Rally-World

Feel the world of Rally

Gutiérrez en Baciuska beginnen furieus aan Dakar Rally

De Dakar van 2023 is officieel begonnen! Na een passage over het startpodium reden de deelnemers van de 45e editie van de Dakar Rally richting de start van de proloog, een korte route van 13 kilometer die bepalend is voor de startvolgorde van de eerste echte etappe op zondag. Lees hieronder het verslag van de proloog bij de lightweight prototypes en de SSV’s.

In de T3-klasse is het eerste vrouwelijke succes een feit! Het scheelde slechts 1 seconde, maar dat was genoeg voor de Spaanse Cristina Gutiérrez om haar eerste etappezege van deze Dakar-editie veilig te stellen. Haar 20-jarige teamgenoot Seth Quintero eindigde knap als tweede, waarmee er een einde komt aan de reeks van 10 etappezeges op rij voor de Amerikaan in de Dakar Rally. Guillaume de Mévius zorgde voor Belgisch succes met een derde plaats in de etappe op 3 seconden achterstand.

De complete top 4 wordt gedomineerd door Can-Am’s met Mitchell Guthrie die het rijtje compleet maakt. De eerste andere fabrieksauto vinden we pas terug op de vijfde plaats, en daar is het Hans Weijs JR die voor Nederlands succes zorgt door met zijn zelfgebouwde Arcane knap als vijfde uit de startblokken te schieten. Het is uiteraard nog maar het begin van de rally, maar de openingsfase ziet er veelbelovend uit voor de Nederlandse en Belgische Dakar-fans!

De tweede Nederlander in het klassement is de teamgenoot van Weijs Roger Grouwels op de 34e plaats. Anja van Loon begint haar eerste Dakar eveneens goed op een keurige 36e plaats in de Can-Am van South Racing.

Wat de SSV-klasse betreft, bepaalde favoriet Rokas Baciuska het tempo tijdens de Proloog. De Litouwer van Red-Bull Can-Am was over de eerste 13 kilometers twee seconden sneller dan de Braziliaan Cristiano Batista van South Racing Can-Am, terwijl diens teamgenoot Gerard Farrés Guell de derde tijd neerzette op zeven seconden. Oom en neefje Eryn en Michal Goczal maakte de top 5 compleet in het familieteam van Energylandia Rally, waar ook Eryn’s vader Marek Goczal deel van uit maakt.

De snelste Nederlanders in de T4-klasse zijn Jeffrey Otten en Paul Spierings op een gedeelde 23e plek, beiden op 40 seconden achterstand van de etappewinnaar. Gert-Jan van der Valk volgt daar slechts een klein twintigtal seconden achter op een keurige 28e positie algemeen.

De eerste echte etappe zal zondag worden verreden, als de deelnemers 367 kilometers op snelheid voor hun kiezen krijgen in een etappe van in totaal 601 kilometers. Daar zullen de eerste echte verschillen in het klassement worden gemaakt.

UITSLAG PROLOOG LIGHTWEIGHT PROTOTYPES (T3)

  1. Cristina GUTIÉRREZ (Can-Am)
  2. Seth QUINTERO (Can-Am – +0:01)
  3. Guillaume DE MÉVIUS (Can-Am – +0:03)
  4. Mitchell GUTHRIE (Can-Am – +0:05)
  5. Hans WEIJS JR (Arcane – +0:11)

UITSLAG SSV (T4)

  1. Rokas BACIUSKA (Can-Am)
  2. Cristiano BATISTA (Can-Am – +0:02)
  3. Gerard FARRES GUELL (Can-Am – +0:07)
  4. Eryk GOCZAL (Can-Am – +0:08)
  5. Michal GOCZAL (Can-Am – +0:08)

Share this…