Rally-World

Feel the world of Rally

Barreda’s Dakar-droom eindigt met crash

De start van de negende etappe markeerde het einde van de Dakar Rally voor Joan Barreda Bort. De Spanjaard kwam na amper 16 kilometer ten val en moest met hevige rugpijn worden afgevoerd naar het ziekenhuis.

Joan Barreda Bort raakte in de eerste week al geblesseerd toen hij een steen op zijn voet kreeg. Hij brak daarbij de grote teen van zijn schakelvoet. Barreda kon zijn weg vervolgen schreef de vierde etappe op zijn naam, zijn dertigste dagzege in totaal. Hij naderde daarmee het record van Cyril Despres en Stéphane Peterhansel, die elk 33 etappes gewonnen hebben op de motor.

Tijdens de negende etappe op dinsdag ging het opnieuw mis voor ‘Bang Bang’. Nog voor het eerste waypoint kwam de Honda-privérijder ten val en blesseerde daarbij zijn rug, meldt de organisatie. Over de ernst van de blessure heeft de organisatie niets gezegd, maar Barreda moest per helikopter worden geëvacueerd naar een ziekenhuis in Riyadh. Daarmee is het duidelijk de de Spanjaard zijn dertiende Dakar Rally op de motor niet uit zal gaan rijden.

Het is nog maar de vraag of we de inmiddels 39-jarige Barreda nog terug gaan zien op de motor. De Spanjaard hoopte zijn droom op het Dakar-podium te eindigen dit jaar nog te verwezenlijken, maar werd vervangen bij het fabrieksteam van Honda door Adrien van Beveren. Hij koos er daarom voor om onder de vlag van zijn privéteam te rijden op een (oude) fabrieks-Honda. Een gelukkige carrière in de woestijnrally kende hij niet, want in dertien deelnames viel de Spanjaard maar liefst zes keer uit de rally. Zijn beste resultaten waren een vijfde plek in 2017 en 2022.

Share this…