Foto: www.motorsport.com

06-07-2015 – Gisteren werden de laatste 2 proeven van de LOTOS Rally Poland verreden, een wedstrijd die op de zaterdag al een mooi duel zou beloven tussen Sébastien Ogier en teamgenoot Andreas Mikkelsen in de Volkswagen Polo WRC’s. Hieronder leest u het actuele verslag over de afloop van de rally, die voor sommige rijders nog compleet in het water viel.

Niet alleen vooraan, maar ook de strijd tussen Jari-Matti Latvala en M-Sport rijder Ott Tänak om het podium zou bloedstollend spannend worden door het kleine verschil na de zaterdag! Op de eerste proef van de zondag was het Latvala die 0.4 seconden op de Estlander wist te pakken, waardoor het verschil iets verkleinde naar een minimale achterstand van 1.1 seconden. Op de laatste proef kwam de fout echter van de Fin, die rechtdoor tegen een boom klapte en daarmee de radiator flink beschadigde, waardoor hij op de laatste proef terugviel naar de 5e positie, tot teleurstelling van het team. Ott Tänak was daarmee zeker van zijn eerste podium dit seizoen en dit werd een emotioneel podium voor zowel hem als het team!

Vooraan was het Ogier die op KP18 opnieuw 2.5 seconden pakte op Mikkelsen, waardoor de Noor nu op de allerlaatste proef 8 seconden moest terugpakken op Ogier, wat erg lastig zou worden! Op KP19 ging Mikkelsen de aanval in maar Ogier won ook de powerstage en schreef daarmee de vijfde overwinning dit seizoen op zijn naam! Andreas Mikkelsen deed desondanks goede zaken voor het kampioenschap en was alsnog tevreden met zijn 2e positie aan het einde van de wedstrijd.

Door het terugvallen van Latvala was het de Nieuw-Zeelander Hayden Paddon, die de hele wedstrijd al sterk meedeed rond de top 5, die nu doorschoof naar een knappe 4e positie na zijn podium in Sardinië! Teamgenoot Thierry Neuville spreekt ook van ‘geluk’, maar hij had een totaal ander verhaal over zijn laatste dag, nadat de auto over de kop rolde en Neuville van geluk mocht spreken dat hij, ondanks veel schade, nog verder kon rijden en uiteindelijk alsnog 6e algemeen werd! De Spanjaard Dani Sordo was nogal onzichtbaar dit weekend maar reed zich alsnog in de punten met een keurige 10e positie voor Ford-rijder Martin Prokop. Onze Nederlander Kevin Abbring was de laatste twee proeven in duel met de Italiaan Lorenzo Bertelli, na een teleurstellende tweede dag, en met succes! Hij en Sebastian Marshall wonnen dit duel en werden daarmee 15e algemeen! Abbring verteld dat hij tijdens deze wedstrijd enorm veel ervaring op heeft gedaan voor zowel hemzelf als het team!

Citroën speelde ook geen grote rol om de eindzege dit weekend. Kris Meeke wist echter wel nog te profiteren van een lekke band van Robert Kubica op de powerstage, en eindigde uiteindelijk voor hem op de 7e positie algemeen. Mads Ostberg doet geen hele goede zaken voor het kampioenschap en pakt slechts 2 punten door zijn 9e positie, daardoor zal hij in het kampioenschap worden voorbijgegaan door Andreas Mikkelsen, die hier nu 2e staat. In Finland hoopt het team op wat meer geluk, aangezien Meeke hier vorig jaar een sterk podium wist neer te zetten! In de WRC2 klasse was het eigenlijk al lang duidelijk dat de winst zou gaan naar de Fin Esapekka Lappi en navigator Janne Ferm in hun Skoda Fabia R5. De tweede positie ging hier naar de Zweed Pontus Tidemand, die ruim voor de Estlander Karl Kruuda stond rijdend in een Citroën DS3 R5.

Tot slot gaan we kijken naar hoe de andere Nederlanders het er vanaf brachten in de Drive DMACK Trophy. Mats van den Brand was het hele weekend bezig aan een sterke wedstrijd! Maar ging in de laatste kilometers van de wedstrijd ongelukkig van de baan wat hem zijn 4e positie kostte en Van den Brand en Wydaeghe helaas hun wedstrijd niet konden vervolgen. Hierdoor schoven Kevin van Deijne en Harmen Scholtalbers echter wel een positie naar boven in het klassement, en eindigden uiteindelijk als 6e in deze klasse achter de Belg Ghislain de Mevius met navigator Johan Jalet, die door het uitvallen van Van den Brand de top 5 binnen wisten te komen! De winst in deze klasse is voor de Noor Marius Aasen, die daarmee de Brit Tom Cave achter zich wist te houden.

De volgende rally op de WRC kalender brengt ons, zoals eerder genoemd, naar Finland, waar de alweer 65e editie van de Neste Oil Rally zal worden verreden met een hoop nieuwe proeven! Voor meer info over deze rally kunt u de site op de hoogte houden, of een kijkje nemen op http://www.nesteoilrallyfinland.fi/

Einduitslag 72nd LOTOS Rally Poland 2015:

1. S. Ogier / J. Ingrassia (Volkswagen)

2. A. Mikkelsen / O. Floene (Volkswagen – +11.9)

3. O. Tänak / R. Mõlder (Ford – +23.0)

4. H. Paddon / J. Kennard (Hyundai – +1:14.6)

5. J.M. Latvala / M. Antilla (Volkswagen – +1:24.7)

6. T. Neuville / N. Gilsoul (Hyundai – +1:44.5)

15. K. Abbring / S. Marshall (Hyundai – +8:37.7)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.