12-04-2017 – Op zaterdag 8 april werd de eerste editie van de Centraal Nederland Rally verreden. In totaal waren er twee klassementsproeven uitgezet in Zeumeren en Huinen, die de rijders meerdere malen zouden moeten gaan afwerken.

De omgeving waar vroeger nog de beroemde Tulpenrallye werd verreden als manche van het Europees Rallykampioenschap, was afgelopen weekend het decor voor de tweede ronde van het Nederlands Rallykampioenschap. Voorafgaand de wedstrijd werd het al duidelijk dat drie favorieten de strijd om de eindzege moesten gaan uitmaken. Op papier was het Erik van Loon die met zijn Subaru Impreza S14 WRC over de snelste auto van dit deelnemersveld beschikte, maar hij zou dan wel moeten afrekenen met lokale favoriet Jasper van den Heuvel, die het parcours in zijn achtertuin door en door kent. De derde favorietenrol tot slot was uitgereikt aan Bob de Jong, die na zijn korte optreden tijdens de Zuiderzee Rally eerder dit jaar uit was op revanche met de Citroën DS3 R5.

In totaal gingen er 73 deelnemers van start aan deze wedstrijd, verdeeld over 38 deelnemers in de normale rally, 28 deelnemers in de Short Rally en 7 deelnemers bij de Legends. Eenmaal gestart aan de wedstrijd liet Jasper van den Heuvel gelijk zien dat er rekening met hem gehouden moest worden. De Mitsubishi-rijder was tijdens de eerste twee klassementsproeven opvallend sneller dan Van Loon en navigator Harmen Scholtalbers, die tijdens de tweede bouclé aan de bak moesten. Deze twee proeven won het Subaru-duo dan wel weer, waardoor hun achterstand kromp naar 1.6 seconden. De strijd zou beslist moeten gaan worden tijdens de laatste bouclé. Van den Heuvel was op de KP Zeumeren ietsjes sneller dan Van Loon, maar toen deze zijn auto met problemen aan de kant moest zetten, was de strijd definitief beslist.

Door het uitvallen in de slotfase van Van Loon en Scholtalbers, schoof Bob de Jong uiteindelijk door naar een tweede positie. De Citroën-rijder was daarmee dik tevreden, en gaf na afloop van de wedstrijd toe dat hij met de DS3 R5 geen enkele tegenstand kon bieden op de vele lange halen van het parcours. Een sterk optreden van Jim van den Heuvel, het jongere broertje van Jasper, werd beloond met de bronzen plak. Van den Heuvel JR zal later dit jaar een internationaal programma afwerken met navigator Jouri Dockx tijdens de Tour European Rally, maar tijdens zijn thuiswedstrijd wou de Mitsubishi-coureur graag nog schitteren, en dat deed hij dan ook.

In de Centraal Nederland Short Rally zagen we dat Piet-Hein van der Heijden na jarenlang gereden te hebben met de Peugeot 208 R2 de overstap maakte naar een Ford Fiesta R5. In het begin lieten de resultaten nog duidelijk zien dat Van der Heijden nog erg moest wennen aan zijn debuut met een R5, maar naarmate de wedstrijd vorderde raakte hij steeds meer vertrouwd met deze wagen en bouwde zo zijn voorsprong op Janjur Monshouwer (Opel Ascona 400) uit naar bijna een minuut. De derde positie was voor Marc Schipper met de BMW M3 E36.

Dat er veel gebeurde tijdens deze eerste editie van de Centraal Nederland Rally, laat de onderstaande video wel zien. Het was een listig parcours waar vele rijders zich lieten verrassen. De hardste klapper van de wedstrijd was toch wel van Fred Meijer. Die met zijn Opel Corsa tijdens de klassementsproef in Huinen compleet de mist in ging.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.