Foto: #ArgentinaDakar

03-01-2016 – Gisteren werden de laatste voorbereidingen gedaan, maar vandaag ging de Dakar Rally 2016 toch echt van start, tenminste, dat was de bedoeling. Voor de nieuwe organisatie is Dakar 2016 voorlopig een zwarte bladzijde in de geschiedenis, want veel kilometers op snelheid zijn er na de proloog en etappe 1 nog altijd niet gereden. Het verslag van de proloog vindt u hier, en hieronder het verslag van etappe 1.

De Etappe:
De eerste etappe zou van start gaan in Rosario en zou de rijders leiden door Argentinië naar Villa Carlos Paz. De motoren en de quads zouden een afstand van 632 km moeten afleggen, waarvan 227 km special stage. Voor de auto’s en de trucks was dit 662 km, waarvan 258 km special stage. De eerste etappe kenmerkte zich met name door een redelijk snel eerste stuk van de special stage, gevolgd door een meer bergachtig gebied, waarbij het hoogste punt op iets meer dan 1400 meter zal liggen. De echte hoge gebieden worden dus nog even ontzien.

Vertragingen en Neutralisaties:
Gisteren moest de proloog na een ongelukkig ongeval voor de laatste deelnemers bij de auto’s en het volledige deelnemersveld bij de trucks worden stilgelegd. Vandaag kreeg de organisatie weer een ander probleem voor hun kiezen. Het voorspelde noodweer werd namelijk al vandaag een feit, en dus besloot de organisatie de start van de etappe een half uur te vertragen om te kijken of het weer zou gaan veranderen. Vanwege het aanhoudende noodweer besloot de organisatie even later opnieuw de start wat te laten vertragen, waardoor de motorrijders nu niet om 12:00, maar om 13:00 Nederlandse tijd van start zouden gaan.

Het weer werd er maar niet beter op, en het zag er somber uit voor de organisatie., die uiteindelijk besloten om in ieder geval voor de motoren en de quads etappe 1 te neutraliseren, en ze gezamenlijk naar het bivak in Villa Carlos Paz te laten rijden. Het bleef vervolgens nog een tijdje onduidelijk of de eerste etappe wel door kon gaan voor de auto’s en de trucks, maar aangezien het noodweer maar bleef aanhouden, en helikopters daardoor niet konden opstijgen, werd de organisatie uiteindelijk genoodzaakt om de eerste etappe ook voor deze categorieën af te lasten.

De rest van de Dakar
De wegen in Argentinië liggen er nog altijd slecht bij, en volgens de voorspellingen blijven er de komende weken noodweerbuien aanhouden. Volgens Erik van Loon zal dit niet de enige neutralisatie zijn, want niet alleen voor de veiligheidsmaatregelingen en de helikopters is dit een probleem, ook zijn de wagens absoluut niet voor deze natte omstandigheden gebouwd, waardoor er volgens hem de komende dagen nog veel rijders hun Waterloo zullen gaan vinden. Het blijft verder onduidelijk wat er de komende dagen gaat gebeuren, maar de organisatie zal toch iets moeten. Volgens Van Loon zal dit dan ook een zeer speciale Dakar worden.

De poule
Over de poule valt net als over de Dakar zelf voorlopig weinig te vertellen. Alle deelnemers staan nog altijd op 0 punten in verband met de neutralisaties, en dus was een tussenstand na deze etappe naar onze mening overbodig. Voor de mensen die de afgelopen weken geen tijd hadden om de poule in te vullen is dit echter nog wel een lichtpuntje, zij hebben nu de kans om alsnog de poule in te vullen vandaag en morgenochtend, zonder al tegen een achterstand aan te kijken. We hopen natuurlijk zo snel mogelijk de eerste tussenstanden van de poule voor u te publiceren, maar het blijft afwachten wat de organisatie de komende dagen gaat beslissen, want dit had uiteraard niemand voorspeld!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.