Foto: Edwin Nieuwenhuis

25-09-2015 – Over enkele weken gaat het rallygeweld weer los op Brabantse bodem tijdens de 28e editie van de GTC Rally. De rally die bekend staat om haar verraderlijke ‘nacht van Achtmaal’, en de rally die vorig jaar nog gewonnen werd door Bob de Jong in de Mitsubishi Lancer WRC. Aangezien de rally dit jaar van juli naar oktober verplaatst, geeft dat voor de organisatie meer mogelijkheden. Zij zijn al druk bezig om er dit jaar een geweldig evenement van te maken!

Of eerlijk gezegd evenementen, want in het weekend van 9 en 10 oktober zal niet alleen de GTC Rally plaats vinden. Ook de rijders uit het Short Rally kampioenschap zullen weer in actie komen tijdens de Jumbo Short Rally op 10 oktober. En alsof dat niet genoeg is, organiseert de organisatie dit jaar ook de Markthuys Legend Rally. Tijdens deze ‘Legend Rally’ komen er vele prachtige oldtimers aan de start, die zowel op de vrijdagavond als de zaterdag voor de rally uit zullen starten. Opvallend is dat op de voorlopige deelnemerslijst van dit evenement ook wordt gesproken over een ‘International Special Guest’, startende in een Opel Ascona A. Dit brengt de geruchtenstroom in de Nederlandse rallysport uiteraard weer op gang.

Naast de verschillende evenementen die in dat weekend georganiseerd worden, telt de GTC Rally ook mee voor diverse cups. Onder andere zal de seizoen afsluiter van de Nissan 350Z Challenge er plaatsvinden. Het kampioenschap is dan echter wel beslist, nadat Erwin Klippel als 2e eindigde in deze klasse tijdens de Hellendoorn Rally, en daarmee Stijn van Bree op zilver laat staan in het kampioenschap. Toch zullen zij en de andere rijders nog één keer het beste van zichzelf willen laten zien. Daarbij zal de strijd om de derde plaats nog erg spannend worden tussen Arjan Heijstek, Antoine Biesheuvel en Roel van der Zanden. Kort samengevat belooft deze challenge weer één groot spektakel te worden!

De organisatie maakt het dit jaar ook voor zowel rijder als publiek een stuk makkelijker. Ze beloofden de on-board regulary tests online te zetten zodat een ieder zich optimaal kan voorbereiden voor deze rally. Ook zal er niet lang daarna, met het simpele ADAC systeem, alle notes van de klassementsproeven op een rijtje te zetten. De proeven zullen bestaan uit 2×3 proeven op de vrijdagavond (Rijsbergen, de Lent en Achtmaal). Op de zaterdagochtend zullen de proeven Wouwse Plantage en Roosendaal tweemaal worden verreden. De middagproeven, bestaande uit de KP’s Etten-Leur, Rucphen/Klappenberg en Klein Zundert zullen ook twee keer verreden worden.

De GTC Rally heeft dit jaar zoals gezegd grote plannen, zo zullen zij voor het eerst in Nederland het Tracy Rally Tracking systeem inzetten. Hiermee kan de rijder/navigator bij een ongeluk aangeven dat zij in orde zijn en dat hun wagen andere wagens niet hindert. Wanneer een wagen in nood is, gebruikt hij de rode knop. De organisatie ziet zo in één oogopslag waar hulp nodig is. De hulpverlening komt direct op gang. Als organisator krijg je een compleet overzicht van het effectieve verloop van de rally. Op elk moment weet Tracy waar elke wagen zich bevindt.

De deelnemers stromen inmiddels binnen voor de rally. Vanavond zal de voorlopige deelnemerslijst gepubliceerd worden, maar de eerste rijders zijn inmiddels bekend. De verrassing is tot nu toe de inschrijving van Jonas Langenakens, die op uitnodiging van de organisatie deze rally prima kan gebruiken om zijn nieuwe Evo IX te testen. Hij zal het opnemen tegen de Nederlandse top met o.a. Bob de Jong (Citroën DS3 R5), Jasper van den Heuvel en Antoine van Ballengooijen (Mitsubishi Lancer Evo X), Johan Faes (Mitsubishi Lancer Evo IX) en Ronald Leemans (Mitsubishi Lancer Evo VI). De opvallende afwezige tijdens de GTC Rally is het Paradigit Rallyteam met Arjen de Koning en Piet van Hoof. Zij zullen zich in het weekend gaan concentreren op de Legends of San Marino en geven daarmee de ruimte aan Van den Heuvel, die eventueel kampioen kan worden tijdens dit evenement.

Kortom, het belooft één groot spektakel te worden!  Als klap op de valreep kwam het nieuws binnen dat de organisatie van de GTC Rally alweer druk bezig zou zijn met de toekomst. Volgens de voorzitter is de rally in de laatste jaren zo gegroeid in Nederland dat hij drie opties opstelt: “Of nog groter worden, zo doorgaan of kleiner worden.”, aldus de voorzitter. Door de verplaatsing van de rally op de kalender bied het evenement veel meer mogelijkheden, en dat leed er toe dat de organisatie, in samenwerking met de KNAF, een Europese status heeft aangevraagd bij de FIA. “We kunnen op deze manier bijvoorbeeld de toch wel befaamde Nacht van Achtmaal meer leven inblazen. Het is tenslotte eerder donker in oktober. De rally zal ook, zo denken we, zwaarder worden voor de deelnemers omdat het weer en de weersomstandigheden normaal gesproken minder zijn dan in de zomer. Dat zou behoorlijk wat spektakel op kunnen gaan leveren!”

Er zal echter nog een hoop geregeld moeten worden voordat de GTC Rally zover is om op de Europese rallykalender te verschijnen, maar tot die tijd kunnen we uitkijken naar komende editie, die ook weer een spektakel belooft te worden! Zoals gezegd komt de eerste update van de voorlopige deelnemerslijst vanavond online. Dit en meer informatie kunt u vinden op de website: www.gtcrally.eu

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.