Foto: www.auto.ndtv.com

06-01-2016 – Gisteren zagen we dat er genoeg gebeurde tijdens de tweede etappe, die na het noodweer van enkele dagen geleden helaas wat ingekort moest worden. Vandaag ging het avontuur verder, en staan de Nederlandse trucks in de hoofdrol na hun prestatie op de voorgaande etappe. Hieronder leest u hoe het in diverse categorieën verliep bij de rijders.

 

De Etappe
De quads, motoren, auto’s en trucks legden tijdens deze derde etappe allemaal dezelfde route af. De start was in Termas de Rio Hondo, waarna de etappe eindigt in San Salvador De Jujuy. De Special Stage is 314 kilometer lang, maar er zouden al gauw weer aanpassingen in de route volgen. In plaats van de originele 664 kilometer, zouden de deelnemers 626 kilometer voor hun kiezen krijgen: Eerst 134 km aan verbindingsweg, vervolgens een special stage van 190 kilometer en tenslotte een verbinding van 302 kilometer.

 

Geluk voor Benavides
Het was opnieuw niet het zonnige weer waarmee we Dakar meestal combineren, want er hingen ook tijdens deze etappe weer wat buien in de lucht. Toby Price, de etappewinnaar en nieuwe klassementsleider na etappe 2, mocht tijdens deze derde etappe zijn tanden als eerste in het stof zetten, maar kreeg dit keer veel meer tegenstand van de Honda rijders. Het was Joan Barreda Bort die ditmaal het snelste opende, voor de verrassend snelle Argentijn Kevin Benades en teamgenoot Paulo Gonçalves, ook in de Honda.

Barreda had de nodige tijd verloren tijdens de tweede etappe en was dus vastberaden om hier terug te slaan t.o.v. de KTM’s, en met succes! De Spanjaard gaf de leiding namelijk vervolgens niet meer weg en uiteindelijk zou hij het ook weten om te zetten in zijn eerste etappezege. Hij wist Benavides voor te blijven, maar toen Barreda uiteindelijk een straftijd ontving, pakte het toch anders uit en viel Barreda terug naar de 5e positie. De etappezege was dus voor de jonge Argentijn, die stand wist te houden voor Gonçalves en de Fransman Antoine Meo, die ook een succesvolle etappe wist om te zetten in een podiumpositie. In het algemeen klassement gaat Stefan Svitko nu aan kop gevolg door Benavites en Barreda. Ruben Faria en Price kenden t.o.v. de tweede etappe nu een erg zwakke etappe en klasseerden de 25e en 36e tijd, waardoor ze terugvallen naar de 8e en 9e positie algemeen.

Om ook nog maar eens een blik te werpen naar de Nederlanders. Daar was het namelijk vandaag niet Hans Vogels die de beste zaken deed. Vogels ontving namelijk net als bij de voorgaande etappe een straftijd, alleen ditmaal een dikke 12 minuten aan straftijd, waardoor hij terugviel naar de 66e positie op de etappe en naar de 44e positie algemeen. Frans Verhoeven was degene die de naam van ‘beste Nederlander’ nu op zich droeg, wist wel een zo goed als foutloze etappe te rijden en eindigde als 37e, en in het algemeen klassement staat hij voorlopig 34e algemeen. Robert van Pelt dan vervolgens, ook hij reed een goede etappe en klasseerde een 38e tijd, en bleef daarmee als 41e algemeen geklasseerd staan. Alle 16 Nederlanders hadden ook nu weer de finish bereikt.

 

Casale slaagt er geen tweede maal in
Tijdens de derde etappe ging klassementsleider bij de quads Ignacio Casale met een goed gevoel van start. De Chileen wist tijdens de vorige etappe al een redelijk gat in het klassement te slaan en had een voorsprong van 4 minuten opgebouwd op de Zuid-Afrikaan Baragwanath, die tot nu toe de verrassing bij de quads is. Tijdens deze etappe had Casale het echter niet makkelijk als het ging om de etappezege, en had zijn handen vol aan Baragwanath, die hij eerder juist met gemak wist te verslaan.

