Foto: Edwin Nieuwnhuis

03-02-2016 – De organisatie had weer mooie plannen voor komend jaar op tafel liggen: 3×3 proeven waarvan twee mooie buitenproeven in Putten. Helaas werd het hun niet gegund, en werd gisteravond bekendgemaakt dat het vanwege eisen van de gemeente een onmogelijke opgave werd om in 2016 nog een rally in dit gebied te kunnen organiseren.

De afgelopen jaren was de Rally van Putten een groot succes. Door het vernieuwen van proeven en de manier waarop de organisatie met de deelnemers omging, had als gevolg dat deelnemers zich in grote aantallen inschreven. Echter heeft de organisatie ook tijdens beide edities veel problemen gekend. Tijdens de eerste editie zorgden de natte omstandigheden namelijk voor onduidelijkheid als het ging om welke stukken proef wel en niet gereden zou worden. De organisatie ging hier echter opvallend goed mee om, en achteraf mochten ze dan ook terugkijken op een zeer geslaagde eerste editie.

Tijdens de tweede editie gebeurde er op en naast de proeven juist weer erg veel. Een echtelijke ruzie bij één der aanwonenden, een vrachtwagenchauffeur die een proef oprijdt, bezoekers aan de proeven die stomdronken worden door de meegebrachte en verstopte alcohol zijn daar enkele voorbeelden van. Ook bleek dat er binnen de organisatie de nodige verbeterpunten waren. Dit alles zorgde ervoor dat er flinke aanpassingen moesten komen voor de derde editie, al had de gemeente Putten al wel verteld dat de vergunningen, indien deze aanpassingen er komen, gewoon werden uitgeleend voor 2016.

In eerste instantie bleef het aan de kant van de gemeente Putten nog een lange tijd stil als het ging om een definitief besluit over de vergunningen. Ondertussen had de organisatie al een concept klaarliggen: twee proeven in het buitengebied van Putten en één in een nabijgelegen gemeente. Dat de Harselaar niet meer zou terugkeren na de vertragingen van afgelopen editie was dus al een feit. Het concept van driemaal drie proeven over de zaterdag verspreid werd echter compleet in de war geschopt toen de gemeente Puten met de voorwaarden voor het verstrekken van een vergunning naar buiten kwam.

De gemeente Putten maakte namelijk duidelijk dat er slechts één proef in de gemeente Putten werd toegestaan. Volgens de gemeente waren twee proeven namelijk wel genoeg om een rally meetellend voor het Nederlands kampioenschap te organiseren. Daarbij kwamen ze vervolgens ook met een lijst vol eisen bij de organisatie, met eisen erin die bijna onmogelijk waren voor de organisatie: dranghekken langs het parcours, een official in iedere bocht en het verplicht financieel schadeloos stellen van enkele ondernemers. Iedereen die dan een beetje kennis heeft over de rallysport weet dan ook dat dit vrijwel onhaalbaar is voor de organisatie, zowel gezien de korte tijd waarin alles geregeld moet worden, als financieel.

De gemeente Putten echter heeft het economisch belang van de Rally van Putten voor de eigen regio ontkend. Middels rekenmodellen is aangetoond dat de Rally van Putten zorgt voor een omzet van bijna een miljoen Euro. Denk hierbij aan de omzet in de horeca zoals de vele overnachtingen en maaltijden, de omzet bij tankstations, de consumpties van duizenden bezoekers en vele deelnemers en teamleden, de huur en inkoop van allerlei benodigdheden bij de lokale ondernemers enzovoorts. Aangezien dit alles bij elkaar op wordt gestapeld heeft het bestuur vervolgens besloten om een punt te zetten achter de Rally van Putten.

Uiteraard heeft dit niet alleen gevolgen voor het Nederlands (Short) Rallykampioenschap, waar nu een flink gat in de kalender bij is ontstaan. Ook voor o.a. de One Day Rally (ODRC) Challenge en de Opel Fwd Challenge (OFC) is dit besluit een flinke domper. De ODRC zal komend seizoen dan ook bestaan uit drie rally’s i.p.v. vier. Over de planning van de OFC zal de komende weken echter nog overleg volgen, aangezien het in eerste instantie de bedoeling was dat deelnemers deze challenge konden combineren met de ODRC.

Is het besluit van de organisatie tevens het einde van de organisatie? Integendeel. De organisatie van de Rally van Putten heeft absoluut niet stilgezeten afgelopen jaar en waren zelfs al bezig om een tweede rally naast deze te organiseren voor 2017. Door het wegvallen van de Rally van Putten zelf gaat de organisatie zich komend jaar dan ook volledig concentreren om in de toekomst weer een prachtige rally te kunnen en mogen organiseren voor een gemeente die hier wel voor open staat. Er wordt nog gekeken naar de mogelijkheden, maar van deze organisatie zullen we in de toekomst absoluut meer horen. “We will be back!”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.