Foto: www.automobilsport.com

31-08-2015 – Gisteren werd de tweede en alweer laatste dag van de Barum Czech Rally gereden. De rally die Jan Kopecký in de nieuwe Skoda Fabia R5 aan kop ging na een spannende 1e dag (verslag dag 1). Tijdens de tweede dag stonden er nog 6 proeven op het programma en kon er dus nog van alles gebeuren in Tsjechië. Hieronder leest u het actuele verslag van de tweede dag.

De tweede dag ging van start en in de vroege morgen leek het erop dat de Tsjechen rustig aan begonnen. Het was verrassend Craig Breen, de man die al 3 wedstrijden op rij alleen maar pech heeft, die de eerste scratch op zijn naam, en steeg hierdoor weer de top 10 binnen. Alexey Lukyanuk wist de 2e tijd neer te zetten maar was geen gevaar voor de top 3. De grote verrassing was toch wel de tijd van de Nederlander Hermen Kobus. Hij wist op één van de lastigste proeven van zijn rallycarrière (zoals hij het zelf noemde), een fantastische derde tijd te klokken! Hij steeg hierdoor naar een 8e positie in het algemeen klassement en had nu de lokale rijders voor zich.

Op KP11 waren het echter weer de Tsjechen die het voor het zeggen hadden. Kopecký was hier opnieuw het snelst en de achterstand van Václav Pech JR werd groter en groter. Kajetanowicz wist dan weer de snelste tijd op KP12 neer te zetten, en zag met een achterstand van 13 seconden op Pech JR dat er best een aanval mogelijk was in de laatste bouclé. Jaromir Tarabus reed hier de tweede tijd maar is met het RALLY2 systeem onbelangrijk in het algemeen klassement.

Met nog één bouclé van dezelfde 3 proeven te gaan zouden we tegen het einde van de wedstrijd beginnen te komen. Miroslav Jakes, de lokale rijder in de DS3 R5, moest met een lekke band aan de kant en verloor daarmee een mooie 6e positie in het klassement, hij werd uiteindelijk 9e. Kopecký gaf slechts enkele seconden toe op Pech JR in de laatste bouclé en schrijft daarmee de vijfde overwinning in de Barum Rally op zijn naam! Achter Pech JR eindigt Kajetanowicz, die er niet in slaagde om Pech JR nog te kunnen pakken, als derde voor Lukyaunuk, die vierde werd.

Kobus mocht ook spreken van een fantastisch weekend. Het hoogtepunt was dan misschien toch wel de derde tijd op KP10, maar verder deed hij erg veel ervaring op en wist te profiteren van de vele uitvallers, wat hem met nog één bouclé te gaan naar een 7e positie bracht. Op de laatste klassementsproef deed Kobus echter wat rustiger aangezien hij wou finishen, en daarmee moest hij zijn 7e positie uiteindelijk nog toegeven aan de Peugeot van Breen. Wel is Kobus nu goed voorbereid op de Hellendoorn Rally half september!

En tot slot nemen we weer een kijkje bij de ERC Junioren, waar de huidige kampioen Emil Bergkvist opnieuw aan kop staat. De tweede dag begon hij met een grote voorsprong en had daarmee weinig te vrezen. Toch gebeurde er genoeg op deze tweede dag, bijvoorbeeld bij Chris Ingram in de Peugeot 208 VTi R2. De Brit maakte een ongelooflijk harde klap mee en moest voor de zoveelste keer op rij zijn wedstrijd staken. Een lekke band voor Marijan Griebel, die op dat moment nog 2e stond achter zijn teamgenoot, gaf Bergkvist uiteindelijk alle ruimte om de zege op zijn naam te schrijven. Ralfs Sirmacis wist de eer van Peugeot nog redelijk hoog te houden door als 2e over de finish te komen, gevolgd door Alexander Zawada die, net als Bergkvist, een Opel Adam R2 bestuurde. Joachim Wagemans werd keurig 6e in deze klasse.

Voor de ERC Junioren zit het seizoen er alweer op. Het ERC krijgt echter vervolg tijdens de Rally van Cyprus eind september. Kajetanowicz heeft zijn voorsprong op Breen vergroot in het kampioenschap, maar het kampioenschap is nog lang niet binnen en dat beloofd wat! Voor meer info over deze rally kunt u de site op de hoogte houden, of een kijkje nemen op www.fiaerc.com

Einduitslag Barum Czech Rally Zlín 2015:

1. J. Kopecký / P. Dresler (Skoda Fabia R5)

2. V. Pech JR / P. Uhel (Mini Cooper S2000 – +27.3)

3. K. Kajetanowicz / J. Baran (Ford Fiesta R5 – +39.9)

4. A. Lukyanuk / A. Arnautov (Ford Fiesta R5 – +1:10.8)

5. P. Valousek JR / V. Havelková (Skoda Fabia S2000 – +2:30.0)

8. H. Kobus / E. de Wild (Skoda Fabia R5 – +4:31.1)

34. J. Wagemans / A. de Baeremaeker (Peugeot 208 VTi R2 – +18:20.8)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.