Rally-World

Feel the world of Rally

Eindelijk eerste dagzege voor Janus van Kasteren

Hij heeft er even op moeten wachten, maar na er meerdere malen heel dichtbij te zijn geweest mag Janus van Kasteren zich nu toch eindelijk een etappewinnaar noemen in de Dakar Rally! De coureur van Team De Rooy piekte in de slotfase en schreef de etappe van Riyadh naar Al Duwadimi op zijn naam.

Janus van Kasteren kwam er in de afgelopen dagen al een paar keer dicht bij, maar om uiteenlopende redenen ging het steeds in de laatste kilometers mis: motorstoring, een lekke band, een gebroken bladveer. Zaterdag ging er in de zevende etappe niets mis voor Van Kasteren. Na 3 uur, 35 minuten en 10 seconden stempelde hij af na een etappe van 334 kilometer en was de ritzege een feit! Hij won voor de Tsjechische Praga-coureur Ales Loprais, die op zijn beurt de leiding terugpakte in het algemeen klassement. Loprais’ landgenoot Jaroslav Valtr sloot de etappe als derde af met de kleine Tatra.

De vierde tijd is er voor Mitchel van den Brink, die de etappe moest openen na zijn zege van gisteren. Zijn vader Martin van den Brink werd vijfde, maar moest door een tijdstraf de leiding in het klassement afstaan aan Loprais. Zijn achterstand op Loprais bedraagt nu 2 minuten, terwijl Van Kasteren zich helemaal terugvecht in de strijd om de eindzege met nog maar 22 minuten achterstand. Met de tweede en derde plek in handen ziet het er zo allemaal gunstig uit voor de Iveco’s uit de renstal van Gerard de Rooy.

Pascal de Baar gaf aan dat hij achteraf gezien nog iets harder had gekund, maar een zesde plaats is toch een prima resultaat voor de Riwald-coureur. Hij was daarmee sneller dan de Tsjechische Iveco-chauffeur Martin Macík, die de aansluiting met de top 3 in het klassement begint kwijt te raken. Na afloop van de etappe nam De Baar de gehavende auto van Tim en Tom Coronel mee op sleeptouw, die zwaar gecrasht waren tijdens de zevende etappe en uitgeschakeld zijn voor het autoklassement.

Kees Koolen is de laatste Nederlander die een top 10 resultaat wist te scoren, de Iveco-rijder eindigde namelijk als negende. Net buiten de top 10 volgde de in brandweer gekleurde Iveco van Richard de Groot op de elfde plek voor een tevreden Adwin Hoondert, die na een flinke inhaalrace eindelijk eens bij daglicht aan de finish kwam. Egbert Wingens is inmiddels via de Dakar Experience buiten het klassement om weer gestart bij de vrachtwagens, maar voor het dagklassement scoorde hij een keurige 15e positie.

De zevende etappe was niet de meest fortuinlijke voor Fried van de Laar Racing. Op ongeveer 150 kilometer in de wedstrijdproef ging de Iveco van Jan en Ben van de Laar op zijn kant. Het duo verloor daarmee een hoop tijd en de schade aan de truck is bovendien groot. Het zal dus een extra uitdaging worden voor het team om de Iveco vannacht weer startklaar te krijgen voor de achtste etappe op zondag…

UITSLAG ETAPPE 7 TRUCKS

 1. Janus VAN KASTEREN (Iveco)
 2. Ales LOPRAIS (Praga – +3:42)
 3. Martin VAN DEN BRINK (Iveco – +6:19)
 4. Mitchel VAN DEN BRINK (Iveco – +6:44)
 5. Jaroslav VALTR (Tatra – +6:51)
 6. Pascal DE BAAR (Renault – +12:09)
 7. Martin MACIK (Iveco – +16:16)
 8. Teruhito SUGAWARA (Hino – +28:56)
 9. Kees KOOLEN (Iveco – +32:31)
 10. Vaidotas PASKEVICIUS (Tatra – +44:01)
 11. Richard DE GROOT (Iveco – +49:27)
 12. Adwin HOONDERT (Renault – +49:56)

KLASSEMENT NA ETAPPE 7 TRUCKS

 1. Ales LOPRAIS (Praga)
 2. Martin VAN DEN BRINK (Iveco – +2:00)
 3. Janus VAN KASTEREN (Iveco – +22:11)
 4. Martin MACIK (Iveco – +42:24)
 5. Jaroslav VALTR (Tatra – +1:52:19)
 6. Mitchel VAN DEN BRINK (Iveco – +1:54:26)
 7. Martin SOLTYS (Tatra – +3:58:54)
 8. Kees KOOLEN (Iveco – +4:20:52)
 9. Ben VAN DE LAAR (Iveco – +7:03:13)
 10. Igor BOUWENS (Iveco – +8:20:30)
Share this…