Casale zette echter alles op alles, en richting het einde van de etappe greep hij de leiding toch weer terug, en had nu een voorsprong van 12 seconden op zijn concurrent. Toch slaagde Casale er geen tweede maal in en ging de etappezege in de slotfase van de etappe toch nog naar Baragwanath, maar slechts met een zeer kleine voorsprong van 4 seconden, die later overigens een minuut groter zou worden na een straftijd die Casale nog ontving na afloop van de etappe. Zowel Lucas Bonetto, als Marcelo Medeiros, als Rafal Sonik konden geen druk leggen op de twee mannen vooraan en moesten tevreden zijn met hun top 5 positie. Casale doet tot nu toe dus alsnog altijd de beste zaken in het algemeen klassement voor Baragwanath en Medeiros, de rest achtervolgt…

Kees Koolen is in deze klasse ook nog altijd in de race voor een mogelijke top 10 positie. Ook vandaag verliep de etappe zelf zeer goed, maar door een straftijd van 2 minuten viel Koolen toch wat terug in het klassement en werd uiteindelijk 15e op de etappe. Door deze straftijd valt hij ook wat terug in het algemeen klassement naar een 14e positie, maar voor een top 10 positie valt hij zeker nog niet uit te sluiten. Ook Twilhaar ontving een kleine straftijd van een minuut, en viel daardoor iets terug naar de 32e positie. In het algemeen klassement stijgt Twilhaar echter, ook hier naar de 32e positie.

 

Loeb ‘vliegt’ over de etappes in Argentinië
Bij de Auto’s was het aan debutant Sébastien Loeb, die op een fantastische wijze de tweede etappe op zijn naam schreef, om als eerste te starten. Zijn laatste etappezege blijkt achteraf geen toeval, want ook tijdens deze etappe was de Fransman opnieuw ijzer sterk. Sterker nog, hij klasseerde opnieuw de snelste tijd aan het begin van de etappe, en was sneller dan zijn teamgenoot Carlos Sainz, die op zijn beurt Stéphane Peterhansel weer voor was. Zoals u ziet waren het dus opnieuw de Peugeots die aan het begin van de etappe oppermachtig waren, en de Mini’s van o.a. regerend kampioen Nasser Al-Attiyah konden slechts achtervolgen.

In het laatste deel van de etappe bleek wel dat de Peugeot rijders toch steeds meer moeite kregen om het tempo bij te houden. Enkel Loeb bleef zijn eerste positie steevast vasthouden, maar Al-Attiyah en ook de Toyota van Giniel de Villiers waren de rest van de Peugeots op een gegeven moment toch te snel af. In de slotfase wisten zij die positie dan ook keurig vast. In het algemeen klassement blijft Loeb nog altijd aan kop staan met twee etappezeges op zak, gevolgd door Peterhansel en De Villiers die hun posities ook wisten vast te houden in het klassement.

Ten Brinke mocht vandaag ook weer spreken van een mooie dag, waarin hij het tempo van de rest van het veld aardig kon volgen. Hij en Tom Colsoul eindigden als 8e op de etappe en bleven in het algemeen klassement als 7e geklasseerd. Erik van Loon was de grote pechvogel bij de Nederlanders, want hij dook een ravijn in! De crash gebeurde in een vrij scherpe bocht, maar Van Loon kon zonder al te veel schade maar met heel veel tijdverlies toch verder, en wist met de 40e tijd over de finish te komen, waardoor hij in het algemeen terugzakt naar de 17e positie. Bijna alle Nederlanders hebben de finish al bereikt, alleen is het tot nu toe onduidelijk waar Tom Coronel gebleven is, die nu al spijt heeft van zijn derde deelname aan de Dakar.

