Foto: www.crash.net

01-08-2016 – Kris Meeke is erin geslaagd de eindzege van de WK Rally van Finland in zijn zak te steken. De Brit wint daarmee voor de tweede keer dit seizoen in de eredivisie van de rallysport, nadat hij thuisrijder Jari-Matti Latvala van de troon wist af te houden. Een actueel verslag van de laatste paar proeven vindt u hieronder.

Meeke had een ruime voorsprong van 41 seconden opgebouwd voorafgaand de laatste dag van de rally. Toch werd vanaf de eerste klassementsproef duidelijk dat Volkswagen-rijder Latvala de strijd nog niet had opgegeven, en vol de aanval in ging op de Citroën-rijder. Zo wist de Fin het verschil tot de Power Stage te verkleinen naar iets meer dan een halve minuut, maar dat was eigenlijk te weinig om nog kans te maken op de zege. Op de laatste klassementsproef klopte hij de tijd van Meeke nog wel, maar een tweede positie was echt waar Latvala en navigator Miikka Anttila tevreden mee moesten zijn.

Voor de Finse fans mocht het een flinke domper zijn dat Latvala zijn triologie niet wist te voltooien, maar voor het team van Citroën was het een groot feest. Naast de overwinning van Meeke zou namelijk ook teamgenoot Craig Breen zijn wagen op de laatste dag nog naar het podium weten te rijden, nadat hij Ott Tänak op KP22 zag wegvallen toen de Estlander hard van de baan klapte. Hierdoor wist Thierry Neuville door te schuiven naar een keurige vierde positie net buiten het podium, terwijl teamgenoot Hayden Paddon net achter hem op de vijfde plek eindigde.

Regerend wereldkampioen Sébastien Ogier kwam het gehele weekend niet in dit verhaal voor, nadat de Fransman al op de vrijdag veel tijd verloor nadat hij van de baan ging. Ondanks dat behoudt de Volkswagen-rijder de leiding in het kampioenschap voor teamgenoot Andreas Mikkelsen, die ook geen goed weekend kende. De Noor was namelijk op de zaterdag teruggevallen in het klassement en zou uiteindelijk als zevende eindigen achter Mads Ostberg, die nu de derde positie in het klassement bezet.

Wie wel een uitstekend weekend kende was Kevin Abbring. De Nederlander werd namelijk op het laatste moment opgeroepen om in te vallen voor de geblesseerde Dani Sordo zoals u weet, maar in de nieuwe Hyundai i20 WRC wist Abbring ondanks de weinige voorbereidingen die hij gedaan had toch zijn wagen naar de negende positie te sturen voor WRC2-rijder Teemu Suninen in de Skoda Fabia R5. De winst in het WRC2 ging naar Esapekka Lappi die uiteindelijk als achtste zou eindigen in het algemeen klassement.

De volgende ronde van het wereldkampioenschap rally’s brengt ons naar Trier, waar van 19-21 augustus de WK Rally van Duitsland zal worden verreden. Uiteraard zijn wij daar bij om u te voorzien van het actuele nieuws, en wellicht zelfs van beeldmateriaal van deze wedstrijd.

 

EINDUITSLAG WK RALLY VAN FINLAND 2016

 

Het laatste woord van deze nieuwsflits is aan Pontus Tidemand, die in het zicht van de haven zijn Skoda Fabia R5 nog van de baan wist te rijden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.