Rally-World

Feel the world of Rally

Guthrie en Goczal slaan toe in tweede etappe

De tweede etappe zit erop. Na een 430 kilometer lange etappe van Sea Camp naar Alula brak de wedstrijd zowel bij de Lightweight Prototypes (T3) als de SSV-klasse (T4) helemaal open. Lees hieronder het etappeverslag bij de lichtgewichtvoertuigen.

In de T3-categorie vinden we een hoop coureurs terug die in het verleden een carrière hebben gehad als motorrijder in de Dakar Rally. Zo ook de Portugees Hélder Rodrigues, derde in de Dakar Rally van 2011 en 2012. De Portugees speelde na zijn actieve carrière als motorrijder een belangrijke rol in het management van het fabrieksteam van Honda, maar kroop dit jaar voor het eerst in jaren weer zelf achter het stuur van een T3-Can-Am. Zijn ervaring zal ongetwijfeld in zijn voordeel spelen, want Rodrigues schoot uit de startblokken en opende het snelste van iedereen.

Lang kon de Portugees niet van zijn leiding genieten, want hij verdween net zo snel weer van het hoogste toneel toen Austin Jones de leiding bij het eerstvolgende waypoint overnam. Francisco Lopez Contardo, die als etappewinnaar het spits mocht afbijten, volgde in de voetsporen van zijn Amerikaanse teamgenoot. De Chileen verhoogde vervolgens het tempo en pakte vervolgens opnieuw de leiding. Lange tijd leek het er zelfs op dat ‘Chaleco’ zijn tweede etappezege op rij zou gaan pakken.

Maar in de slotfase pakte het anders uit en was het ineens Mitch Guthrie die na een sterke eindsprint als etappewinnaar uit de bus kwam. Hij is daarmee de eerste die met een hybridevoertuig een etappe weet te winnen in de T3-klasse. López werd uiteindelijk op 1,5 minuut achterstand gezet, maar blijft de leider in het algemeen klassement. De top 3 werd compleet gemaakt door opnieuw een Red Bull-coureur, namelijk Seth Quintero op 7 minuten achterstand.

Guillaume de Mévius slaagde er helaas net niet in om een podiumplek te bemachtigen in de etappe, maar de Belg doet met een vierde plaats vooralsnog uitstekende zaken in het algemeen klassement, waar hij zich tussen alle fabriekscoureurs wurmt op de derde plek. Jones liet zich in de slotfase van de etappe nog wat terugvallen, en moest uiteindelijk tevreden worden gesteld met de vijfde plaats in de T3-klasse.

De snelste Nederlander in de T3-klasse was wederom Hans Weijs JR, hij noteert de 8e tijd en vecht zich daarmee in het algemeen klassement terug de top 10 in. Anja van Loon wist op haar beurt opnieuw een probleemloze etappe af te werken en kruipt steeds meer richting een top 20 klassering, met ditmaal een 23e tijd op de tabellen. Roger Grouwels weet zich goed te amuseren en eindigde de etappe als 31e.

Eryk Goczal was met zijn etappezege in de T4-klasse op zondag de op amper 18-jarige leeftijd de jongste winnaar in de geschiedenis van de Dakar Rally, maar zoals wel vaker het geval is, speelde de etappewinnaar geen enkele rol in de daaropvolgende etappe. Eryk begon de etappe als 15e en was de rest van de etappe vooral bezig zich terug te knokken naar voren. Uiteindelijk wist de jonge Pool toch nog de vijfde plaats in de etappe te pakken, maar raakte hij zijn leiding in het klassement wel kwijt.

Het was namelijk zijn eigen vader Marek Goczal die met de leiding in het klassement aan de haal ging. De Pool reed werkelijk een dominante etappe in de T4-categorie en won met ruim 9 minuten op oud-quadrijder Jeremias González Ferioli. De Braziliaan Rodrigo Luppi de Oliveira eindigde als derde op 11 minuten, terwijl topfavoriet voor de eindzege Rokas Baciuska vooral een hele moeizame etappe kende en slechts als zevende eindigde.

Paul Spierings, die zijn zinnen heeft gezet op een top 10-klassering dit jaar, was op maandag de beste Nederlander in de SSV-categorie op de 24e plaats. Tot nu toe is hij in een spannende strijd verwikkeld om die titel met Jeffrey Otten, die ditmaal ruim een kwartier moest toegeven en als 29e eindigde. Gert-Jan van der Valk wil vooral de finish halen na twee edities waarin hij niet wist te finishen en is nog altijd in de race op een 34e plaats.

UITSLAG ETAPPE 2 LIGHTWEIGHT PROTOTYPES (T3)

  1. Mitchell GUTHRIE (MCE-5)
  2. Francisco LÓPEZ CONTARDO (Can-Am – +1:25)
  3. Seth QUINTERO (Can-Am – +7:01)
  4. Guillaume DE MÉVIUS (OT3 – +8:29)
  5. Austin JONES (Can-Am – +14:15)

UITSLAG ETAPPE 2 SSV (T4)

  1. Marek GOCZAL (Can-Am)
  2. Jeremias GONZÁLEZ FERIOLI (Can-Am – +9:28)
  3. Rodrigo LUPPI DE OLIVEIRA (Can-Am – +11:03)
  4. Sebastien GUAYASAMIN (Can-Am – +23:20)
  5. Eryk GOCZAL (Can-Am – +24:18)
Share this…