Afbeeldingsresultaat voor rally sweden 2017

14-02-2017 – De 2017-editie van de WK Rally van Zweden was er eentje waarover nog lang over zal worden nagepraat. Toyota wist zo voor het eerst sinds 1999 weer een zege te boeken, en voor het eerst sinds februari 2014 is het niet Sébastien Ogier die aan kop gaat in het World Rally Championship, maar niemand minder dan Jari-Matti Latvala, die een geweldige wedstrijd reed in Zweden.

In eerste instantie had niemand erop gerekend dat Latvala zo goed zou presteren met de Yaris. Maar na de tweede plaats in de Rally van Monte Carlo en de winst in Zweden houdt iedereen rekening met de equipe. De overwinning was de eerste van Toyota sinds de Rally van China in 1999, het laatste jaar van het fabrieksteam destijds.Latvala begon in december bij zijn nieuwe werkgever nadat hij Volkswagen verliet. Op dat moment was Toyota bezig met de homologatie van enkele belangrijke onderdelen.

Jari-Matti Latvala: “We hadden niet gewonnen als ik twee weken later was gearriveerd. Er waren veel details die we voor de homologatie moesten uitzoeken, maar ik had maar veertien dagen om mijn input te geven en om dingen gedaan te krijgen. Toen ik voor het eerst in de auto zat, voelde ik dat er veel potentie was. Maar de basisafstelling was verre van hoe ik het wilde; de mappings waren niet precies genoeg. Ik heb geprobeerd mijn ervaring die ik met de Polo heb opgedaan te gebruiken om de auto te ontwikkelen. De jongens reageerden heel erg snel en hebben uitmuntend werk geleverd. Echt waar, wat een geweldig team is dit!”

Wereldkampioen Ogier moest na het vertrek van Volkswagen op zoek naar een nieuwe werkgever en kwam terecht bij M-Sport. De Fransman stuurde de Ford Fiesta WRC tijdens de seizoensopener in Monte Carlo knap naar de overwinning. Ook in Zweden deed hij mee om de zege. Aan het begin van de zondag stond hij derde, slechts zestien seconden achter leider Jari-Matti Latvala. In de eerste bocht van KP16 ging het echter fout en waren zijn kansen verkeken. De Fransman eindigde uiteindelijk als derde, maar was niet tevreden.

Sébastien Ogier: “Dit was één van de stomste fouten uit mijn loopbaan. In de eerste bocht, vijftig meter na de start, raakte ik een sneeuwwal en spinde. De motor sloeg af en ik realiseerde me direct dat het gedaan was met mijn kansen. Ik kreeg niet eens de kans om te proberen te winnen. Het was een lastig weekend maar het goede is dat we negentien punten verzameld hebben. Daar ben ik erg blij mee. Het is goed voor het kampioenschap.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.