Rally-World

Feel the world of Rally

Is het autoklassement definitief beslist?

Na 8 zware etappes zijn we ruim de helft van de topfavorieten kwijt in de strijd om de eindzege in het autoklassement. De Nederlanders ging het niet veel beter af in die eerste week en dus kunnen we toch wel stellen dat dit tot nu toe een van de meest zware Dakar Rally’s is voor de auto’s. Hieronder blikken we kort terug op die zware eerste week.

Toyota Gazoo Racing

Na de eerste week is het één fabrieksteam dat domineert in het autoklassement, en dat is Toyota. Eigenlijk kunnen we zeggen dat het Japanse merk simpelweg het enige team was dat uit de problemen bleef tot nu toe, en dat lijkt de sleutel om de Dakar Rally van 2023 te winnen. Titelverdediger Nasser Al-Attiyah leidt in het autoklassement met ruim een uur voorsprong voor zijn eigen teamgenoot Henk Lategan. Ook Giniel de Villiers zit nog altijd in de race. ‘Mister concistency’ staat voorlopig als vijfde geklasseerd, en zo staan alle drie de fabrieksrijders van Toyota in de top 5.

TUSSENSTAND NA 8 ETAPPES
1e – Nasser Al-Attiyah (31h02m58)
2e – Henk Lategan (+1:03:46)
5e – Giniel de Villiers (+2:04:20)

Bahrain Raid Xtreme

Voor het team van BRX wordt de hele rally al gekenmerkt door tegenslagen. Al voor de start moest Nani Roma forfait geven en tijdens de rally werd het er niet veel beter op. Zo moest de Argentijn Orlando Terranova tijdens de vierde etappe opgeven en kreeg privérijder Guerlain Chicherit te kampen met veel mechanische problemen. Kopman van het team Sébastien Loeb staat nog wel in de top 5, maar is na diverse problemen en een crash eigenlijk al vrijwel kansloos voor de eindzege. De negenvoudig WRC-kampioen wist de Dakar Rally nog nooit eerder te winnen…

TUSSENSTAND NA 8 ETAPPES
4e – Sébastien Loeb (+1:52:06)
Ret – Orlando Terranova (uitgevallen etappe 4)
Ret – Nani Roma (niet gestart)

Toyota Overdrive Racing

Waar het fabrieksteam van Toyota probleemloos rondrijdt, werd de rally voor diverse Toyota-rijders van het Belgische team van Overdrive tot nu toe gekenmerkt door toch wel een hoop crashes en problemen. Al tijdens de proloog sloeg de Nederlandse favoriet Erik van Loon over de kop. Hij herhaalde dit later die week nog twee keer, maar de laatste koprol zorgde ervoor dat hij de strijd moest staken en de Dakar Rally definitief vaarwel zei. Yazeed Al-Rajhi leek op weg naar een mooie klassering, maar ook hij kreeg tijdens de zesde etappe problemen en viel heel ver terug. De sensatie van deze Dakar Rally is toch wel debutant Lucas Moraes, die vriend en vijand verrast met een derde plaats algemeen na de eerste week.

TUSSENSTAND NA 8 ETAPPES
3e – Lucas Moraes (+1:20:22)
19e – Yazeed Al-Rajhi (+5:24:00)
Ret – Erik van Loon (uitgevallen op etappe 7)

Audi Sport

Audi was erop gebrand revanche te nemen na een teleurstellende 2022-editie en schoot gelijk uit de startblokken deze Dakar met een overwinning in de proloog en etappe 1, maar daarna ging het snel bergafwaarts voor het team. Carlos Sainz kent problemen tijdens de tweede etappe en tijdens de zesde dag gaat het helemaal mis, als zowel Sainz als Stéphane Peterhansel op precies hetzelfde punt hard crashen waardoor hun wedstrijd voorbij was. Sainz kon nog wel herstarten tijdens etappe 7, maar mocht de volgende dag zijn teamgenoot Mattias Ekström assisteren, die stil stond met mechanische pech. Daardoor zijn alle Audi’s al na één week uitgeschakeld voor het klassement en werd het een groot drama voor het Duitse fabrieksteam.

