Foto: Volkswagen Motorsport

06-03-2016 – Jari-Matti Latvala heeft ook tijdens de zaterdagproeven van de WRC Rally van Mexico vrijwel alleen maar gedomineerd. De Fin wist tijdens de vrijdag al een aardige voorsprong op te bouwen op teamgenoot Sébastien Ogier, maar na de proeven van gisteren lijken Latvala en Miikka Anttila toch echt richting de overwinning te gaan.

De eerste bouclé van de zaterdag, bestaande uit drie proeven, werd al gelijk gedomineerd door het Finse duo, die overal het snelst was. Beiden hadden nog wel even een momentje op de elfde klassementsproef, toen de Volkswagen met één van de wielen tegen een rots aankwam, waardoor Latvala even vreesde voor een lekke band of een kapotte wielophanging, maar die problemen werden hem dit keer bespaard, waardoor Latvala aan het einde van KP13 zijn voorsprong flink had uitgebouwd naar anderhalve minuut. Problemen in de eerste bouclé waren er o.a. voor Eric Camilli en Hayden Paddon, die beiden iets terugvielen in het algemene klassement.

Er zijn genoeg bewijzen om aan te tonen dat het gisteren in Mexico ook weer een slagveld was. Zo ging Thierry Neuville erg hard van de baan tijdens de twaalfde klassementsproef, waardoor de pechvogel van dit weekend nu definitief uit de rally ligt. Ook Eric Camilli ging op KP17 iets te snel door een bocht, gleed vervolgens weg en kwam op zijn kant terecht, waardoor de Fransman op de laatste proeven een normtijd nam om vandaag weer te starten volgens het RALLY2 systeem. Dani Sordo, die tot nog toe derde stond in het algemene klassement, kampte de hele dag met een verhitte motor, waardoor de Spanjaard zijn concurrent Andreas Mikkelsen gevaarlijk dichtbij zag komen. Mikkelsen ging echter iets te enthousiast tijdens de tweede bouclé waardoor ook hij crashte en daarmee zijn Waterloo vond. Beeldmateriaal van al deze crashes zijn hieronder terug te vinden.

Terug naar de strijd vooraan, want daar bleek dat Ogier ook nu niks kon doen tegen zijn Finse teamgenoot, die met meer dan anderhalve minuut voorsprong aan de leiding gaat na de zaterdag. Achter Ogier wist Sordo na het wegvallen van Mikkelsen zijn derde positie te behouden, en daarachter wist Mads Ostberg vanaf de twaalfde klassementsproef Hayden Paddon voorbij te gaan in het klassement aangezien de Nieuw-Zeelander toen kampte met een kapotte aandrijfas. Daardoor staat Ostberg als vierde geklasseerd en voelt met bijna een minuut voorsprong weinig druk meer van Paddon en navigator John Kennard.

Sébastien Ogier: “De zege kan ik vergeten, het enige dat ik nu kan doen is finishen. Er valt niets meer te winnen. Al ga ik uiteraard voor de punten in de Power Stage.”

Vandaag staan er nog twee proeven op het programma, waaronder de extreem lange klassementsproef van maar liefst 80 kilometers! Maar ook zullen de deelnemers op de laatste proef, die meetelt als Power Stage, hun beste beentje voorzetten. Kijk morgen dus weer voor het verslag van de slotfase van deze rally.

 

Tussenstand Rally van Mexico na zondag:

1rightarrow blue.svg 1. J.M. Latvala / M. Anttila (Volkswagen – 3:27:22.8)

1rightarrow blue.svg 2. S. Ogier / J. Ingrassia (Volkswagen – +1:35.7)

1rightarrow blue.svg 3. D. Sordo / M. Martí (Hyundai – +2:40.4)

1uparrow green.svg 4. M. Ostberg (Ford – +4:48.8)

1rightarrow blue.svg 5. H. Paddon / J. Kennard (Hyundai – +5:42.1)

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.