Rally-World

Feel the world of Rally

Husqvarna slaat weer keihard toe bij de motoren

De strijd bij de motoren is nog niet eerder zo spannend geweest. Voorafgaand de elfde etappe staan er nog zeker 9 rijders binnen de half uur van elkaar aan de top van het klassement. Kevin Benavides leidt de dans momenteel voor het fabrieksteam van KTM, maar hoe lang weet de winnaar van 2021 dat vol te houden? Lees het uitgebreide etappeverslag van de elfde dag bij de motoren en de quads.

Voor Husqvarna begon de eerste helft van de marathonetappe gelijk uitstekend. Luciano Benavides was vrijwel de hele etappe in gevecht met teamgenoot Skyler Howes voor de etappezege. Howes noteerde bij het eerste en derde tussenpunt de snelste tijd, maar vooral in de tweede helft van de proef liep de voorsprong van Benavides op. Het jongere broertje van Kevin Benavides ging zo op weg naar zijn tweede etappezege in deze Dakar Rally en de derde dagzege uit zijn carrière.

Howes gaf op zijn beurt in de slotfase nog wat tijd toe en liet daardoor Daniel Sanders en Toby Price aan hem voorbij konden gaan. De Amerikaan eindigde als vierde, maar dat was genoeg om de leiding in het klassement weer over te nemen van Kevin Benavides, die behoorlijk wat tijd verloor en slechts als tiende eindigde op zes minuten achterstand. Pablo Quintanilla was de snelste Honda-fabrieksrijder op de vierde plaats, gevolgd door Hero-rijder Sebastian Bühler.

In het algemeen klassement is BAS Dakar-rijder Mason Klein inmiddels afgehaakt in de strijd om de eindzege. Na zijn val van een paar dagen geleden lijkt de jonge Amerikaan niet meer in het ritme te komen van de eerste week. Klein verloor bijna twintig minuten tijdens de etappe van donderdag en zakt daardoor in het algemene klassement naar de negende plaats op ruim een half uur achterstand. Price stijgt in dat klassement naar de tweede plaats voor Benavides op 28 seconden van Skyler Howes.

Terwijl het hele deelnemersveld zich puffend, steunend en kreunend door de dagen zwoegt mag het wat Mirjam Pol betreft allemaal wel wat zwaarder. Mirjam staat nog steeds ruim bovenaan in het damesklassement en sloot de etappe af als 44e. Wesley Aaldering moest aan de finish een kleine minuut toegeven op zijn landgenoot en werkte de eerste helft van de marathon af als 46e.

Bij de quads ging Marcelo Medeiros verder waar hij gisteren gestopt was. De Braziliaan was bij het eerste meetpunt gelijk de snelste en bouwde zijn voorsprong langzaam uit op Manuel Andújar. Voor Andújar ging het daarentegen helemaal mis na 70 kilometer, toen de Argentijn stil kwam te staan met mechanische problemen. De nummer drie in het klassement was niet in staat deze problemen te repareren en valt daarmee met de finish in zicht uit het podium en uit de rally.

Medeiros kon zo eenvoudig zijn tweede etappezege op rij boeken, al speelt hij in het algemeen klassement ook geen rol meer. Daar is het namelijk nog steeds Alexandre Giroud die lachend zijn voorsprong op zijn dichtste achtervolger Francisco Moreno Florés uitbreidt in het klassement. Voor de Fransman hangt er geen vuiltje aan de lucht en indien hij uit de problemen blijft, mag een tweede opeenvolgende overwinning in de Dakar Rally hem niet meer ontgaan.

UITSLAG ETAPPE 11 MOTOREN

 1. Luciano BENAVIDES (Husqvarna)
 2. Daniel SANDERS (GasGas – +1:38)
 3. Toby PRICE (KTM – +1:56)
 4. Skyler HOWES (Husqvarna – +2:09)
 5. Pablo QUINTANILLA (Honda – +2:54)
 6. Sebastian BÜHLER (Hero – +5:06)
 7. Romain DUMONTIER (Husqvarna – +5:34)
 8. Lorenzo SANTOLINO (Sherco – +5:43)
 9. Franco CAIMI (Hero – +5:58)
 10. Kevin BENAVIDES (KTM – +6:22)

UITSLAG ETAPPE 11 QUADS

 1. Marcelo MEDEIROS (Yamaha)
 2. Alexandre GIROUD (Yamaha – +6:09)
 3. Francisco MORENO FLORÉS (Yamaha – +8:36)
 4. Giovanni ENRICO (Yamaha – +8:39)
 5. Juraj VARGA (Yamaha – +9:54)
Share this…