Foto + Bron: www.elerally.nl

11-05-2016 – Spektakel uit verschillende hoeken, een breder programma en vernieuwde klassementsproeven. Dat zijn de sleutelwoorden voor de ELE Rally 2016. “Met twee extra evenementen binnen het weekend van de ELE Rally hebben we geluisterd naar de vraag die er heerst bij rallyminded Nederland. Het weekendje rally kijken in Brabant wordt voor nóg meer mensen interessant!”, meent wedstrijdleider Radboud van Hoek. De ELE Rally vindt plaats op 3 en 4 juni rondom Veldhoven, Helmond en Eindhoven.

Buitenlandse injectie
Belangrijkste ingrediënt van het Brabantse rallyweekend blijft de 52e ELE Rally. Naast de toppers uit het Nederlands rallykampioenschap komen er ook deelnemers uit de Euro Rallye Trophée en het Luxemburgs kampioenschap naar Veldhoven. “We zijn blij dat het deelnemersveld zo een internationaler tintje krijgt”, aldus Van Hoek. “We schotelen hun en alle andere deelnemers een met oog voor kwaliteit hertekent parcours voor”, vervolgt hij.

Dwars aan gematigde snelheid
Het moderne rallyrijden draait om zo snel mogelijk de bocht uit. Vroeger ging rallysport gevoelsmatig met meer spektakel gepaard. “En dat dwarse rallyrijden is waar veel publiek nog steeds voor komt. Dat hebben we moeten onderkennen en dus is er besloten een Legends rally te organiseren”, legt Van Hoek uit. Bij deze Legends rally gaat het erom, een gemiddelde snelheid zo goed mogelijk te benaderen met een oude rallyauto. “Per klassementsproef zal een te benaderen gemiddelde worden bepaald, daarnaast zijn er maximum snelheden ingesteld om de veiligheid te bewaken. Dus wel het dwarse maar zonder hoge snelheden”, vult hij aan. De Legends gaan oude tijden doen herleven!

Shortrally als tweede toevoeging
Naast de Legends rally, wordt er ook een Shortrally georganiseerd. Dit zijn eendaagse wedstrijden. “Dat kampioenschap is traditioneel de kraamkamer van de Nederlandse rallysport en zal aansluiten op de vrijdagetappe van de gewone rally. Er is al jaren een vraag naar Shortrally’s en dus geven wij nu aan die oproep gehoor”, legt Van Hoek uit. Ondanks dat dit kampioenschap de ideale opstap is naar het grotere werk is het wel een oude bekende die aan de leiding gaat in het kampioenschap; Hans Weijs Sr. met de Golf IV kitcar. Maar ook de nieuwkomers weten met bijzondere auto’s de weg naar de Shortrally’s te vinden. Bijvoorbeeld Gerben Heisterkamp met de Toyota GT86.

Rallysafe biedt extra veiligheidsinjectie
Tot slot is er in de ELE Rally een primeur die aansluit bij de modernste technologie die in de rallysport mogelijk is. Rallysafe is wereldwijd systeem wat zorgt voor tracking en timing van rallyauto’s. Zo kan de organisatie op elk gewenst moment een auto volgen, maar dient het ook de veiligheid. “RallySafe is bij uitstek geschikt voor de Legends. Gemiddelde en maximum snelheden zijn eenvoudig te monitoren. Daarnaast biedt het systeem zoveel meer op het gebied van veiligheid en timing. Als een auto té abrupt stopt of onverhoopt gaat rollen, krijgen wij bij de wedstrijdleiding direct een alarm te zien, nog voordat de auto stil staat”, aldus Van Hoek. Via een app kunnen ook toeschouwers de deelnemers live op de klassementsproef volgen. De samenwerking kreeg een extra impuls door ondersteuning van het Rookie Rallyteam onder leiding van voorman Antoine van Ballegooijen.

Tradities blijven
Ondanks dat SchippersStop pas enkele jaren fungeert als wedstrijdcentrum voelde de locatie direct vertrouwd. Inmiddels traditioneel is de aanwezige servicelocatie op het terrein van SchippersStop. Aldaar voeren de rallyrijders en omringende teamleden het onderhoud aan de auto’s uit. Tevens is dit het belangrijkste voorverkooppunt voor entreebewijzen en publieksinformatie. De overige locaties worden bekend gemaakt via www.elerally.nl waar ook een actuele update van ingeschreven deelnemers te vinden is. Een andere traditie, die van publieksproef ‘Ekkersrijt’ in Son blijft eveneens. Starttijden zullen via lokale media worden bekend gemaakt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.