Dakar 2018: Barreda pakt overwinning, Van Beveren leidt (update)

14-01-2018 – Joan Barreda Bort heeft voor de derde keer in deze Dakar-editie een etappe gewonnen. De Spanjaard won etappe 7 met 2 minuten en 57 seconden voorsprong op Adrien van Beveren, die de leiding in het algemeen klassement op zijn beurt overneemt van Kevin Benavides.

Etappe 7 begon na de rustdag van gisteren in La Paz, waar de coureurs vertrokken voor een verbindingsroute. Vervolgens stond er een 425 kilometer lange special op de agenda, met een finish in Uyuni. Het was het eerste deel van een marathonetappe. De coureurs zullen het in het bivak moeten stellen zonder assistentie van hun teams en monteurs.

Barreda reed bij ieder waypoint in deze lange etappe de snelste tijd en haalde een flinke hap van zijn achterstand in het algemeen klassement. Duidelijk was dat Barreda in de slotfase van de proef iets gas terugnam en daardoor zijn voorsprong iets terug liet lopen. Na afloop van de proef werd duidelijk dat Barreda tijdens de proef gevallen was.

Joan Barreda Bort: “Op kilometer 300 ging ik even naast de track en toen viel ik. Ik denk dat ik m’n knie gebroken heb en door de pijn moest ik langzamer gaan rijden. Nu moeten we zien wat we eraan kunnen doen, maar het ziet er slecht uit. Ik kan er niet op staan.”

Adrien van Beveren eindigde tweede en greep opnieuw de leiding in het algemeen klassement bij de motoren. Kevin Benavides bleef steken op 8 minuten en 2 seconden achterstand en werd derde voor KTM-man Toby Price. Daarachter eindigde Pablo Quintanilla op de vijfde plaats, hij en Matthias Walkner verloren respectievelijk acht en negen minuten ten opzichte van Barreda. Privérijder Stefan Svitko werd zevende voor Xavier de Soultrait die op tien minuten eindigde. Antoine Meo had weinig profijt van zijn overwinning voor de rustdag. De Fransman moest als eerste de modderige proef op en verloor door het verkennen van het terrein ruim elf minuten.

Bij de Nederlanders moest tijdens de zevende etappe de eerste uitvaller genoteerd worden. Guillaume Martens kwam tot aan het tweede waypoint van deze etappe en moest daar opgeven. Martens haalde bij zijn eerste deelname in 2015 de finish ook niet, toen viel hij uit in de vierde etappe. Maikel Smits werd opnieuw beste Nederlander. De debutant kwam met een 42e tijd op anderhalf uur van Barreda aan de finish.

De overwinning ging bij de quads naar de Franse coureur Alex Dutrie die het eerste dagsucces van zijn carri√®re pakte. Opvallend was de dag van Kees Koolen. De Barren Racing-coureur reed keurig binnen de top-tien tot hij van zijn quad gereden werd door een van de Peugeots. Koolen niet kon zien welke van de Peugeots het was, wel was duidelijk dat de quad van Koolen beschadigd raakte. De wedstrijdleiding doet onderzoek naar het incident.

1. Joan Barreda Bort SPA Honda 5.11.10
2. Adrien van Beveren FRA Yamaha +02.51
3. Kevin Benavides ARG Honda +08.02
4. Toby Price SPA Honda +08.43
5. Pablo Quintanilla CHL Husqvarna +08.53
6. Matthias Walkner OOS KTM +09.16
7. Stefan Svitko SLW KTM +09.30
8. Xavier de Soultrait FRA Yamaha +10.03
9. Antoine Meo FRA KTM +11.46
10. Ricky Brabec USA Honda +13.48

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.