Rally-World

Feel the world of Rally

Geen maat op de Tsjechen in openingsfase Dakar 2023

De eerste echte etappe van de Dakar Rally zit erop. De deelnemers kregen een lus van 367 kilometers voor hun kiezen met de start en finish in het Saoedische Sea Camp. Op de eerste dag van het nieuwe jaar gebeurde er meer dan genoeg! Lees hieronder het verslag van de vrachtwagens tijdens de eerste etappe van Dakar 2023.

De omstandigheden waren lastig in de eerste etappe. Door de regenval van de afgelopen dagen was het parcours op sommige stukken behoorlijk compact. Toen de trucks eenmaal aan beurt waren, was de route grotendeels naar de gallemiezen gereden. Voor Martin Macík was het dan ook niet per definitie een nadeel dat hij als winnaar van de proloog het parcours voor de vrachtwagens moest openen. De Tsjech kwam dan ook in een tijd van 3 uur, 46 minuten en 35 seconden over de eindstreep en pakt daarmee voor de tweede maal op rij de etappewinst.

Macík’s landgenoot Ales Loprais verraste met een tweede plek. De coureur van Praga reed vrijwel de hele etappe achter de podiumplekken aan, maar deed goede zaken in het complexe laatste deel van de etappe. Met een kleine 6 minuten achterstand deed hij genoeg om de tweede plaats in het klassement te pakken. Gert Huzink leek lange tijd op weg naar de tweede plaats, maar kwam in de slotfase in een duinpan terecht, waardoor hij bijna een uur verloor. De kopman van het Riwald Dakar Team eindigde daardoor slechts als 14e algemeen.

Door het verre terugvallen van Huzink werd Mitchel van den Brink opnieuw de beste Nederlander. Hij eindigde op iets meer dan 10 minuten achterstand op een derde plek gevolgd door Tatra-fabrieksrijder Jaroslav Valtr op de vierde plek. De andere Nederlanders kende een vrij wisselvallige etappe. Janus van Kasteren ging veelbelovend van start, maar de kopman van Team De Rooy Iveco viel halverwege de etappe terug. Uiteindelijk finishte de Brabander op iets meer dan 15 minuten als vijfde. Daarachter was het Kees Koolen die beslag legde op de zesde plaats, net voor de Iveco van Ben van de Laar. De Tatra’s van Martin Soltys en Vaidotas Paskevicius eindigde als achtste en negende en de Japanner Teruhito Sugawara sloot de top 10 af met zijn Hino.

Martin van den Brink had een dag om snel te vergeten. Na 133 kilometer in de etappe kwam de Harskamper nog door als achtste, maar viel kort daarna stil. Van den Brink kon zijn weg uiteindelijk vervolgen en eindigde net buiten de top 10 als elfde. Wie zijn weg niet kon vervolgen was Riwald-coureur Pascal de Baar, want waar teamgenoot Huzink een uur verloor in een duinpan, ontstond bij de Renault Truck van De Baar al vroeg in de etappe een brandje in de achterkant van de cabine. De crew kon het snel blussen, maar kon niet voorkomen dat de truck dusdanige schade opliep dat die uit de proef moest worden gesleept. Alsof de pech voor het Riwald Dakar Team daarmee nog niet voldoende was, kwam derde rijder Adwin Hoondert ook in een duinpan terecht in de slotfase van de etappe.

Het was aldus niet de beste dag voor de Nederlanders, die maandag tijdens de tweede etappe aan de bak moeten om de Tsjechische opmars tegen te gaan. De laatste Tsjechische overwinning stamt alweer uit 2001, toen de vorig jaar overleden oom van Ales Loprais Karel Loprais de rally op zijn naam schreef voor Tatra.

UITSLAG ETAPPE 1 TRUCKS

 1. Martin MACIK (Iveco)
 2. Ales LOPRAIS (Praga – +4:46)
 3. Mitchel VAN DEN BRINK (Iveco – +9:13)
 4. Jaroslav VALTR (Tatra – +10:23)
 5. Janus VAN KASTEREN (Iveco – +15:22)
 6. Kees KOOLEN (Iveco – +27:58)
 7. Ben VAN DE LAAR (Iveco – +28:24)
 8. Martin SOLTYS (Tatra – +28:37)
 9. Vaidotas PASKEVICIUS (Tatra – +31:16)
 10. Teruhito SUGAWARA (Hino – +31:16)
 11. Martin VAN DEN BRINK (Iveco – +33:52)
Share this…