Rally-World

Feel the world of Rally

Guillaume de Mévius nieuwe leider in Dakar Rally

Belgisch succes in de Dakar Rally! Na de vijfde etappe hebben we een nieuwe leider in het klassement bij de lichtgewichtvoertuigen, en zijn naam is Guillaume de Mévius. Lees hieronder het uitgebreide etappeverslag bij de T3’s en T4’s tijdens de vijfde dag van Dakar 2023.

Voor Seth Quintero verliep de vierde etappe dramatisch en viel hij als leider in het klassement terug naar de vierde plek, en dus wilde de Amerikaan zich revancheren tijdens de vijfde etappe op donderdag. De Amerikaan ging dan ook snel van start, maar was niet de snelste. Oud-quadrijder Ignacio Casale begon namelijk het beste aan de etappe, waarna de Belgische favoriet Guillaume de Mévius het stokje overnam. Voor eventjes althans, want het duurde niet lang voordat Quintero het initiatief nam.

Die leiding gaf de Red Bull-fabrieksrijder vervolgens niet meer uit handen. Hij won de etappe voor zijn teamgenoten Francisco López Contardo en Austin Jones. Zijn andere teamgenoot Mitchell Guthrie kende een verschrikkelijke de etappe. De leider in het algemeen klassement kreeg na 165 kilometer te kampen met technische problemen en moest wachten op zijn assistentietruck. Guthrie verloor daardoor drie uur en is in één klap uitgeschakeld voor de eindzege.

Door de pech van Guthrie neemt De Mévius de leiding in het algemeen klassement over. Daarmee is de jonge Belg, die nog altijd maar bezig is aan zijn tweede deelname, al verder geraakt dan vorig jaar toen hij moest opgeven in de vijfde etappe. De Mévius heeft nu een voorsprong van ruim zeven minuten op T4-kampioen Austin Jones. Quintero stormt op zijn beurt weer terug de top 3 in, al loopt hij met anderhalf uur achterstand nog wel achter de feiten aan.

Hans Weijs JR komt aan de finish als snelste Nederlander, hij pakt de 13e tijd. Weijs begint snel, maar verliest later in de proef ruim een half uur. Hij blijft 9e in het klassement. Anja van Loon eindigde keurig als 17e en stijgt daarmee in het algemeen klassement naar de 12e positie. Roger Grouwels kan een mooie klassering dan misschien wel vergeten, maar de Arcane-rijder liet zich tijdens de vijfde etappe niet uit het veld slaan en werd 27e in het etappeklassement.

In de T4-categorie ging de etappezege naar Rokas Baciuska. Eerder had de Litouwse Red Bull-coureur ook al de proloog gewonnen, maar zijn Dakar Rally liep een stuk moeizamer dan gehoopt. Tijdens de etappe is werd het een spannend gevecht tussen Baciuska en debutant Cristiano Batista, maar laatstgenoemde ontving een straftijd van 50 seconden en kwam aan de eindstreep daardoor slechts 5 seconden tekort. Yasir Seaidan eindigde op iets meer dan een minuut als derde tijdens de etappe. In het algemeen klassement blijft het bloedstollend spannend, want de top 7 zit nog binnen een uur van elkaar. Rodrigo Luppi di Oliveira leidt voor Eryk Goczal en Baciuska.

De snelste Nederlander is Jeffrey Otten met de 27e tijd, Gert-Jan van der Valk noteert de 29e tijd. Paul Spierings kent een zware dag. In de laatste 150 kilometer verliest hij ruim 2 uur en eindigt daardoor als 33e.

UITSLAG ETAPPE 5 LIGHTWEIGHT PROTOTYPES (T3)

  1. Seth QUINTERO (Can-Am)
  2. Francisco LÓPEZ CONTARDO (Can-Am – +4:47)
  3. Austin JONES (Can-Am – +11:46)
  4. Guillaume DE MÉVIUS (OT3 – +14:28)
  5. Cristina GUTIÉRREZ HERRERO (Can-Am – +21:06)

UITSLAG ETAPPE 5 SSV (T4)

  1. Rokas BACIUSKA (Can-Am)
  2. Cristiano BATISTA (Can-Am – +0:05)
  3. Yasir SEAIDAN (Can-Am – +1:06)
  4. Gerard FARRÉS GUELL (Can-Am – +3:09)
  5. Rodrigo LUPPI DE OLIVEIRA (Can-Am – +4:33)
Share this…