Rally-World

Feel the world of Rally

In de voetsporen van De Rooy en Stacey

Een Nederlandse overwinning in de Dakar Rally. Het lukte Jan de Rooy in 1987 en Hans Stacey in 2007 op Afrikaanse bodem. Gerard de Rooy wist de zwaarste rally ter wereld tweemaal te winnen: Hij won de edities van 2012 en 2016 in Zuid-Amerika. Op zondag 15 januari 2023 werd er opnieuw geschiedenis geschreven: Janus van Kasteren won onder de vlag van Team de Rooy zijn allereerste Dakar Rally bij de vrachtwagens en gaat daarmee de boeken in als allereerste Nederlandse winnaars op Arabisch grondgebied!

Door de afwezigheid van de Russische Kamazzen tijdens de 2023-editie lag de strijd om de eindzege dit jaar helemaal open. Die unieke kans greep de 36-jarige Janus van Kasteren met beide handen aan. De Brabander gaf voorafgaand de Dakar Rally al aan volop voor de eindzege te gaan. “Achteraf had ik denk ik een vrij grote bek”, vertelt hij aan Rallymaniacs over zijn doel om te winnen. “Dat was het enige doel, winnen, eerste worden en verder niets. Twee keer eerder was ik al achter de Kamazzen geëindigd, dus waarom zou je dan nu niet eerste kunnen worden? Dan moet je het wel waarmaken en niet te veel pech hebben.”

Met meer dan een uur voorsprong voorafgaand aan de laatste etappe, kon Van Kasteren het rustig aan doen. De Brabander wist zijn eerste Dakar Rally te winnen met Marcel Snijders en Darek Rodewald naast hem in de Iveco Powerstar van Team de Rooy Iveco. De Brabander kende in de eerste week behoorlijk wat problemen, maar kwam in de tiende etappe aan de leiding. Op één fout na kwam hij vanaf dat moment niet meer in de problemen. Van Kasteren won gedurende de vijftien dagen in Saudi-Arabië drie etappes en bouwde zijn voorsprong vooral in het Empty Quarter uit toen andere coureurs in de fout gingen.

Voor het team van Gerard de Rooy kan het geluk dit jaar niet op, want naast Van Kasteren eindigt er nog een Nederlander op het podium. Vlak achter de Tsjech Martin Macik is het namelijk de 52-jarige Martin van den Brink die voor het eerst op het podium eindigt in de Dakar Rally onder de vlag van het Eurol Team De Rooy. De Harskamper deed zelfs een tijdje mee voor de eindzege maar na technische problemen op zowel vrijdag als zaterdag moest hij zijn meerdere erkennen in zijn teamgenoot. Zoon

Mitchel van den Brink verloor al vroeg in de rally bijna drie uur en kwam die tegenslag niet meer te boven. De jongeling won wel een etappe en bleef uiteindelijk op de vierde plek steken. Het scheelde weinig of Van den Brink JR had ook de laatste etappe op zijn naam geschreven. Eenmaal aan de finish kwam hij daarentegen slechts 7 seconden tekort op de uiteindelijke winnaar Vaidotas Paskevicius. De Litouwer boekte daarmee zijn allereerste etappezege in de Dakar Rally met zijn Tatra.

Twee andere Tatra-rijders wisten op hun beurt de rally af te sluiten met een top 10 resultaat in het klassement. Kopman van het team Jaroslav Valtr eindigde uiteindelijk als vijfde gevolgd door zijn teamgenoot Martin Soltys. Na de elfde plaats van vorig jaar was het doel van Jan en Ben van de Laar om de top 10 van de Dakar Rally 2023 te bereiken. Dat is ruimschoots gelukt. Het duo eindigde met de snelle Iveco van Fried van de Laar Racing op de zevende plaats algemeen.

De achtste plaats in het algemeen klassement was er voor het Firemen Dakar Team en de crew van Richard de Groot. Ad Hofmans sluit de rally af als elfde en Adwin Hoondert sluit het klassement af op de twaalfde plaats. Slechts 12 deelnemers in het truckklassement wisten namelijk de finish te halen, de rest viel uit of nam deel via de zogenaamde Dakar Experience. Hierdoor konden deelnemers als Pascal de Baar en Gerrit Zuurmond ondanks een eerdere uitvalbeurt de rally toch nog uitrijden, maar werden zij niet geklasseerd in het officiële eindklassement en kregen dus ook geen medaille.

EINDUITSLAG DAKAR 2023 TRUCKS

 1. Janus VAN KASTEREN (Iveco)
 2. Martin MACIK (Iveco – +1:14:34)
 3. Martin VAN DEN BRINK (Iveco – +2:40:22)
 4. Mitchel VAN DEN BRINK (Iveco – +4:02:29)
 5. Jaroslav VALTR (Tatra – +5:06:09)
 6. Martin SOLTYS (Tatra – +9:08:43)
 7. Ben VAN DE LAAR (Iveco – +10:49:26)
 8. Richard DE GROOT (Iveco – +13:45:15)
 9. Tomas VRATNY (Tatra – +14:23:52)
 10. Teruhito SUGAWARA (Hino – +18:55:00)
 11. Ad HOFMANS (DAF – +22:23:33)
 12. Adwin HOONDERT (Renault – +25:40:34)
Share this…