Rally-World

Feel the world of Rally

Geblesseerde Joan Barreda nadert record

De Spaanse coureur Joan Barreda Bort nadert tijdens de vierde etappe een wel heel erg bijzonder record. Lees hieronder het etappeverslag van de vierde etappe van de Dakar Rally bij de motoren en de quads.

Waar de voorgaande dagen aardige verschillen gemaakt werden bij de motoren, viel dat woensdag heel erg mee. In de vierde etappe met start en finish in Ha’il vocht Honda-rijder Joan Barreda Bort een prachtige strijd uit met Mason Klein, Pablo Quintanilla en Adrien van Beveren. Laatstgenoemde vierde woensdag zijn 32e verjaardag en noteerde bij het eerste waypoint na 48 kilometer de snelste tijd. Daarna leverde de Fransman wat tijd in en werd ingehaald door Mason Klein, die op dat moment ook fysiek aan de leiding reed nadat hij etappewinnaar van dinsdag Daniel Sanders voorbijging.

Ook in deze etappe moest een bekende naam de rally verlaten na een val. Na het eerder uitvallen van Sam Sunderland en Ricky Brabec was het tijdens de vierde etappe na 90 kilometer einde verhaal voor de Hero-fabrieksrijder Joaquim Rodrigues. De Portugees die vorig jaar nog een etappe won, kwam ten val en werd met een blessure aan zijn linkerbeen afgevoerd naar het ziekenhuis van Ha’il. Voor Hero Motorsports was het sowieso een dramatische dag, want naast de uitvalbeurt van Rodrigues viel Ross Branch stil met technische problemen en kwam de nummer twee tijdens de etappe van dinsdag Sebastian Bühler na 25 kilometer van de tankstop zonder brandstof kwam te staan. Zo raakte Hero de coureurs op de plekken tien, vijftien en zestien in het klassement in één klap kwijt. Alleen Franco Caimi zit momenteel nog met een kansrijke positie in koers.

In de laatste 100 kilometer van de etappe werd het klassement nog eens flink opgeschud. Na 327 kilometers op snelheid nam Pablo Quintanilla namelijk de leiding over. Voldoende voor de overwinning was het niet voor de Chileense Honda-rijder, want in het slotstuk ging Barreda Bort net iets sneller en boekte daarmee zijn 30e etappezege in de Dakar Rally.  De Spanjaard nadert daarmee het recordaantal overwinningen van Dakar-grootheden Cyril Despres en Stéphane Peterhansel, die elk 33 etappes op de motor wonnen. Barreda stond daarentegen nog nooit eerder op het eindpodium en staat daar in het algemeen klassement momenteel ook net buiten op de vierde plaats.

Quintanilla kwam uiteindelijk 16 seconden tekort op de dagwinnaar. Skyler Howes eindigde achter beide Honda-mannen op de derde plek met zijn Husqvarna. Hij begon woensdag als tweede aan de etappe en reed lange tijd aan kop. Hij kreeg daardoor 3,5 minuut bonustijd uitgekeerd. Toby Price eindigde als snelste KTM-rijder als vierde op ongeveer 2,5 minuut achterstand voor jarige job Van Beveren. Luciano Benavides versloeg zijn oudere broer Kevin Benavides met slechts 6 seconden, waarmee het duo de zesde en zevende plek bezetten voor Lorenzo Santolino. Klein was op weg zijn leiding in het klassement te verstevigen tijdens deze vierde etappe, maar kwam na het laatste tussenpunt stil te staan met technische problemen. De Amerikaan eindigde daardoor slechts als tiende en verloor daarmee de leiding in het klassement aan GasGas-rijder Sanders, die als negende eindigde.

De Nederlanders in het motorenklassement kenden een uitstekende vierde etappe met een prima resultaat. Dakar-debutant Wesley Aaldering scoorde een 42e positie, zijn beste resultaat tot nu toe, en Mirjam Pol was met een 45e positie de beste dame in het klassement.

Bij de quads staat er tot nu toe geen maat op Alexandre Giroud en ook op woensdag opende de Fransman snel, maar niet als snelste. Die eer ging namelijk naar de Argentijn Francisco Moreno Flores, die bij het eerste waypoint 18 seconden sneller was dan Giroud. Lang kon Moreno niet van de leiding genieten, want al snel was het Manuel Andújar die de twee voorbijging. Daarna ontstond er een bloedstollend spannende secondestrijd tussen de drie, maar het was toch Giroud die uiteindelijk weer aan het langste eind trok. Hij won uiteindelijk comfortabel met bijna 5 minuten voorsprong op Andújar en ruim 10 minuten achter Laisvydas Kancius. Moreno viel uiteindelijk terug naar de vijfde plaats achter Giovanni Enrico, terwijl de Braziliaan Marcelo Medeiros, één van de favorieten voorafgaand deze Dakar Rally in het quadklassement, de strijd heeft moeten opgeven met mechanische problemen.

UITSLAG ETAPPE 4 MOTOREN

 1. Joan BARREDA BORT (Honda)
 2. Pablo QUINTANILLA (Honda – +0:16)
 3. Skyler HOWES (Husqvarna – +1:05)
 4. Toby PRICE (KTM – +2:24)
 5. Adrien VAN BEVEREN (Honda – +2:37)
 6. Luciano BENAVIDES (Husqvarna – +3:13)
 7. Kevin BENAVIDES (KTM – +3:19)
 8. Daniel SANDERS (GasGas – +6:07)
 9. Lorenzo SANTOLINO (Sherco – +10:26)
 10. Mason KLEIN (KTM – +12:08)

UITSLAG ETAPPE 4 QUADS

 1. Alexandre GIROUD (Yamaha)
 2. Manuel ANDÚJAR (Yamaha – +4:46)
 3. Laisvydas KANCIUS (Yamaha – +10:34)
 4. Giovanni ENRICO (Yamaha – +11:03)
 5. Francisco MORENO FLORES (Yamaha – +11:33)
Share this…