WRC Portugal: Meeke aan kop, bolide Paddon brandt volledig af

Foto: www.motorsport.com

21-05-2016 – Kris Meeke mocht de afgelopen twee wedstrijden dan wel gemist hebben, maar de Brit bewees gisteren opnieuw dat hij nog wel degelijk kan concurreren met de WRC-top, nadat hij en navigator Paul Nagle de eerste dag van de WK Rally van Portugal als snelste afsloten.

Vanaf de eerste klassementsproef was het gelijk raak voor het Britse duo, die tijdens de openingsproef op de donderdagavond nog de zesde tijd klokten. Meeke wist namelijk door een scratchtijd de leiding over te nemen van regerend wereldkampioen Sébastien Ogier, en deze voorsprong aan het eind van de eerste bouclé uit te breiden naar 11.5 seconden op de Fransman. Dani Sordo wist als snelste Hyundai-rijder uit de bus te komen en wist op de derde plaats voorlopig nog sneller te zijn dan Jari-Matti Latvala en navigator Miikka Anttila, die overigens nog wel de snelste tijd wisten te klokken op de vierde klassementsproef. Ott Tänak volgde echter op een minimale achterstand van enkele duizenden van een seconde op de vijfde positie, en was met zijn Ford Fiesta R5 van DMACK dus nog volop in de race.

Tijdens de tweede bouclé zou er echter een groot slagveld ontstaan. Zo zou de Hyundai van het Nieuw-Zeelandse duo Hayden Paddon en John Kennard, die de Rally van Argentinië een maand geleden nog op hun naam wisten te schrijven, van de baan. Vervolgens zou de wagen een koprol maken waarnaar het vlam vatte, en de auto volledig afbrandde. Hetzelfde gold voor de Fiesta WRC van Tänak genavigeerd door Mõlder, die in exact dezelfde bocht van de baan gingen. Hun wagen kon echter wel op tijd worden gered in tegenstelling tot de Hyundai van Paddon. (Zie video hieronder)

Latvala zou tijdens de tweede bouclé ook ver terugvallen in het klassement nadat hij een gat in reed en daarbij zijn stuurbekrachtiging en oliepomp beschadigde. Hierdoor zou Meeke alleen maar meer ruimte krijgen, en hij pakte de dagzege dan ook met beiden handen aan. Ogier kwam er helaas niet aan te pas Meeke voorbij te gaan, werd zelfs nog ingehaald door Sordo, maar nadat de Spanjaard door een lekke band terugviel naar de derde positie wist Ogier uiteindelijk toch nog de tweede positie te grijpen. Ook derde Volkswagen-rijder Andreas Mikkelsen kreeg te maken met een lekke band, waardoor hij en navigator Anders Jaeger tevreden moesten zijn met ‘slechts’ een vijfde positie. Ook voor zuiderbuur Thierry Neuville gold hetzelfde verhaal, maar de Belg volgt desondanks voorlopig op de vijfde positie.

Naast alle pech van de toprijders kenden ook de Nederlanders tijdens de vrijdagproeven geen geluk. Zo zou Hyundai-rijder Kevin Abbring al tijdens de derde klassementsproef op een rots klappen en vervolgens zijn wagen te veel beschadigen om verder te kunnen. Jim van den Heuvel kreeg ook te maken met de rotsen van Portugal en beschadigde daarbij zijn wiel, waardoor ook voor hem de kans op een mooie eindklassering bekeken was. De Belg Ghislain de Mevius deed echter vooralsnog goede zaken in het klassement, en wist een top 10 positie te veroveren in het WRC2-klassement. Volg morgen opnieuw onze site voor meer nieuws.

 

Tussenstand WK Rally van Portugal na vrijdag:

1uparrow green.svg 1. K. Meeke / P. Nagle (Citroën – 32:36.3)

1downarrow red.svg 2. S. Ogier / J. Ingrassia (Volkswagen – +31.9)

1rightarrow blue.svg 3. D. Sordo / M. Martí (Hyundai – +37.3)

1rightarrow blue.svg 4. A. Mikkelsen / A. Jaeger (Volkswagen – +52.3)

1downarrow red.svg 5. T. Neuville / N. Gilsoul (Hyundai – +1:12.2)

1uparrow green.svg 22. G. de Mevius / J. Jalet (Skoda – +6:52.4)

1downarrow red.svg 64. J. van den Heuvel / J. Gillis (Mitsubishi – +32:03.1)

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.