Rally-World

Feel the world of Rally

Kevin Benavides wint zijn tweede Dakar Rally bij de motoren

De 45e Dakar Rally is gewonnen door KTM-rijder Kevin Benavides. Na een intense strijd met zijn teamgenoot Toby Price en Husqvarna-rijder Skyler Howes, die in de allerlaatste kilometers van de rally beslist moest worden, trok de Argentijn net aan het langste eind. Voor Benavides is het zijn tweede overwinning in de Dakar Rally nadat hij in 2021 al op de Honda won.

In de afsluitende etappe over 136 kilometer klokte Kevin Benavides bij drie tussenpunten de snelste tijd. Hij kwam met een voorsprong van 55 seconden aan de finish op Toby Price en deed zo net genoeg om op de laatste dag aan de leiding te komen in het klassement. Price begon de dag met twaalf seconden voorsprong, maar kon die niet verdedigen. Hij stelde wel de tweede plek in het klassement veilig. Skyler Howes was voorafgaand de laatste etappe ook nog in de race voor de overwinning met 1,5 minuut achterstand, maar kon niet echt een vuist maken. De Amerikaan scoort daarentegen zijn beste resultaat in de Dakar Rally tot nu toe met een derde plaats algemeen.

Het was een zwaarbevochten overwinning voor Benavides, die zich vanaf het begin van de Dakar erop toelegde om strategisch te zijn, om op het juiste moment aan te vallen. De KTM-rijder, die sinds de derde etappe in de top 3 van het klassement bleef, won pas zijn eerste etappe op de voorlaatste dag en sloeg dus vooral aan het eind van de rally echt toe met twee etappezeges op rij. Nog niet eerder was de ontknoping in het motorenklassement zo spannend als in 2023, met drie rijders zo dichtbij elkaar bij het ingaan van de voorlaatste etappe.

Het fabrieksteam van Honda kreeg het niet voor elkaar om op het podium te eindigen. Pablo Quintanilla werd de snelste Honda-rijder op de vierde plaats gevolgd door Adrien van Beveren. Luciano Benavides was de zegekoning van de Dakar Rally. Hij won de etappes zes, negen en elf. De jongere broer van Kevin Benavides eindigde mede daardoor op de zesde plek in het klassement op zijn Husqvarna. GasGas-rijder Daniel Sanders sloot de rally af op de zevende plek voor José Ignacio Cornjo (Honda) en Lorenzo Santolino (Sherco). De top 10 werd compleet gemaakt door de snelste Hero-rijder uit het klassement, de Argentijn Franco Caimi.

De beide Nederlandse coureurs die van start gingen in de wedstrijd, haalden de finish ook. Wesley Aalderig debuteerde dit jaar in de Dakar Rally en wilde vooral de finish halen. Dat was precies wat hij dan ook deed. Zijn eerste Dakar-avontuur sluit Aaldering af met een keurige 40e positie algemeen en daarmee was hij dit jaar bovendien de snelste Nederlandse motorrijder. Mirjam Pol eindigt haar 10e deelname als 47e in het klassement en pakt daarbij de overwinning in de Women’s Trophy als snelste vrouwelijke motorrijdster in het klassement.

Bij de quads kwamen er 10 deelnemers over de eindstreep deze Dakar Rally. De laatste etappe werd gewonnen door Laisvydas Kancius, maar de overwinning was voor de Fransman Alexandre Giroud op zijn Yamaha. Giroud hoefde eigenlijk alleen maar de finish te halen om zijn tweede opeenvolgende Dakar-overwinning te grijpen, nadat hij na de eerste week de concurrentie eigenlijk al het nakijken gaf. De Argentijn Francisco Moreno Florés eindigt voor de tweede maal op rij als tweede gevolgd door Dakar-veteraan Pablo Copetti.