Foto: www.autosport.com

05-10-2015 – Ook tijdens de laatste dag heeft Jari-Matti Latvala de leiding vastgehouden en daarmee de zege kunnen pakken tijdens de WK Rally van Corsica. Tijdens de zaterdag wist hij de Brit Elfyn Evans voorbij te gaan en met een minimum verschil van twee seconden werd die dag afgesloten (verslag dag 2). Hieronder leest u wat er allemaal gebeurde tijdens de laatste dag van de Tour de Corse.

Er stonden gisteren nog drie klassementsproeven op het programma, en de eerste scratch was voor Sébastien Ogier. De huidig wereldkampioen was na het uitvallen op de eerste dag al kansloos voor de strijd vooraan en toch probeerde de Fransman gisteren nog een aantal snelste tijden op zijn naam te zetten. Voor het klassement was het belangrijker hoe het duel tussen Latvala en Evans verliep. Op KP7 wist Latvala al een gat te slaan in het klassement en vergrootte het verschil naar 17.6 seconden. Latvala was ook op KP8 weer veel sterker dan Evans, die geen indruk maakte nu de omstandigheden weer droog waren geworden. Evans moest inmiddels ook uitkijken voor Andreas Mikkelsen, die langzamerhand ook nog eens een gevaar voor zijn tweede positie zou kunnen vormen met nog één proef te gaan. De snelste tijd was overigens niet voor Ogier, maar voor Dani Sordo, die net als de Fransman een slechte eerste dag kende.

De laatste proef, die nog belangrijk zou worden omdat deze ook meetelt als zogenaamde ‘Power Stage’, Latvala wist op deze proef de derde tijd neer te zetten maar was inmiddels al zeker van zijn overwinning in Corsica. Over Evans viel niks aan te merken dit weekend aangezien dit resultaat van hem boven verwachting was, de Brit wist Mikkelsen nog krap achter zich te houden en nam daarmee de 2e positie mee naar huis. De snelste tijd was opnieuw voor Ogier, die daarmee Robert Kubica in de Ford Fiesta RS WRC achter zich hield. In het klassement wist Kris Meeke achter Mikkelsen op de vierde positie te eindigen en deed daarmee de beste zaken voor Citroën, gevolgd door de snelste Hyundai-rijder dit weekend, Hayden Paddon. Achter Paddon was het Mads Ostberg die daarmee de Fransman Bryan Bouffier achter zich hield, al werd Bouffier op de laatste proef ook nog voorbijgegaan door Sordo. De top 10 werd afgesloten door een andere lokale rijder, Stéphane Sarrazin in de Ford Fiesta RS WRC, en Ott Tänak die voor M-Sport dit weekend vrijwel onzichtbaar was vergeleken met Evans.

Maar voor de meeste Nederlanders was het vooral de vraag wat Kevin Abbring zou gaan doen tijdens deze laatste dag. Abbring sloot de tweede dag fantastisch als vijfde algemeen af, maar zou helaas op de voorlaatste proef van de wedstrijd van de baan raken en zijn weg niet meer kunnen vervolgen. Dit was een enorme teleurstelling voor hem en Brits navigator Sebastian Marshall, toch heeft Abbring zich duidelijk laten zien bij Hyundai en was zelf dan nog redelijk positief over deze rally. “Dit is een heel teleurstellend einde van onze rally, maar we halen veel moed uit onze snelheid en verbeteringen dit weekend. We kunnen veel positieve dingen uit deze rally halen, en zullen sterker terugkomen”, aldus Abbring. De Belg Thierry Neuville wist zijn Hyundai wel aan de finish te brengen, maar door zijn uitval al vroeg op de vrijdag werd zijn naam eigenlijk weinig genoemd, hij eindigde als 23e. Zijn landgenoot William Wagner wist de eer van de Belgische fans hoog te houden, en pakte de zege in de klasse RC4 met zijn Peugeot 208 VTi R2.

De volgende rally is alweer over drie weken, wanneer de RACC Rally Catalunya in Spanje op het menu staat. Latvala is gebrand om de laatste drie wedstrijden van het kampioenschap op zijn naam te schrijven, en is al aardig op weg. Maar ook Ogier is tijdens deze wedstrijd zeker van plan om hier voor de derde maal op rij de zege te pakken. We gaan het zien! Tot die tijd kunt u voor het actuele nieuws terecht op onze website.

Eindstand Tour de Corse 2015:

1. J.M. Latvala / M. Anttila (Volkswagen)

2. E. Evans / D. Barritt (Ford – +43.1)

3. A. Mikkelsen / O. Floene (Volkswagen – +46.3)

4. K. Meeke / P. Nagle (Citroën – +1:33.4)

5. H. Paddon / J. Kennard (Hyundai – +1:53.6)

23. T. Neuville / N. Gilsoul (Hyundai – +15:15.0)

40. W. Wagner / K. Parent (Peugeot – +23:22.0)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.