Foto: www.wrc.com

23-05-2015 – Jari-Matti Latvala heeft na een aantal zware rally’s de smaak weer te pakken gekregen. Latvala leid na 6 klassementsproeven op de donderdag en vrijdag de wedstrijd. Wat hij en de andere WRC rijders hebben moeten doorstaan leest u in een actueel verslag hieronder.

De rally begon met een Special Stage ‘Lousada’, die 3 km spektakel betekende voor het Portugese publiek. Het was daar een top 3’tje voor Volkswagen met als eerste Mikkelsen, als tweede Ogier en als derde Latvala. De verschillen waren echter nog minimaal. Het ‘echte werk’ begon pas op de vrijdag. Een uitvaller kwam van de WRC2, waar Eric Camilli (testrijder Toyota) na een klap op de vangrail 2 wielen verloor en daarmee zijn Ford Fiesta R5 aan de kant moest zetten.

De vrijdag begon, maar niet zoals men in eerste instantie verwacht had. Geen Volkswagenrijder, maar de Hyundai van Dani Sordo opende verrassend het snelst. Hij stond daarmee aan de leiding in het klassement met slechts een tiende van een seconde voorsprong op Mikkelsen, die 2e stond. Dani Sordo moest op KP3 echter weer tijd toegeven, maar stond nog steeds op een keurige 4e positie. Mads Ostberg won KP3 maar had weinig invloed op de top van het klassement, waar Mikkelsen nu de leiding had genomen, maar op de hielen werd gezeten door Latvala en Meeke. Die laatste is bezig met zijn debuut in de vernieuwde DS3 WRC, en rijd net als in Argentinië weer een sterke wedstrijd.

Het was zoals de titel zei echt ‘stuivertje wisselen’ in de top van het klassement. Zo was het op KP4 Latvala die de leiding weer overnam van Mikkelsen, die daarmee naar positie 3 zakte achter Sordo. De tweede bouclé, met opnieuw de drie verreden proeven op het programma, ging van start met een neutralisatie. De 0-auto had op KP5 vlam gevat, en daarbij waren er bosbranden ontstaan door de hitte, waardoor na de eerste doorkomsten de proef gelijk werd gestaakt.

Het was Jari-Matti Latvala die zijn leiding niet meer uit handen gaf en uiteindelijk de leiding na de vrijdag vast wist te houden. Niet heel veel van Latvala vandaan rijdt Meeke op een geweldige 2e positie en staat Mikkelsen op een keurige 3e positie. Sébastien Ogier rijdt zich verrassend buiten de top 5 (6e posite) na zijn overwinningen laatste jaren. En ook Elfyn Evans moest al vroeg de wedstrijd opgeven voor M-Sport. Hij zal vandaag weer meerijden, maar is kansloos voor een mooie klassering.

Naast de complete WRC top reden ook drie Nederlanders mee tijdens deze wedstrijd. Zo sloot de Nederlandse Fin Kees Burger de dag af met een keurige 49e positie. De andere twee Nederlanders waren Kevin van Deijne en Mats van den Brand, die het duel aangingen in de eerste ronde van de Drive DMACK Cup. Van den Brand wist de eerste klassementsproeven goed mee te kunnen, maar liet op KP3 meer dan een minuut liggen wat hem een top 5 kostte. De rest van de dag reed Van den Brand wel weer gewoon goed mee en wist daarmee alsnog af te sluiten met een 9e positie, vlak achter Van Deijne, die 8e werd.

Morgen brengen wij u weer uit van het actueel verslag van vandaag. Kunt u echt niet wachten? Volg dan live resultaten op deze site.

Uitslag WRC Rally Portugal 2015 (Day 1):

1. J.M. Latvala / M. Anttila (Volkswagen)

2. K. Meeke / P. Nagle (Citroën – +11.1)

3. A. Mikkelsen / O. Floene (Volkswagen – +16.0)

4. O. Tänak / R. Mõlder (Ford – +17.8)

5. D. Sordo / M. Martí (Hyundai – +21.8)

49. K. BURGER / M. TEISKOMEN (Subaru – +15:39.1)

59. K. VAN DEIJNE / H. SCHOLTALBERS (Ford – +17:37.9)

60. M. VAN DEN BRAND / M. WYDAEGHE (Ford – +18:23.9)

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.