Gerelateerde afbeelding

06-02-2017 – De FIA heeft afgelopen vrijdag 3 februari, de kalender gepubliceerd van de FIA Benelux Rally Trophy. Daarmee is dit kampioenschap officieel. De kalender bevat drie wedstrijden die ook tellen voor het Nederlandse kampioenschap daarmee wordt dit wel een heel aantrekkelijke serie voor Nederlandse rijders.

Zoals men weet is er een flink gat tussen de nationale kampioenschappen en het Europese kampioenschap. De FIA wil graag dat meer rijders internationale ervaring opdoen en nam daarom het initiatief tot een regionaal Europees rallykampioenschap: De FIA European Rally Trophy. Deze trophy bestaat uit zes regionale kampioenschappen en een finale wedstrijd. Deelnemers aan één van de regionale kampioenschappen hebben de kans om mee te doen aan de finale. De FIA Benelux Rally Trophy is één van die kampioenschappen, dus deelnemers aan deze wedstrijdenreeks maken ook een kans om mee te doen aan de finale. Op dit moment is nog niet bekend welke rally de finale wedstrijd wordt. De FIA zal dit zeer binnenkort besluiten.

Voor de FIA Benelux Rally Trophy is het niet noodzakelijk dat een equipe zich vooraf inschrijft. Ook kent de Trophy geen inschrijfgeld. Elke deelnemer die over een volledig internationale licentie beschikt en in de juiste categorie auto inschrijft wordt automatisch in het klassement opgenomen. De kosten kunnen daarbij relatief beperkt blijven: Voor deelname aan de Trophy is geen inschrijfgeld verschuldigd. Doordat het een regionaal kampioenschap is, zijn er geen extreem hoge reiskosten vanwege verre reizen. Nederland ligt bovendien geografisch gezien precies in het midden van het wedstrijdgebied. Ten slotte is er voor de rally’s een gereduceerd inschrijfgeld voor buitenlandse rijders.

Allereerst biedt dit natuurlijk de mogelijkheid internationale ervaring op te doen met rally’s die worden gereden volgens de FIA regels. Dan de kans om aan de finale te mogen meedoen. Ook belangrijk is dat het natuurlijk publicitair interessant is. Zowel nationale als internationale en zeker ook lokale media zullen eerder een bericht plaatsen als er een internationale invalshoek is: “Onze plaatsgenoot rijdt Europees kampioenschap”. Ten slotte is het natuurlijk gewoon leuk om eens buiten de betreden paden te gaan en toch ook in vertrouwde wedstrijden te rijden. Kortom, rijd je het Nederlands kampioenschap? Met twee leuke wedstrijden meer doe je Europees mee.

Overigens zal de FIA Scandinavian Rally Trophy geschrapt worden wegens het wegvallen van twee evenementen. De Zuiderzee Rally, die zou gaan meetellen voor dit kampioenschap, zal nu deel uitmaken van de FIA Benelux Rally Trophy. De kalender bevat naast de Zuiderzeerally, ook de GTC Rally en de Rallye Sulingen en dat betekent dus drie wedstrijden die ook tellen voor het Nederlandse kampioenschap. Daarmee wordt dit wel een heel aantrekkelijke serie voor Nederlandse rijders. Een andere favoriet is de Kenotek Ypres Rally, die ook bij vele vaderlandse rallyrijders hoog op de wensenlijst staat. Voeg daarbij de Rally Denmark en je hebt een mooi kampioenschap wat dus met name voor vaderlandse rijders een unieke kans en uitdaging biedt. Ralf Hereijgers van de Stichting Autosport Zuid-West Brabant (Organisatie GTC Rally) reageerde enthousiast.

Ralf Hereijgers: “Fantastisch nieuws! We kunnen nu twee veelgestelde vragen positief beantwoorden. Ja, we gaan terug naar de zomer, en ja, we werken aan een nog sterker internationaal startveld. Door de GTC Rally steeds goed te evalueren en te optimaliseren voldoen we aan alle criteria die bij zo’n internationale wedstrijd horen. We grijpen deze kans dan ook met beide handen aan. Wij zijn hier erg blij mee! Wat is er mooier voor onze deelnemers dan dat ze hun vertrouwde wedstrijd kunnen rijden en tegelijkertijd internationale ervaring opdoen?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.