Foto: www.autosport.com

03-10-2015 – De 11e rally van het wereldkampioenschap brengt ons naar het Franse eiland Corsica, die na 7 jaar haar rentree op de kalender maakt. De rally die dan misschien wel het minste aantal proeven bevat uit het WRC, maar zeker niet de makkelijkste is met de verraderlijke wegen waar Henri Toivonen en Sergio Cresto 29 jaar geleden mee te maken kregen, en door een ongelukkig ongeval om het leven kwamen. Ook dit jaar zullen de rijders weer te maken krijgen met deze zware omstandigheden, vooral nu er erg veel neerslag is gevallen voorafgaand deze wedstrijd.

We beginnen met Thierry Neuville, die de pechvogel van deze eerste dag was. De Belg gleed al op de eerste klassementsproef door de regen iets weg en tikte daardoor een muurtje aan, wat er toe leed dat zijn rechter achterwiel afbrak en hij al vroeg op de vrijdag uit de wedstrijd lag. Het leek er even op dat Sébastien Ogier de eerste scratch zou pakken voor teamgenoot Jari-Matti Latvala, maar dat pakte toch wat anders uit. De ex-F1 rijder Robert Kubica wist namelijk exact dezelfde tijd te klokken als Ogier in zijn Ford Fiesta RS WRC, en was daarmee de verrassing van de vrijdagochtend. De tweede proef zou uiteindelijk helaas geneutraliseerd worden omdat er door de hevige regenval overstromingen waren ontstaan die de wegen onbegaanbaar maakten voor de rijders. De stand bleef hierdoor gewoon hetzelfde met nog één KP op het programma voor de vrijdag.

De hele dag was thuisrijdend team Citroën vrijwel onzichtbaar in deze wedstrijd. Op KP3 wist Mads Ostberg het echter nog een beetje goed te maken en sloot de dag als 4e af. Daarmee eindigde de Noor voor Kubica, die aan het einde nog terugviel naar een toch sterke 5e positie. Ogier ging alles op alles zetten om de eerste dag als leider in het klassement af te sluiten, maar helaas pakte het toch anders voor hem uit. De inmiddels wereldkampioen tikte wat aan waardoor hij een lekke band linksachter reed, en daarmee een normtijd zou moeten nemen en vanaf een kansloze positie voor de eindzege vandaag zijn weg zal vervolgen. Ook asfaltspecialist Dani Sordo zat het niet mee, die net als Ogier wat raakte en daardoor lek reed. De Spanjaard kon echter wel zijn weg vervolgen maar ook hij maakt nauwlijks kans meer op de eindzege en staat 13e algemeen.

Maar wie zouden dan de top 3 aan gaan vullen? Dat was o.a. Latvala, die dan misschien niet zijn favoriete wedstrijd rijdt, maar ook geen pech kende op deze vrijdag en de dag netjes als 3e, en als snelste Volkswagen-rijder, afsloot. De leiding ging vrijwel verrassend naar de Brit Elfyn Evans, wat zijn eerste leidende positie uit zijn carrière zou zijn. Evans wist op KP3 een flinke klap uit te delen en met het profiteren van de problemen van Ogier, Neuville en Sordo was dat een rede om extra te hard gaan trappen voor Evans en zijn navigator Daniel Barritt.

Maar dan hebben we het nog niet over de tweede plaats in het klassement gehad. Nee, het is geen thuisrijder zoals Stéphane Sarrazin of Bryan Bouffier, die de dag overigens wel sterk afsloten als zesde en negende. Het was onze eigen landgenoot Kevin Abbring die Nederland op stelten zette! Met een tweede tijd op KP3 nam hij ook de tweede plaats in het klassement en daarmee verbreekt hij het record die Dennis Kuipers een aantal jaren geleden brak! Hij en zijn Britse navigator Sebastian Marshall eindigen uiteindelijk met een achterstand van 18 seconden achter Evans, en met een kleine voorsprong op Latvala, maar dit resultaat van deze eerste dag zal niemand hem meer afpakken, proficiat heren!!

Vandaag zal het avontuur verder gaan met twee proeven op het programma, aangezien de eerste proef van vandaag opnieuw geneutraliseerd is vanwege dezelfde redenen als gisteren. Houd de site op de hoogte voor het actuele nieuws rondom deze rally, want morgen brengen we u opnieuw op de hoogte over wat er vandaag allemaal gebeurde tijdens de Rally van Corsica!

Tussenstand Tour de Corse 2015 (na dag 1):

1. E. Evans / D. Barritt (Ford)

2. K. Abbring / S. Marshall (Hyundai – +18.7)

3. J.M. Latvala / M. Anttila (Volkswagen – +22.9)

4. M. Ostberg / J. Andersson (Citroën – +38.8)

5. R. Kubica / M. Szczepaniak (Ford – +40.3)

54. W. Wagner / K. Parent (Peugeot +9:42.1)

83. T. Neuville / N. Gilsoul (Hyundai – +13:44.0)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.