Rally-World

Feel the world of Rally

Husqvarna op dreef: Benavides wint opnieuw

De reeks van verschillende etappewinnaars is voorbij. Voor het eerst deze Dakar Rally weet iemand zijn tweede etappezege te boeken in het motorenklassement. Tegelijkertijd zien we kort na de rustdag weer een prominente kandidaat voor de eindzege verdwijnen en lopen de verschillen in het algemeen klassement op. Lees hieronder alles wat er gebeurde tijdens de zevende etappe bij de motoren en de quads.

De eerste etappe na de rustdag kende een special van 358 kilometer en voerde de deelnemers van Riyadh naar Haradh. Al vroeg in de etappe ging het mis voor Honda-rijder Joan Barreda Bort. De Spaanse winnaar van de vierde etappe kwam al na 16 kilometer ten val en moest met rugklachten worden afgevoerd naar het ziekenhuis.

Rond 117 kilometer in de etappe gingen de coureurs die de etappe moesten openen ook in de fout. Onder hen onder meer Daniel Sanders, Mason Klein, Adrien van Beveren en Pablo Quintanilla. Zij kregen net als de winnaar van zondag Ross Branch nog wel bonustijd terug, maar dat stond totaal niet in verhouding met het tijdverlies door het zoeken naar de juiste route. Geen van hen zou in de top 10 van de etappe eindigen en in het algemeen klassement denderden de vijf hard naar beneden.

Daardoor kwam de weg vrij voor de rijders die wat verder achterin waren gestart. KTM-fabrieksrijder Toby Price was één van hen. De Australiër was tijdens de eerste helft van de etappe duidelijk de snelste en ging bovendien virtueel aan de leiding in het klassement, maar daarna kwam het fabrieksteam van Husqvarna op dreef. Luciano Benavides sloeg in de tweede helft genadeloos toe en pakte de leiding in het etappeklassement over van Price.

In het slotstuk drukte de Argentijn een stempel op zijn tweede etappezege in deze Dakar Rally. Hij was aan de eindstreep ruim een minuut sneller dan Price. Luciano’s teamgenoot Skyler Howes wist tevens dichterbij de twee in de buurt te komen en pakt de derde plaats. De Amerikaan weet daardoor zijn leiding in het klassement maar net te behouden, want deze is gekrompen tot slechts drie seconden op oud-winnaar Price. De vierde plaats ging naar Klein’s teamgenoot bij het BAS World KTM Team, de Spanjaard Tosha Schareina. De Fransman Romain Dumontier was de grote verrassing van de dag op de vijfde plaats.

Door zijn etappeoverwinning doet ook Luciano Benavides goede zaken in het algemeen klassement. De Argentijn stijgt vanaf een elfde plek naar een vierde plek in het algemeen klassement en staat nu 10 minuten achter zijn oudere broer Kevin Benavides, die als zevende eindigde tijdens de etappe achter de jarige José Ignacio Cornejo. Aangezien veel concurrenten tijd hebben verloren, lijkt de strijd om de eindoverwinning nu een echt duel te worden tussen de Oostenrijkse fabrikanten Husqvarna en KTM.

Ook de Nederlanders zijn zonder kleerscheuren weer een dag dichter bij de finish. Mirjam Pol kwam op 52 minuten van de etappewinnaar aan in het bivak op een 43e positie. Dakar-debutant Wesley Aaldering gaf net iets meer tijd toe en verloor 59 minuten, wat goed was voor een 51e positie.

Bij de quads waren er nog maar 11 deelnemers overgebleven na afloop van de rustdag. Van een spanning in het klassement kunnen we niet echt meer spreken, want de Fransman Alexandre Giroud lijkt op weg zijn tweede opeenvolgende overwinning te boeken in de Dakar Rally. In de strijd voor de etappezege was het daarentegen Laisvydas Kancius die de hele etappe domineerde. De Litouwer is al lang en breed uitgeschakeld voor het klassement, maar boekt op deze manier toch nog een succesje. Hij wint voor Francisco Moreno Florés en Marcelo Medeiros, terwijl Giroud naar de vierde plaats ‘cruiset’.

UITSLAG ETAPPE 9 MOTOREN

 1. Luciano BENAVIDES (Husqvarna)
 2. Toby PRICE (KTM – +1:02)
 3. Skyler HOWES (Husqvarna – +2:57)
 4. Tosha SCHAREINA (KTM – +4:53)
 5. Romain DUMONTIER (Husqvarna – +6:10)
 6. José Ignacio CONREJO (Honda – +6:12)
 7. Kevin BENAVIDES (KTM – +7:53)
 8. Toni MULEC (Husqvarna – +8:46)
 9. Martin MICHEK (KTM – +9:58)
 10. Franco CAIMI (Hero – +10:07)

UITSLAG ETAPPE 9 QUADS

 1. Laisvydas KANCIUS (Yamaha)
 2. Francisco MORENO FLORES (Yamaha – +4:23)
 3. Marcelo MEDEIROS (Yamaha – +5:22)
 4. Alexandre GIROUD (Yamaha – +7:47)
 5. Manuel ANDUJAR (Yamaha – +9:13)

Share this…