TUSSENSTAND NA 8 ETAPPES
35e – Mattias Ekström (+7:04:58)
100e – Carlos Sainz (+29:16:59)
Ret – Stéphane Peterhansel (uitgevallen op etappe 6)

X-Raid Mini JCW Team

Het fabrieksteam van X-Raid Mini wist in 2021 nog de Dakar Rally te winnen, maar anno 2023 lijkt het team wel geheel onzichtbaar. Kopman Jakub Przygonskí schakelde zichzelf eigenlijk al tijdens de tweede etappe uit voor het klassement, terwijl Khalid Al-Qassimi en Denis Krotov tijdens de laatste etappe voor de rustdag allebei vast kwamen te staan in de duinen. Het is dus aan de Argentijn Sebastian Halpern om de eer van Mini te redden, hij is momenteel de best geklasseerde rijder van de vier maar rijdt rond op een slechts 14e positie algemeen.

TUSSENSTAND NA 8 ETAPPES
14e – Sebastian Halpern (+4:02:25)
21e – Khalid Al-Qassimi (+5:31:20)
27e – Denis Krotov (+6:01:55)
37e – Jakub Przygonskí (+7:16:09)

Century Racing Factory Team

Het team van Century heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een belangrijke outsider voor misschien wel het podium. Ook dit jaar was het team met Mathieu Serradori en Brian Baragwanath sterk vertegenwoordigd en, ondanks dat beide rijders misschien geen probleemloze rally kennen, doen de twee het vooralsnog uitstekend met een achtste en een elfde plaats algemeen. Het is nog maar de vraag of het team het huzarenstukje uit 2020 kan herhalen. Toen wist Serradori namelijk tijdens de achtste etappe zijn allereerste etappezege te boeken. Een top 10 klassering moet daarentegen zeker haalbaar zijn voor de Fransman en Zuid-Afrikaan.

TUSSENSTAND NA 8 ETAPPES
8e – Brian Baragwanath (+2:42:06)
11e – Mathieu Serradori (+3:40:39)

Benzina Orlen Team

Met het wegvallen van de Audi’s en de Mini’s vooraan doet de enige Ford T1-wagen vooralsnog hele goede zaken in het klassement. Martin Prokop is als oud WRC-coureur inmiddels uitgegroeid tot één van de vaste waarden in de Dakar Rally met een zesde plaats als hoogtepunt in zijn carrière tijdens de 2019-editie. Momenteel staat de Tsjech zevende en kan hij door een goede tweede week misschien wel zijn eigen record verbreken. Daarvoor zal Prokop wel moeten hopen dat één van de vele Toyota’s voor hem in de problemen komt tijdens de tweede week van de rally.

TUSSENSTAND NA 8 ETAPPES
7e – Martin Prokop (+2:37:00)

Overige Nederlanders

Tim en Tom Coronel begonnen uitstekend aan hun Dakar Rally en waren lange tijd op weg naar een top 20-klassering. Helaas ging het voor de tweelingbroers net als bij Van Loon mis tijdens de zevende etappe, als ze aan het einde van de proef crashen en heel veel tijd verliezen. De best geklasseerde Nederlander is Maik Willems op de 38e positie. Dave Klaassen staat 42e en Coronel 43e. Ronald van Loon staat 48e. Tijdens de eerste etappe brandt de tweede auto uit het team van Coronel uit, daardoor moet Michel Kremer in zijn debuut opgeven.

TUSSENSTAND NA 8 ETAPPES
38e – Maik Willems (+13:23:43)
42e – Dave Klaassen (+21:28:22)
43e – Tim Coronel (+23:38:16)
48e – Ronald van Loon (+52:54:08)
Ret – Michel Kremer (uitgevallen op etappe 1)

Share this…