 

Kolomy pakt uit
Tijdens de derde etappe mocht Hans Stacey, die goeie zaken doet sinds zijn overstap naar het team van MAN, de baan voor de trucks schoonvegen,althans, dat was de planning. Door de hevige regenval werd de etappe namelijk tijdelijk stilgelegd bij de trucks. Toen het weer uiteindelijk weer wat beter werd, kon er gelukkig toch nog een start voor deze categorie plaatsvinden, maar werd de special stage voor hen wel ingekort naar een lengte van 130 km. Het was echter dit keer geen Nederland die de koppositie nam, maar de Tsjechische Tatra bestuurder Martin Kolomy, die voorlopig voor Stacey en de Argentijn Frederico Villagra wist te blijven.

In de korte etappe was Kolomy niet meer van plan de leiding uit handen te geven, en hij schreef de derde etappe op zijn naam. Stacey, die in het algemeen klassement aan kop blijft staan, klasseerde een 2e tijd. Villagra wist als snelste Iveco rijder een 3e tijd te noteren, en was de beste buitenlander in het algemeen klassement als 3e achter Peter Versluis. Maar waar zijn de Kamazzen? Die lijken nog altijd niet in het juiste ritme te zitten, en volgen buiten de top 5, iets wat we absoluut niet gewend zijn van dit team. Maar zoals ieder jaar komen de Russen vooral halverwege de Dakar erg sterk naar voren, dus wie weet… Tot nu toe kunnen we gelukkig nog genieten van het Hollandse feestje!

Al is het podium niet meer geheel oranjekleurig, aangezien Gerard de Rooy ‘slechts’ een achtste tijd klokte en daardoor Villagra voorbij moest laten gaan. Ton van Genugten rijdt echter nog altijd een hele sterke Dakar en klasseerde ook nu weer een 6e tijd, waardoor hij binnen de top 5 blijft in het algemene klassement. Pascal de Baar, die na het wegvallen van Martin van den Brink door die heftige brand, er zo goed als alleen voor staat, doet toch erg goed mee in de top 10 van het algemeen klassement. Ditmaal finishte De Baar als 12e, maar dat was genoeg om zijn top 10 positie te behouden en hij staat voorlopig 9e algemeen. Maurik van den Heuvel is ook een Nederlander die we zeker in de gaten moeten houden als het gaat om een top 10 positie, want hij werd 11e deze etappe en stijgt naar de 12e positie algemeen. Voor alle Nederlanders was er ook vandaag weer een finish in zicht, en we zijn bij de trucks dus voorlopig enkel Van den Brink kwijt.

 

De Poule
De Dakar Poule ziet er na de derde etappe alleen nog maar spannender uit. Zo zijn er in het motorenklassement nu maar liefst 3 leiders! In het quad klassement nemen Marijn Visser en Martin Nortier voorlopig de kop, die in het motoren klassement ook de eerste positie delen met Ruben van Wijk. In het auto klassement is Niels Winter voorlopig nog even oppermachtig, en hetzelfde geld voor Mitchel van der Hoef bij de trucks. In het algemene klassement is het ook opnieuw die laatste die zich heeft losgeschud van Marijn Visser en voorlopig aan de leiding staat. De derde positie is nu voor Martin Nortier, die de 4e positie, Joey van der Hoef, voorbij is gegaan in het klassement. De tussenstand van de poule is hier terug te vinden.

