Afbeeldingsresultaat voor mikko hirvonen toyota 2017

18-01-2017 – Voormalig WRC-coureur Mikko Hirvonen twijfelt of het team van Toyota Gazoo Racing er dit seizoen al wel klaar voor is. Het team zal na 18 jaar van afwezigheid dit weekend haar rentree in het World Rally Championship maken, maar Hirvonen vertelde dat hij niet verwacht dat de Toyota-coureurs dit jaar al vooraan mee kunnen gaan strijden. De Fin verwacht daarentegen wel veel van het team van M-Sport en met name viervoudig wereldkampioen Sébastien Ogier.

Hirvonen won zelf tijdens zijn WRC-carrière vijftien wedstrijden en wist viermaal als runner-up in het kampioenschap te eindigen. Nadat de Fin eind 2014 afscheid nam als coureur in het WRC, is Hirvonen tegenwoordig voornamelijk actief bij het team van Toyota Gazoo Racing, waarbij hij veel testwerk voor de nieuwe Toyota Yaris WRC verricht. Daarbij nam hij afgelopen jaar voor de tweede maal deel aan de Dakar Rally, waar hij onder de vlag van X-Raid Mini als dertiende wist te eindigen in het autoklassement. Met Dakar achter de rug is Hirvonen weer volledig actief achter de schermen bij Toyota, het team dat onder leiding staat van viervoudig wereldkampioen Tommi Mäkinen.

In 2017 zullen Jari-Matti Latvala en Juho Häninnen het kampioenschap voor het team gaan vertegenwoordigen, terwijl Esapekka Lappi later in het seizoen in actie zal gaan komen. Hirvonen heeft afgelopen jaar al veel testwerk verricht met de Toyota Yaris WRC, maar is er zelf niet van overtuigd dat deze wagen mee zal kunnen strijden om de eindzeges, laat staan de WRC-titel.

Mikko Hirvonen: “Persoonlijk denk ik dat Toyota er nog niet helemaal klaar voor is. Ze hadden erg weinig tijd om de wagen te ontwikkelen volgens de nieuwe reglementen, en als ik het goed begreep is de Yaris WRC nog steeds niet helemaal ‘af’. Jari-Matti Latvala heeft uiteraard een hoop ervaring, dus als hij zich heel goed zal focussen en het team al het werk goed verricht, dan zijn er misschien kansen voor hem. Maar in de eerste helft van het seizoen mogen we niet veel spectaculairs van dit team verwachten. Wellicht zijn ze later in het seizoen wel in staat mee te kunnen strijden om de podiumposities. Latvala heeft daarbij niet zijn beste jaar achter de rug, met veel technische problemen en foutjes die hij afgelopen jaar onderging. Voor een team als Volkswagen was dit toch wel erg verrassend, maar ik denk dat hij nu bij Toyota weer de kans heeft langzaam op te bouwen.”

Uiteraard heeft Hirvonen, ondanks het feit dat hij niet meer als coureur actief is in het WRC, nog altijd passie voor de rallysport. Als hij dan ook kijkt naar het komende seizoen, verwacht hij dat M-Sport, het team waar hij jarenlang actief was, dit jaar de beste kaarten in handen heeft om de titel te kunnen grijpen. Zelf ziet hij het als een erg sterk team met goede rijders en een brute wagen; de perfecte formule om de WRC-titel te kunnen pakken.

Mikko Hirvonen: “Uiteraard is niets zeker, maar het is alweer een tijd geleden dat alle teams een compleet nieuwe wagen moesten ontwerpen (2011). Ford heeft door de jaren heen altijd bewezen een competitieve auto te kunnen opbouwen, en ook nu verwacht ik niet anders van hen. Zoals ik al zei hoeft dat niet meteen alles te zeggen, maar ik geef ze een zeer goede kans. Ik hoop in ieder geval echt dat ze in ieder geval weer mee kunnen strijden om de eindoverwinningen, aangezien het team o.l.v. Malcolm Wilson ook tijdens mijn carrière zoveel voor me hebben betekend. Ik gun ze dan ook het allerbeste. Het zal tevens interessant worden om te zien hoe Ogier zal gaan presteren in een totaal andere wagen, waarmee hij niet heeft meegeholpen bij de ontwikkeling zoals bij Volkswagen. Ik ben wat dat betreft zeer benieuwd.”

Komend weekend gaan we het zien tijdens de Rally van Monte Carlo, die morgenavond al van start gaat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.