Foto: Koen Capelle

27-09-2015 – Hermen Kobus en Erik de Wild hebben gisteren historie weten te schrijven in het BRC. Want voor het eerst sinds 2008 (Erik Wevers tijdens de Sezoensrally) heeft een Nederlands duo weer eens een wedstrijd uit het BRC weten te winnen. Gisteren wisten zij tijdens de East Belgian Rally met een krappe voorsprong de overwinning te pakken, nadat hun grootste concurrent Freddy Loix uitviel, maar desondanks wel de titel op zijn naam schreef. Hieronder leest u het uitgebreide verslag van deze rally.

De rally die aan het begin van de wedstrijd het snelst geopend werd door de WRC’s van Chris van Woensel en Benoit Allart, die beiden nog wat goed te maken hadden na de vele sorties eerder dit seizoen. Op KP2 waren het echter Kris Princen en Vincent Verschueren die in tegenaanval in hadden gezet. Verschueren had weliswaar nog een warm momentje aan de finish van KP1. Cédric Cherain, die achter hem startte, had namelijk de notes van vorig jaar nog, waar de flying finish van die proef 400 meter verder lag, met als gevolg dat hij met een volle vaart tegen de achterkant van de Citroën van Verschueren klapte. Beiden mannen konden gelukkig hun weg vervolgen en Verschueren stond na de 2e klassementsproef 3e algemeen achter Van Woensel en Princen.

De verschillen bleven echter erg klein. Daardoor werd het stuivertje wisselen bij de mannen vooraan. Princen liet op de 3e KP wat tijd liggen waardoor Van Woensel de leiding weer nam in het klassement. Verschueren en Loix stonden echter nog binnen de 10 seconden achterstand op de derde en vierde positie. Loix had voorafgaand deze wedstrijd al verteld dat hij zich niet zou concentreren op de overwinning, maar puur op de titel. Kobus probeerde echter in de voetsporen van zijn Fabia R5 te blijven, en na het uitvallen van Van Woensel lukte hem dat aardig op een voorlopig sterke 4e positie algemeen.

Maar na de 7e klassementsproef mocht ook Loix zijn auto aan de kant zetten met mechanische problemen. Dit zorgde ervoor dat Verschueren in theorie nog altijd kampioen kon worden in het BRC, zolang hij als eerste of als tweede algemeen zou eindigen. Princen en Kobus waren alleen niet van plan om dit Verschueren zomaar te gunnen, en legden beiden druk op hem in het klassement. Achter de top 3 waren de WRC’s van Allart en Bertrand Grooten in gevecht om de vierde positie, en daarachter volgden de equipes van o.a. Tim van Parijs, Cédric Cherain en Sebastian Sturbois.

De mannen vooraan gaven elkaar echter nog altijd niks toe, het verschil tussen hen bleef een lange poos binnen de 5 seconden, voorlopig nog in het voordeel van Princen. Verschueren wist op KP8 de leiding te pakken, maar mocht deze op KP9 alweer teruggeven aan Princen. Kobus deed ook nog altijd mee in de strijd om de eindzege en wist daarbij een aantal proeven op zijn naam te schrijven! Na wat tijdverlies van Princen op KP10 schoven zowel Verschueren als Kobus een plek omhoog in het klassement, met Princen zeer kort achter hen. Daarachter wist Grooten te profiteren van het uitvallen van Allart, waardoor hij nu vrijwel verzekerd was met zijn 4e positie gezien zijn redelijk grote voorsprong op Cherain.

Het beloofde een bloedstollend spannend slot te gaan worden van deze wedstrijd, en dat werd het dan ook. Princen ging de tegenaanval in op KP11 en kaapte daarmee de leidende positie terug, Kobus zette echter op KP12 weer een snelste tijd neer waardoor hij, met nog één proef te gaan, een kleine voorsprong van 0.8 seconden had op Princen. De laatste proef zou de beslissing maken, en ook deze was voor Kobus, wat uiteindelijk een verschil maakte van 2.3 seconden met Princen op de tweede posite en Verschueren op de derde positie. Door de derde positie van Verschueren werd het gelijk onmogelijk om nog kans te maken op de titel en werd Loix alsnog kampioen in het BRC.

Achter hen was het wel voorspelbaar dat Grooten als 4e zou eindigen, gevolgd door Cherain, die ditmaal weinig invloed had op de voorhoede van het klassement. De top 10 werd verder aangevuld door Tim van Parijs (Porsche 997 GT3), Anthony Martin (Mitsubishi Lancer Evo IX), Guillame Dilley (Citroën DS3 R3), Michael Albert (Mitsubishi Lancer Evo IX) en Adrian Ferdemont (Ford Fiesta R2). De volgende wedstrijd, en de bekende seizoensafsluiter zal plaatsvinden op 30 oktober en 1 november, als de Condroz Rally op het programma staat. Wij zullen u ook dan uiteraard verslag uitbrengen van deze rally. Tot die tijd kunt u voor meer info terecht op www.condrozrally.be

Einduitslag East Belgian Rally 2015 (Top 5):

1. H. Kobus / E. de Wild (Skoda Fabia R5)

2. K. Princen / P. Kaspers (Peugeot 208 T16 – +2.3)

3. V. Verschueren / V. Hostens (Citroën DS3 R5 – +7.6)

4. B. Grooten / J. Monjoie (Citroën C4 WRC – +1:47.4)

5. C. Cherain / A. Leyh (Ford Fiesta R5 – +2:19.1)

12. G.J. Kobus / M. Nortier (Ford Fiesta R2 – +10:10.2)

13. E. Moree / P. Meijs (Mitsubishi Lancer Evo X – +10:35.7)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.