Foto: www.skysports.com

23-05-2016 – Vanaf het begin van deze wedstrijd domineerden Kris Meeke en navigator Paul Nagle tijdens de WK Rally van Portugal. Meeke wist o.a. regerend kampioen Sébastien Ogier achter zich te houden, en ‘vloog’ daarmee uiteindelijk naar de overwinning. Het Citroën-duo wist dan ook uiteindelijk de tweede WRC-zege uit hun carrière met beiden handen te grijpen, nadat ze ook tijdens de laatste dag constant bleven.

Citroën-rijder Meeke nam een ruime voorsprong mee richting de vierde en laatste dag in Portugal. Na de spannende zaterdagproeven stonden er zondag nog maar een vier proeven op het programma, waarin hij niet meer tot het uiterste hoefde te gaan om de eerste plaats te verdedigen. Hij verloor slechts zes seconden, verdeeld over de laatste proeven en hield een voorsprong van een halve minuut over. De strijd om de tweede plaats tussen Andreas Mikkelsen en Sebastien Ogier bleef wél spannend tot het einde van de rally. Mikkelsen won de eerste twee klassementsproeven en ging daarmee voorbij aan Ogier, die tot twee keer toe een band lek reed. De Fransman won nog wel de Power Stage, maar moest genoegen nemen met de derde plaats in de uitslag.

Achter de beide Volkswagens pakte Hyundai-coureur Dani Sordo voor de derde keer op rij de vierde plek. Eric Camili pakte met een vijfde plaats zijn beste resultaat ooit in het WRC, voor de derde Volkswagen van Jari-Matti Latvala. De Fin had zich na stuurproblemen op vrijdag nog knap naar voren weten te vechten. Jim van den Heuvel kende voor het eerst geen problemen met de Mitsubishi Lancer Evo X en deed veel ervaring op tijdens deze laatste dag. Zuiderbuur Thierry Neuville had nog een flinke inhaalslag gemaakt, maar kwam er niet aan te pas als snelste Belg over de eindstreep te komen. Ghislain de Mevius en navigator Johan Jalet kenden met hun Skoda Fabia R5 namelijk vrijwel een foutloze wedstrijd en werden vijftiende algemeen, en tevens knap zesde in de WRC2-categorie.

In die WRC2-categorie was er dit weekend ook een erg leuke strijd aan de gang. Pontus Tidemand met de Skoda Fabia R5 nam na de openingsproef op de donderdagavond echter gelijk de leiding en was niet van plan deze zomaar uit handen te geven. Ook Jan Kopecký opende deze wedstrijd met erg snelle tijden maar zou uiteindelijk wegvallen uit het klassement. Het werd zo langzamerhand duidelijk dat WRC2-leider Elfyn Evans en WeversSport-rijder Nicholas Fuchs de belangrijkste concurrenten zouden worden voor Tidemand, al keken zij al tegen een redelijk flinke achterstand aan na de vrijdag. Nadat ook Evans wegviel wist Fuchs nog als tweede te eindigen, gevolgd door Marius Aasen, die op de Power Stage de Australiër Scott Pedder nog voorbij ging in het klassement.

De volgende rally op de WRC-kalender brengt ons naar Italië, naar het eiland Sardinië om precies te zijn. Tot en tijdens deze wedstrijd zult u uiteraard weer op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws, gewoon op onze website!

 

Eindstand WK Rally van Portugal 2016:

1rightarrow blue.svg 1. K. Meeke / P. Nagle (Citroën – 3:59:01.0)

1uparrow green.svg 2. A. Mikkelsen / A. Jaeger (Volkswagen – +29.7)

1downarrow red.svg 3. S. Ogier / J. Ingrassia (Volkswagen – +34.5)

1rightarrow blue.svg 4. D. Sordo / M. Martí (Hyundai – +1:37.1)

1rightarrow blue.svg 5. E. Camilli / B. Veillas (Ford – +4:01.6)

1uparrow green.svg 15. G. de Mevius / J. Jalet (Skoda – +17:56.8)

1uparrow green.svg 29. T. Neuville / N. Gilsoul (Hyundai – +36:15.3)

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.