Afbeeldingsresultaat voor kevin abbring rallye de wallonie 2017

30-04-2017 – Na de zeges van Kris Princen (Haspengouw Rally), Benoit Allart (Spa Rally) en Vincent Verschueren (TAC Rally) was het in de Rallye de Wallonie Kevin Abbring die de vierde manche van het BRC 2017 won.

Xavier Bouche sloot nog als leider de vrijdag-etappe af, maar op zaterdag kon de piloot uit Marchej het tempo van de Nederlander Kevin Abbring en navigator Pieter Tsjoen niet volgen. Abbring nam op de zaterdag meteen de leiding, en ondanks enkele scratchtijden van Cédric Cherain, Guillame Dilley en Vincent Verschueren bleef de Nederlander vooraan stand houden. Cherain, die op vrijdag een mindere start nam (ging rond in tweede doortocht op de Citadelle), begon sterk op zaterdag, maar na een fout op KP Bois de Villers en een probleem met uitlaatgassen in de cockpit van de DS3 verdween hij uit koers.

Verschueren kon als enige min of meer in de buurt blijven van de Nederlander. De leider van het Belgisch Rallykampioenschap bleef lang steken op ongeveer 15 seconden van Abbring en achter hem streden Dilley en Ghislain de Mevius voor de derde plaats. Dilley sloot de zaterdag af als tweede maar de strijd voor die derde plaats ging gewoon door tijdens de zondagmorgen. De Mevius ging snel voorbij Dilley en nadat Verschueren lek reed kwam De Mevius plots op de tweede plaats terecht. Verschueren vocht in de laatste ronde nog fel terug en kon op de allerlaatste proef nog voorbij Dilley, die in de slotfase elektronische problemen kreeg in de Hyundai i20 R5. Zo neemt Verschueren opnieuw belangrijke punten in het kampioenschap, maar ook de prestatie van Guillaume Dilley is verdoemenswaardig, want hij reed als eerste een scratch in het BRC aan het stuur van een Hyundai i20 R5.

Kevin Abbring: “In Spa heb ik lessen getrokken. Ik heb jaren geen volledig kampioenschap gereden en ik werd altijd aangetrokken om one-shots te rijden of om auto’s te ontwikkelen. Deze keer heb ik al die zaken gewoon uit mijn hoofd gezet en heb ik gereden om deze rally te winnen, zonder meer. Het werkte, want ik was heel relax en sinds onze testen met de Peugeot heb ik het volste vertrouwen in de afstellingen. Ik moest niet forceren, al lang het tempo wel erg hoog.”

Pieter Tsjoen: “Dit is wel speciaal, maar mijn rug heeft er wel onder geleden, want als copiloot zie je bepaalde bulten of oneffenheden minder goed aankomen.”

De top 5 werd afgesloten door Kevin Demaerschalk in zijn DS3 R5. Achter Demaerschalk was het op zondag nog bijzonder spannend in de strijd om de zesde plaats. Op zaterdagavond sloot Bouche af als zesde maar binnen de 15 seconden volgden de Peugeot 208 T16 van De Cecco en de Ford Fiesta R5’s van Polle Geusens en Adrian Fernémont. Het was deze laatste die op zondag het best voor de dag kwam, mede dankzij de scratch op KP Naninne klom hij van de negende plaats op naar plaats 6 en bleef zo voor Bouche, Geusens en De Cecco. De top 10 werd afgesloten door de enige overgebleven WRC in het klassement: de Skoda Fabia WRC van Michael Albert.

Ongetwijfeld zat er ook een mooi resultaat in voor Benoit Allart. Hij reed op een gegeven moment vierde toen hij in Mohiville moest opgeven met een afgebroken wiel. Ook de Citroën C4 WRC van zowel David Bonjean als Jourdan Serderidis haalden het einde van de wedstrijd niet. Bij de Juniors stond er, zoals verwacht, geen maat op Guillaume de Mevius. De jongste telg van de familie De Mevius had bijna 5 minuten voorsprong op Pierre Vauterin. De Peugeot 208 R2 van De Mevius was lange tijd in de running om als eerste FWD-wagen te eindigen, maar uiteindelijk moest hij toch erkennen dat de Citroën DS3 R3T van Bastien Rouard. Op zaterdagmorgen betaalden zowel Achiel Boxoen als Gregoire Munster leergeld, aangezien beide Opel Adam’s van de baan gingen en moesten opgeven.

Bij de Historics maakte Robert Droogmans indruk door de leiding te nemen, ondanks koppelingsproblemen, tot de ontsteking van de Opel Manta 400 het liet afweten in Arbre. De zege ging zondag uiteindelijk met ruime voorsprong naar Robin Maes met zijn prachtige BMW M3, terwijl Stefaan Prinzie, na een opgave zaterdag, de punten van de 4e plaats pakte, in het spoor van Gillot en Caprasse.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.