Rally-World

Feel the world of Rally

Hattrick voor Guthrie en Baciuska

Terwijl etappe 7 van de Dakar Rally werd geannuleerd voor fietsen en quads, ging de stage voor de deelnemers op vier wielen, aangezien auto’s, vrachtwagens en side-by-sides op zaterdag vanuit Riyadh vertrokken naar Al Duwadimi gewoon door. Hieronder lees je het etappeverslag van die laatstgenoemde categorie.

In de T3-categorie is het Guillaume de Mévius die momenteel de Belgische eer hoog houdt met de leiding in het klassement, maar tijdens de zevende etappe speelde de OT3-rijder niet echt een rol van betekenis. Weliswaar behield De Mévius de leiding in het klassement, maar in de etappe finishte hij ‘slechts’ als achtste algemeen op ruim 8 minuten van de uiteindelijke etappewinnaar.

Die etappezege was er voor niemand minder dan Mitchell Guthrie, de Amerikaan die tijdens de vijfde etappe de leiding verloor na heel veel tijdsverlies. Voor de Red Bull Junior is het zijn derde etappezege en daarmee stijgt Guthrie weer een stukje op richting de kop van het klassement. Aan de eindstreep is hij 1 minuut en 45 seconden sneller dan zijn teamgenoot Francisco López Contardo. De Portugese debutant João Ferreira, uitkomend voor het Yamaha-team van X-Raid, eindigde op zijn beurt als derde op net iets minder dan 2 minuten achterstand.

Hans Weijs JR blijft goede zaken doen in de top 10 van het algemeen klassement. De regerend Nederlands rallykampioen sluit deze etappe af als 18e en staat momenteel in het algemeen klassement keurig negende. Voor Anja van Loon zal het even slikken zijn geweest dat haar man Erik van Loon een zware crash meemaakte tijdens etappe 7 en uit de wedstrijd ligt, maar Anja rijdt op haar beurt tot nu toe een probleemloze wedstrijd en finisht ook deze etappe weer als 30e. Waar Anja van Loon vooralsnog probleemloos is, stapelen de problemen zich op voor Roger Grouwels. Hij staat ook tijdens deze zevende etappe weer stil op de route.

Bij de T4-categorie eindigde de zevende etappe in tranen voor Rodrigo Luppi de Oliveira. De leider in het klassement voorafgaand deze etappe kwam na amper 20 kilometers op snelheid al tot stilstand en verloor ruim 20 minuten. De Braziliaan eindigde de etappe daardoor slechts als 28e en valt in het algemeen klassement in één klap terug naar de zesde plaats.

De familie Goczal wist niet echt van het tijdverlies van de Braziliaan te profiteren, want ook zij lieten deze etappe wat tijd liggen. Weliswaar niet zoveel als Luppi de Oliveira, maar Eryk Goczal komt als snelste van de Poolse familie over de eindstreep op de vierde plaats, op ruim 3 minuten van de etappewinnaar. Vader Marek Goczal eindigt als vierde en oom Michal Goczal op de zevende plaats.

En daarmee kreeg Rokas Baciuska vrij baan om toe te slaan in deze etappe. De Litouwse Red Bull-coureur won de zevende etappe overtuigend en pakt daarmee net als Guthrie zijn derde etappezege. Met het tijdverlies van zijn Braziliaanse en Poolse concurrenten pakt Baciuska bovendien de leiding in het klassement. De debutant Cristiano Batista sluit de etappe uiteindelijk af als tweede, gevolgd door één van de lokale favorieten Yasir Seaidan.

De Nederlanders in het T4-klassement leveren iedere dag weer een spannende strijd met elkaar onderling, vandaag was het weer Paul Spierings die als snelste Nederlander uit de bus kwam op de 17e plaats. Gert-Jan van der Valk, die tijdens de laatste twee etappes de beste van de drie was, eindigde ditmaal als 22e, terwijl van Jeffrey Otten momenteel nog elk spoor ontbreekt. Otten staat volgens berichten nog altijd stil op de proef en de vooruitzichten zien er niet goed uit voor de Nederlander…

UITSLAG ETAPPE 7 LIGHTWEIGHT PROTOTYPES (T3)