18-12-2016 – Al zes jaar was het feest tijdens het laatste weekend van februari, als op het Circuitpark Zandvoort het nieuwe Nederlandse Rallyseizoen weer van start mocht gaan. Helaas mocht het voor de editie van 2017 niet meer zo zijn, maakte de organisatie van Stichting Autosportief afgelopen week bekend.

Het Circuitpark Zandvoort was ieder jaar opnieuw het toneel voor de start van het Nederlands Short Rally Kampioenschap, waarbij ook regelmatig veel toppers aan de start kwamen ter voorbereiding op de rest van hun rallyseizoen. De oud-winnaars waren dan ook zeker niet de minste. Tijdens de eerste editie in 2011 zagen we zo al een spannende strijd ontstaan tussen oud-rallytoppers Gert Huzink met de Toyota Celica GT4, en Coen Vink met de Subaru Impreza, waarbij die laatste uiteindelijk aan het langste eind trok.

Na de vele enthousiaste reacties, ging de Stichting Autosportief door met het organiseren van dit evenement. In 2012 wist Vink er wederom met de zege vandoor te gaan, maar daarmee moest hij wel afrekenen met onder meer Ferdi Biesheuvel (Subaru Impreza WRC), René Kuipers (Ford Fiesta S2000), en de Porsches van Timo van der Marel en Dennis Kuipers. Het evenement groeide langzamerhand uit tot een vaste waarde op de Nederlandse rallykalender, die met de proeven door de duinen iets unieks had in rallyrijdend Nederland.

In 2013 mocht de organisatie maar liefst 58 deelnemers ontvangen voor het evenement. Wederom mochten zowel rijders, publiek als de organisatie spreken van een zeer geslaagde editie, gewonnen door huidig Nederlands Rallykampioen Jasper van den Heuvel en zijn vrouw Martine van den Heuvel in de Mitsubishi Lancer Evo X, nadat concurrenten Biesheuvel en Vink het van zich lieten afweten. Ook de rest van het deelnemersveld was een genot om naar te mogen kijken, met veel diversiteit aan rallywagens en veel debutanten die tijdens deze wedstrijd hun debuut konden maken.

Tijdens de editie van 2014 zou de Circuit Short Rally tevens animo krijgen in het buitenland, toen de Poolse coureur Hubert Ptaszek (Huidig WRC2-coureur) zich ging wagen aan de wegen in en rondom het circuit met de Ford Fiesta S2000. Ptaszek zou het echter wel eerst op moeten nemen tegen Nederlands Rallykampioen Bob de Jong (Mitsubishi Lancer WRC) en Nederlands Short Rally Kampioen Ruurd Ochse (Honda Civic Type-R R3). Helaas zou Ptaszek al vroeg wegvallen in het klassement en werd de zege een prooi voor Bob de Jong. Toch bleef het optreden van beide coureurs een genot om naar te kijken, zelfs ondanks de wat barre weersomstandigheden van deze editie.

In 2015 zou er weer een verrassende naam aan de start komen in de persoon van Kevin Abbring, waarvan toentertijd kort was bekend gemaakt dat hij de rest van het seizoen uit zou gaan komen voor het team van Hyundai Motorsport, waarvoor de Nederlander nu twee jaar actief is. In de Croky gekleurde Porsche en genavigeerd door Belgisch navigator Piero Vandeputte zorgde Abbring voor een schitterend optreden en won de wedstrijd met overmacht. Wederom mocht de organisatie een gevarieerd startveld ontvangen en was het ondanks de jaarlijkse koude weersomstandigheden toch de hele dag droog gebleven.

2016 zou dus vooralsnog de laatste editie worden van het evenement, en dat betekent dat Jasper van den Heuvel als winnaar van deze editie voorlopig ook de meest recente winnaar van het evenement blijft, nadat hij het moest opnemen tegen de Britse coureur Robert Woodside in zijn Mitsubishi Lancer Evo X. Tijdens de laatste editie kwamen te toeschouwers in grote mate en wist de organisatie het wederom voor elkaar te krijgen om een zesde geslaagde editie op rij neer te zetten. Helaas kwam de organisatie afgelopen week met het onderstaande bericht:

Stichting Autosportief: Zoals jullie al gemerkt hebben is er geen nieuws te melden rond de 7e Circuit Shortrally 2017. De 7e Circuit Shortrally 2017 zal dan ook niet verreden worden. Wij vinden dat er op dit moment geen verantwoord draagvlak is om dit evenement te kunnen organiseren. Mede door het teruglopen van het aantal deelnemers kunnen we geen goede balans vinden tussen het inschrijfgeld en de te verrijden wedstrijd. Wij willen nogmaals iedereen (sponsors, medewerkers en deelnemers) bedanken die ons de afgelopen 6 jaar hebben gesteund om deze Shortrally te kunnen organiseren. Wie weet lukt het in 2018 weer! Wij wensen iedereen alvast een mooie kerst en een goed 2017.”

Met alle teleurstelling en begrip willen we de organisatie dan ook het beste toewensen en hopen we de Circuit Short Rally uiteraard in 2018 weer terug te mogen vinden op de rallykalender. Tot die tijd mogen we terugblikken op zes geslaagde edities van het evenement!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.