Rally-World

Feel the world of Rally

Etappezege en leiding voor Husqvarna Factory Racing

De zesde etappe werd gereden op het oorspronkelijk geplande parcours maar in plaats van de voorziene 466 km werd er op vrijdag slechts 357 km gereden door de hevige regenval. Net als de vorige dag vormden de duinen en het zand de uitdaging. Lees hieronder het verslag van de zesde etappe bij de motoren en de quads.

Honda-rijder José Ignacio Cornejo was vrijdagochtend de snelste bij het eerste waypoint, maar onder andere Skyler Howes zat hem op de hielen. Na 84 kilometer nam de Amerikaan de leiding en liep hij 29 seconden uit op Cornejo. Ook na 182 kilometer bleef de Husqvarna-rijder aan de leiding maar in het slotstuk van de etappe moest hij teamgenoot Luciano Benavides laten voorgaan. Howes eindigde als tweede op bijna een minuut van de etappewinnaar.

Inclusief de proloog zijn we inmiddels zeven dagen onderweg en met zijn dagoverwinning is Benavides de zevende verschillende etappewinnaar bij de motoren. Voor Husqvarna Factory Racing is het de eerste dagzege in de Dakar Rally, maar in het algemeen klassement doet het fabrieksmerk ook uitstekende zaken. Daar is het namelijk Howes die als leider in het klassement belangrijke zaken deed door zijn voorsprong met anderhalve minuut uit te breiden op Toby Price, die derde werd.

Joan Barreda Bort werd na zijn valpartij in de etappe van donderdag knap vierde, net voor Kevin Benavides. De Argentijn gaf 2 minuten en 41 seconden toe op zijn jongere broer. Pablo Quintanilla werd zesde voor Daniel Sanders, die precies 3 minuten verloor. Cornejo liet zich uiteindelijk terugvallen naar de achtste plaats voor Stefan Svitko. Matthias Walkner maakte de top-tien compleet. Adrien van Beveren mocht als etappewinnaar van donderdag de zesde etappe openen, maar kwam op de Honda uiteindelijk niet verder dan slechts een elfde plek.

Mirjam Pol is haar belangrijkste tegenstander in het damesklassement verloren. Voorafgaand de zesde etappe was het namelijk nog de Spaanse Sandra Gómez die de snelste vrouwelijke motorrijder was, maar op vrijdagochtend verloor Gómez veel tijd op de verbindingsroute kwam daardoor te laat aan bij de start van de special. Zij werd om die reden gediskwalificeerd, waardoor Pol nu de beste dame is in het klassement. Zij sloot de etappe af als 45e, maar was daarmee niet de snelste Nederlander. Die eer ging namelijk naar Wesley Aaldering met een 43e tijd.

Bij de quads zijn er nog maar 16 deelnemers overgebleven in het klassement en ook de zesde etappe werd een slijtageslag voor een aantal deelnemers. Zo ook voor de nummer drie in het klassement Laisvydas Kancius, die met mechanische problemen moest opgeven tijdens deze etappe. De strijd om de eindzege is daarmee nog meer een duel geworden tussen titelverdediger Alexandre Giroud en de Argentijn Francisco Moreno Flores, maar geen van beide wist op vrijdag de etappe te winnen. Die eer ging namelijk naar Moreno’s landgenoot Manuel Andújar, die met ruim 4 minuten voorsprong een vijfde etappezege van Giroud wist te voorkomen. Giroud doet op zijn beurt daarentegen goede zaken door Moreno, die als derde eindigde, achter zich te houden en heeft in het algemeen klassement nu een voorsprong van ruim 40 minuten.

UITSLAG ETAPPE 6 MOTOREN

 1. Luciano BENAVIDES (Husqvarna)
 2. Skyler HOWES (Husqvarna – +0:56)
 3. Toby PRICE (KTM – +2:20)
 4. Joan BARREDA BORT (Honda – +2:29)
 5. Kevin BENAVIDES (KTM – +2:41)
 6. Pablo QUINTANILLA (Honda – +2:52)
 7. Daniel SANDERS (GasGas – +3:00)
 8. José Ignacio CORNEJO (Honda – +3:15)
 9. Stefan SVITKO (KTM – +3:27)
 10. Matthias WALKNER (KTM – +4:08)

UITSLAG ETAPPE 6 QUADS

 1. Manuel ANDÚJAR (Yamaha)
 2. Alexandre GIROUD (Yamaha – +4:17)
 3. Francisco MORENO FLORÉS (Yamaha – +7:26)
 4. Pablo COPETTI (Yamaha – +10:39)
 5. Juraj VARGA (Yamaha – +24:03)

Share this…