Rally-World

Feel the world of Rally

Gemengde gevoelens voor Team de Rooy na vierde etappe

Het was een dag vol ups en downs voor de Nederlanders in het truckklassement, terwijl de Tsjechen het tempo proberen op te voeren in het klassement. Lees hieronder het verslag van de vierde etappe bij de vrachtwagens.

Martin Macík wist tot nu toe in drie van de vier etappes te winnen (inclusief de proloog), maar verloor tijdens de tweede etappe heel veel tijd en stond daarmee voorafgaand deze etappe ‘slechts’ vijfde in het algemeen klassement. De Tsjechische Iveco-rijder was dan ook vastbesloten om als etappewinnaar van dinsdag opnieuw toe te slaan tijdens de vierde etappe op woensdag.

Maar Macík kreeg het niet bepaald cadeau van de concurrentie. Praga-chauffeur Ales Loprais begon namelijk het snelste aan deze etappe waarna Mitchel van den Brink een duit in het zakje deed. Bij het derde meetpunt was het weer de beurt aan Loprais terwijl Gert Huzink na 178 kilometer de snelste was. De kopman van Riwald Dakar was furieus van start gegaan na de teleurstelling van dinsdag. Huzink noteerde bij twee achtereenvolgende meetpunten de snelste tijd en zat na 282 kilometer op een seconde van Macik.

Kort daarna ging het mis voor Huzink, hij kwam namelijk tot tweemaal toe voor langere tijd tot stilstand. Het tijdverlies van Huzink, die na de tweede dag al uitgeschakeld was voor een goed klassement, loopt daarmee alweer behoorlijk op. Ook leider in het klassement Jaroslav Valtr kende in de Tatra een moeizame etappe en kwam aan de eindstreep ruim drie kwartier tekort op de etappewinnaar, waardoor zijn leiding in het klassement verloren ging. Door het tijdverlies van Huzink en Valtr kon Macík zijn vierde etappezege scoren en daarmee zijn achterstand in het algemene klassement verkleinen. Die leiding is nu in handen van Loprais, die op 9 minuten achterstand van Macík derde werd tijdens deze etappe achter de snelste Nederlander van de dag.

Die eer ging naar niemand minder dan Mitchel van den Brink, die slechts een kleine negen minuten tekort kwam op zijn eerste etappezege. Vader Martin van den Brink eindigde knap als vierde en doet op zijn beurt belangrijke zaken voor het algemeen klassement, waar de Harskamper nu doorschuift naar de tweede plaats. Dat had alles te maken met een dramatische dag voor teamgenoot Janus van Kasteren, die in het zicht van de haven zonder brandstof kwam te staan en heel erg veel tijd verloor. Van Kasteren zou daardoor bijna een uur verliezen en valt daarmee terug naar de vijfde plek in het klassement.

Een gefrustreerde Van Kasteren reageert tegen Rallymaniacs: “Als de auto het wel doet, dan hoop ik er wel op. Maar dit is niet goed voor het vertrouwen. Als wij rijden heeft niemand het tempo, Martin Macik misschien. En dat is het frustrerende en misschien ook wel het mooie van deze sport: Je hebt zoveel dingen niet zelf in de hand. Je kunt de hele dag voluit gaan en alles goed doen, maar er hoeft maar één ding van 25 cent kapot te gaan of een ander die een foutje maakt… Dat kan mij die rally kosten en daar ben ik even ziek van!”

Achter Tatra-rijders Martin Soltys en Vaidotas Paskevicius kwam Huzink’s teamgenoot Pascal de Baar als zevende aan de finish op 37 minuten van de winnaar. Ook Ben van de Laar deed het voortreffelijk. Na een probleemvolle derde etappe moest de Iveco-rijder achteraan starten, maar knokte zich van daaruit knap terug naar de negende plek. Van Kasteren maakte ondanks zijn tijdverlies de top 10 van de vierde etappe compleet.

Voor Egbert Wingens en William van Groningen is de Dakar van 2023 helaas voorbij. Wingens heeft de start van de vierde etappe gemist door technische problemen en ligt uit de wedstrijd. Van Groningen verdween al eerder van de radar, maar nu is duidelijk dat ook hij met grote problemen de wedstrijd heeft moeten verlaten. Beide equipes zouden nog mogen herstarten via de Dakar Experience, waarin ze de wedstrijd voor spek en bonen mogen vervolgen, maar zullen niet meer meestrijden voor het klassement.

Niet veel later na het bericht dat Wingens en Van Groningen waren uitgevallen kwam ook het bericht dat het Firemen Dakar Team van Richard de Groot gecrasht was. De ervaren Dakarist tuimelde van een duin. De Iveco raakte beschadigd, maar de crew van het Firemen Dakarteam hebben hun weg kunnen vervolgen en zullen aan de bak moeten om de schade voor de etappe van morgen te herstellen.

UITSLAG ETAPPE 4 TRUCKS

 1. Martin MACÍK (Iveco)
 2. Mitchel VAN DEN BRINK (Iveco – +8:50)
 3. Ales LOPRAIS (Praga – +9:22)
 4. Martin VAN DEN BRINK (Iveco – +11:50)
 5. Martin SOLTYS (Tatra – +28:05)
 6. Vaidotas PASKEVICIUS (Tatra – +30:25)
 7. Pascal DE BAAR (Renault – +37:59)
 8. Jaroslav VALTR (Tatra – +43:24)
 9. Ben VAN DE LAAR (Iveco – +45:37)
 10. Janus VAN KASTEREN (Iveco – +57:35)
 11. Kees KOOLEN (Iveco – +1:07:12)

KLASSEMENT NA ETAPPE 4 TRUCKS

 1. Ales LOPRAIS (Praga)
 2. Martin VAN DEN BRINK (Iveco – +27:22)
 3. Jaroslav VALTR (Tatra – +28:17)
 4. Martin MACÍK (Iveco – +39:37)
 5. Janus VAN KASTEREN (Iveco – +58:41)
 6. Mitchel VAN DEN BRINK (Iveco – +2:06:31)
 7. Martin SOLTYS (Tatra – +2:07:41)
 8. Igor BOUWENS (Iveco – +3:07:18)
 9. Ben VAN DE LAAR (Iveco – +3:16:33)
 10. Kees KOOLEN (Iveco – +3:26:10)
Share this…