Rally-World

Feel the world of Rally

Erik van Loon mist etappezege op haar na

De tweede etappe van Dakar 2023, die de deelnemers over 588 kilometer van Sea Camp naar Al-Ula bracht, zorgde meteen voor de eerste slachtoffers, maar ook bijna de eerste Nederlandse etappezege in het autoklassement. Lees hieronder het verslag van de tweede etappe bij de auto’s.

Veel favorieten leden deze maandag tijdens de tweede etappe, maar de grootste verliezer van de dag was toch wel Sébastien Loeb. De Franse kopman van Bahrain Raid Xtreme begon deze etappe als tweede in het klassement, maar reed tijdens de etappe driemaal lek daar waar hij maar twee reservebanden bij zich had. Dit leidde ertoe dat de negenvoudig WRC-kampioen bijna een uur moest wachten op assistentie en op bijna anderhalf uur achterstand aankwam bij de finish. Zijn eerste eindzege kan Loeb daarmee waarschijnlijk nu al vergeten.

Zijn teamgenoot Orlando Terranova ging het niet veel beter af, want de Argentijn leverde ruim een uur in op de dagwinnaar. Ook bij een derde BRX-rijder Guerlain Chicherit verliep de tweede etappe dramatisch. Ook hij reed meerdere malen lek en verbruikte al zijn reservebanden. Toen de Fransman vervolgens opnieuw lek reed verloor de privérijder bij gebrek aan assistentie maar liefst 3 uur en is daarmee ook uitgeschakeld in de strijd om een topklassering. Bij het fabrieksteam van Audi ging het niet veel beter. ‘Monsieur Dakar’ himself Stéphane Peterhansel kwam op 32 minuten achterstand binnen, terwijl teamgenoot Mattias Ekström maar liefst 37 minuten liet liggen.

En dus waren het de Toyota’s die vooraan in het klassement de dienst uitmaakten. De Fransman Lionel Baud, die als 74e van start ging deze etappe, ging tegen alle verwachtingen in aan kop bij het eerste waypoint. De Fransman wist zijn leiding toch aardig lang vast te houden, tot hij na 186 kilometer voorbij werd gegaan door niemand minder dan Erik van Loon. De Nederlander begon zachtjes gezegd tegenvallend aan de Dakar met onder meer een koprol in de proloog en een forse tijdstraf tijdens de eerste etappe, maar in de tweede etappe maakte Van Loon alles goed.

In het tweede deel van de etappe bouwde Van Loon zijn voorsprong uit tot ruim zes minuten op Nasser Al-Attiyah. Daarna werd het spannend. Bij het laatste waypoint voor de finish gaf de Nederlander namelijk weer wat tijd toe op de titelverdediger en dus kwam het allemaal aan op het slotstuk van de etappe. In de laatste fase zette Al-Attiyah alles op alles om Van Loon de etappezege te ontnemen, en met succes! In de laatste kilometers maakte de Qatarees het verschil en wist hij met een minimaal verschil van 14 seconden de strijd in zijn voordeel te beslissen voor Van Loon op een hele knappe tweede plek.

Carlos Sainz was de enige Audi-rijder die wel goed wist te presteren tijdens de tweede etappe door als derde te eindigen op 5 minuten achterstand. Daarmee behoudt de Spanjaard de leiding in het klassement. Century-fabrieksrijder Mathieu Serradori eindigde keurig als vierde algemeen, voor Baud die uiteindelijk nog terugviel naar de vijfde plek, vlak voor de winnaar van 2009 Giniel de Villiers. De top 10 werd compleet gemaakt door Simon Vitse, Martin Prokop, Juan Cruz Yacopini en Pascal Thomasse.

Niet Tim, maar Tom Coronel kroop vandaag achter het stuur van de Century Buggy en deed het naar behoren. Het duo eindigde keurig op een 24e plek algemeen en kent vooralsnog een probleemloze rally. Voor Dakar-debutant Ronald van Loon lijkt de Dakar Rally daarentegen voorbij. De eerste etappe verliep al heel moeizaam voor de Toyota-rijder nadat hij een steen raakte en zijn ophanging beschadigde. Toen wisten hij en navigator Erik Lemmen nog de finish te halen, maar tijdens de tweede etappe lijkt het toch echt over en uit te zijn toen na 60 kilometer de complete achteras onder de wagen uit brak. Van Loon hoopt nog assistentie te krijgen om zijn weg te kunnen vervolgen.

UITSLAG ETAPPE 2 AUTO’S

  1. Nasser AL-ATTIYAH (Toyota)
  2. Erik VAN LOON (Toyota – +0:14)
  3. Carlos SAINZ (Audi – +5:05)
  4. Mathieu SERRADORI (Century – +11:29)
  5. Lionel BAUD (Toyota – +13:00)
  6. Giniel DE VILLIERS (Toyota – +13:12)
  7. Simon VITSE (Optimus – +14:30)
  8. Martin PROKOP (Ford – +19:15)
  9. Juan Cruz YACOPINI (Toyota – +22:27)
  10. Pascal THOMASSE (Optimus – +25:06)

Share this…