Rally-World

Feel the world of Rally

Guthrie en Goczal doen het opnieuw!

Tijdens de derde etappe op dinsdag raakten we al twee belangrijke hoofdrolspelers bij de lichtgewichten kwijt, kende ook tijdens de vierde etappe twee van de favorieten problemen. Lees hieronder het verslag van de vierde etappe bij de lichtgewichtvoertuigen (T3 & T4’s).

In de T3-klasse pakte Austin Jones dinsdag zijn eerste etappewinst van deze Dakar-editie. Tijdens de etappe van woensdag was het dan ook aan de Amerikaan om het spits af te bijten. Zijn teamgenoten Francisco López en Cristina Gutiérrez kenden een dramatische derde etappe, nadat zij vast kwamen te zitten in een modderstroom. Beide Red Bull-coureurs verloren daarmee bijna anderhalf uur en zakten daarmee ver weg in het klassement, wat vooral voor titelverdediger López een flinke domper is in zijn poging de titel te prolongeren dit jaar.

De Chileen herpakte zich daarentegen ijzersterk tijdens de vierde etappe en ging furieus van start. Na het eerste waypoint had López al ruim een minuut voorsprong op Belgisch favoriet Guillaume de Mévius in de OT3 en het dubbele op zijn 19-jarige teamgenoot Seth Quintero. 50 kilometer verder werd die voorsprong alleen maar verder uitgebouwd tot ruim 3 minuten op De Mévius en halverwege de etappe was die voorsprong nog eens verdubbeld.

Niets leek López ervan te weerhouden om de etappezege te pakken, maar het ging toch weer mis na 202 kilometer, toen de Can-Am-rijder opnieuw stil kwam te staan en alle genomen risico’s voor niks bleken te zijn. Het was debutant João Ferreira die vervolgens verrassend uit de hoek kwam als nieuwe leider met een leiding van 1,5 minuut op Jones en ruim 3 minuten op De Mévius. Ondertussen kende ook niemand minder dan de leider in het klassement Quintero problemen en verloor ruim een uur en daarmee de koppositie in het klassement.

Ook het laatste deel van de etappe bracht weer de nodige verrassingen. Niet Ferreira, niet Jones, niet De Mévius, maar Mitchell Guthrie pakte na een sterke eindsprint zijn tweede etappezege en daarmee de leiding in het klassement. Ferreira zag daardoor zijn allereerste etappezege aan zijn neus voorbij gaan en bleef steken op bijna 6 minuten, kort gevolgd door De Mévius en Jones op een derde en vierde plaats.

Anja van Loon eindigde in de T3-klasse verrassend voor het eerst als snelste Nederlander en zette bovendien haar eerste top 20 resultaat. De vrouw van Erik, die in het autoklassement goede zaken doet, eindigde als 20e en was daarmee sneller dan regerend Nederlands rallykampioen Hans Weijs JR op de 22e plaats. Roger Grouwels kent tot nu toe geen probleemloze Dakar, maar zit nog altijd in de race en is nog onderweg.

In de T4-klasse was Marek Goczal, de winnaar van de vorige etappe, de grootste verliezer tijdens deze etappe. Hij heeft vroeg op de etappe een aanrijding met een andere SSV, verliest heel veel tijd en daarmee de leiding in het algemeen klassement. Ondertussen is het zijn zoon Eryk Goczal die juist een hele sterke etappe kent. De nog maar 18-jarige Pool schreef eerder dit jaar al het record van jongste etappewinnaar in de Dakar Rally op zijn naam, en pakte op woensdag zijn tweede etappezege in nog maar zijn eerste Dakar.

Oud-motorrijder Gerard Farrés Guell eindigde als tweede in de SSV-categorie op meer dan 3 minuten achterstand, gevolgd door Eryk’s oom Michal Goczal. In het algemeen klassement neemt de Braziliaan Rodrigo Luppi de Oliveira de leiding over na de aanrijding van Marek Goczal, nadat hij de vierde tijd wist te noteren in deze vierde etappe. Eryk gaat ook aan zijn vader voorbij en schuift door naar de tweede plaats, op een kleine kwartier van Luppi de Oliveira.

Paul Spierings kende een fantastische vierde etappe die hij wist af te sluiten op de dertiende plaats. Daarmee was Spierings verreweg de snelste Nederlander in de T4-categorie. Gert-Jan van der Valk eindigt de etappe als 18e en Jeffrey Otten kwam als 29e over de eindstreep.

UITSLAG ETAPPE 4 LIGHTWEIGHT PROTOTYPES (T3)

  1. Mitchell GUTHRIE (FNE-5)
  2. João FERREIRA (Yamaha – +5:49)
  3. Guillaume DE MÉVIUS (OT3 – +6:14)
  4. Austin JONES (Can-Am – +10:22)
  5. Santiago NAVARRO (Can-Am – +39:13)

UITSLAG ETAPPE 4 SSV (T4)

  1. Eryk GOCZAL (Can-Am)
  2. Gerard FARRÉS GUELL (Can-Am – +3:29)
  3. Michal GOCZAL (Can-Am – +6:50)
  4. Rodrigo LUPPI DE OLIVEIRA (Can-Am – +7:35)
  5. Yasir SEAIDAN (Can-Am – +9:16)
Share this…