Gerelateerde afbeelding

20-01-2017 – De start van het nieuw WRC-seizoen had eigenlijk niet slechter kunnen beginnen. De eerste klassementsproef zou namelijk al vroegtijdig worden geneutraliseerd nadat Hayden Paddon hard crashte en daarbij een toeschouwer raakte. De organisatie van de Rally van Monte Carlo heeft de dood van deze toeschouwer bevestigd.

Paddon was donderdagavond de derde auto op het parcours in de openingsproef, maar aan het einde van de ruim 21 kilometer lange klassementsproef ging het mis. De Kiwi was bijna bij de finish van de proef toen hij tijdens het aanremmen van een gladde linkerbocht de controle over zijn bolide verloor. De auto gleed weg, raakte met de rechterachterkant de bergwand en belandde midden op de weg op de zijkant. De organisatie was genoodzaakt de proef stil te leggen.

Paddon en zijn navigator John Kennard konden ongedeerd uitstappen, maar tijdens de crash zou het duo een Spaanse fotograaf hebben geraakt, die op een gevaarlijk punt stond dat afgeschermd was voor publiek. De proef werd na het ongeval stilgelegd en uiteindelijk afgelast, waarna de fotograaf per helikopter zwaargewond zou zijn afgevoerd naar een ziekenhuis in Nice, waar duidelijk werd dat de klap hem alsnog fataal was geworden. De schade aan de auto van Paddon was normaal gesproken te repareren geweest, maar vanwege de dodelijke afloop van het ongeluk heeft het team uit respect naar de nabestaanden besloten om hem niet meer te laten starten dit weekend.

Michel Nandan (Teambaas Hyundai Motorsport): “Hyundai Motorsport is diep bedroefd na het overlijden van een toeschouwer in de openingsproef van de Rallye Monte-Carlo. Het incident gebeurde op het moment dat de Hyundai i20 Coupé WRC van Hayden Paddon en John Kennard een rotswand raakte, nadat deze over een stuk ijs had gereden bij het insturen van een linkerbocht. Het team en de crew zullen volledig meewerken aan het onderzoek. Uit respect trekken we de auto met nummer vier terug uit de rally. Onze gedachten gaan uit naar de nabestaanden.”

Hayden Paddon: “Ik ben ontzettend bedroefd door het ongeval van vandaag en mijn gedachten gaan uit naar de familie en vrienden van de betrokken persoon. We werden aan het einde van de eerste proef verrast. De auto gleed weg en toen waren we passagiers. Er was niet veel schade aan de auto en het is spijtig voor het team dat zoveel werk heeft geleverd. Het is moeilijk om meer te zeggen op dit moment omdat we in shock zijn door wat er is gebeurd. Het spijt me voor de familie, fans en onze sport.”

https://www.youtube.com/watch?v=i47kI7G96rk

Op het moment dat de crash plaatsvond waren Dani Sordo, Sébastien Ogier en Thierry Neuville al wel bij de finish aangekomen. De rijders achter Paddon, onder meer Jari-Matti Latvala, Ott Tanak, Kris Meeke, Craig Breen en Stephane Lefebvre, moesten allemaal snelheid minderen of stoppen, waarnaar de klassementsproef door de organisatie werd geneutraliseerd.

Met enige vertraging werd later op de avond de tweede klassementsproef verreden, die uiteindelijk een prooi zou worden voor Hyundai’s Thierry Neuville. De Belg wist de ruim 25 kilometer lange special als snelste af te leggen in een tijd van 27 minuten en 11,3 seconden. Regerend wereldkampioen Sebastien Ogier klokte met zijn Ford de tweede tijd op 8.5 seconden achterstand. Een indrukwekkend sterke derde tijd was er voor de Fin Juho Hänninen, die dit jaar net als zijn team Toyota een rentree maakt op het hoogste niveau van het WRC. Hanninen gaf ruim 15 seconden toe op Neuville. Kris Meeke was de snelste Citroën-coureur op een vierde plek en zorgde er daarmee voor dat alle vier de fabrikanten in het WRC dit jaar in de top 4 vertegenwoordigd waren. Ott Tanak maakte als tweede Ford M-Sport-rijder de top vijf compleet.

Kevin Abbring eindigde de avond op een 12e plek algemeen en op een derde plek in de WRC2-klasse. De Nederlander gaf met zijn Hyundai R5 iets meer dan een minuut toe op merkgenoot Neuville. Wij van Rally-World leven mee met de nabestaanden van het slachtoffer.

 

Tussenstand Rally van Monte-Carlo (na donderdagavond)

1. Thierry Neuville BEL Hyundai i20 Coupé WRC 27m11s
2. Sebastien Ogier FRA M-Sport Ford Fiesta RS WRC +8.5s
3. Juho Hanninen FIN Toyota Yaris WRC +15.7s
4. Kris Meeke GBR Citroën C3 WRC +16.5s
5. Ott Tanak EST M-Sport Ford Fiesta RS WRC +20.1s
6. Elfyn Evans GBR DMACK M-Sport Ford Fiesta RS WRC +21.7s
7. Craig Breen IER Citroën DS3 WRC +26.1s
8. Dani Sordo SPA Hyundai i20 Coupé WRC +27.3s
9. Jari-Matti Latvala FIN Toyota Yaris WRC +28.1s
10. Andreas Mikkelsen NOO Skoda Fabia R5 +59.1s
       
12. Kevin Abbring NED Hyundai i20 R5 +1m04.4s

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.