 

Uitslagen / Klassementen

Motoren Etappe 3:
1. K. Benavides (Honda – 2:31:03)
2. P. Gonçalves (Honda – +0:26)
3. A. Meo (KTM – +0:27)
4. S. Svitko (KTM – +0:31)
5. J. Barreda Bort (Honda – +0:34)
37. F. VERHOEVEN (Yamaha – +8:04)
38. R. VAN PELT (Husqvarna – +9:12)

ALGEMEEN KLASSEMENT – Motoren na Etappe 3:
1uparrow green.svg 1. S. Svitko (KTM – 6:27:04)
1uparrow green.svg 2. K. Benavides (Honda – +0:34)
1uparrow green.svg 3. J. Barreda Bort (Honda – +0:46)
1uparrow green.svg 4. P. Gonçalves (Honda – +0:54)
1downarrow red.svg 5. A. Duclos (Sherco – +0:56)
1uparrow green.svg 34. F. VERHOEVEN (Yamaha – +24:29)
1rightarrow blue.svg 41. R. VAN PELT (Husqvarna – +29:43)

 

Quads Etappe 3:
1. B. Baragwanath (Yamaha – 2:42:35)
2. I. Casale (Yamaha – +1:04)
3. L. Bonetto (Yamaha – +4:37)
4. M. Medeiros (Yamaha – +4:39)
5. R. Sonik (Yamaha – +4:39)
15. K. KOOLEN (Honda – +9:48)
24. B. NIJEN TWILHAAR (Can-Am – +19:11)

ALGEMEEN KLASSEMENT – Quads na Etappe 3:
1rightarrow blue.svg 
1. I. Casale (Yamaha – 7:01:40)
1rightarrow blue.svg 2. B. Baragwanath (Yamaha – +2:56)
1rightarrow blue.svg 3. M. Medeiros (Yamaha – +7:58)
1rightarrow blue.svg 4. A. Patronelli (Yamaha – +10:28)
1uparrow green.svg 5. R. Sonik (Yamaha – +11:33)
1uparrow green.svg 12. K. KOOLEN (Honda – +20:25)
1uparrow green.svg 32. B. NIJEN TWILHAAR (Can-Am – +1:06:48)

 

Auto’s Etappe 3:
1. S. Loeb (Peugeot – 2:09:39)
2. N. Al-Attiyah (Mini – +1:25)
3. G. de Villiers (Toyota – +2:02)
4. C. Sainz (Peugeot – +2:23)
5. M. Hirvonen (Mini – +2:49)
8. B. TEN BRINKE (Toyota – +3:49)
39. E. VAN LOON (Mini – +22:13)

ALGEMEEN KLASSEMENT – Auto’s na Etappe 3:
1rightarrow blue.svg 1. S. Loeb (Peugeot – 6:01:42)
1uparrow green.svg 2. G. de Villiers (Toyota +5:03)
1downarrow red.svg 3. S. Peterhansel (Peugeot – +5:15)
1rightarrow blue.svg 4. M. Hirvonen (Mini – +5:52)
1uparrow green.svg 5. N. Al-Attiyah (Mini – +6:39)
1rightarrow blue.svg 7. B. TEN BRINKE (Toyota – +8:42)
1downarrow red.svg 17. E. VAN LOON (Mini – +29:37)

 

Trucks Etappe 3:
1. M. Kolomy (Tatra – 1:42:40)
2. H. STACEY (MAN – +0:17)
3. F. Villagra (Iveco – +0:54)
4. P. VERSLUIS (MAN – +1:55)
5. A. Mardeev (Kamaz – +2:46)
6. T. VAN GENUGTEN (Iveco – +3:04)
8. G. DE ROOY (Iveco – +4:28)

ALGEMEEN KLASSEMENT – Trucks na Etappe 3:
1rightarrow blue.svg 1. H. STACEY (MAN – 6:03:15)
1rightarrow blue.svg 2. P. VERSLUIS (MAN – +0:26)
1uparrow green.svg 3. F. Villagra (Iveco – +1:21)
1uparrow green.svg 4. A. Mardeev (Kamaz – +4:54)
1downarrow red.svg 5. G. DE ROOY (Iveco – +6:02)
1uparrow green.svg 6. T. VAN GENUGTEN (Iveco – +8:27)
1uparrow green.svg 10. P. DE BAAR (Renault – +15:54)

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.