Rally-World

Feel the world of Rally

Legendarische McRae-naam keert terug in rallysport

De legendarische McRae-naam keert komend jaar terug op het internationale rallytoneel. Op woensdag bevestigde Max McRae dat hij komend jaar de strijd aan zal gaan in het Junior European Rally Championship, het kampioenschap voor jonge talenten die van het nationaal naar het internationaal kampioenschap over willen stappen.

Max McRae is de 18-jarige zoon van oud-WRC-rijder Alister McRae, het neefje van de overleden oud-wereldkampioen Colin McRae en de kleinzoon van Jimmy McRae. Hiermee is Max alweer de derde generatie uit de familie die op het internationale rallytoneel verschijnt. Het jonge talent reed de afgelopen jaren in West-Australië, maar emigreert naar Europa om daar zes rondes van het FIA Junior European Rally Championship af te werken, te beginnen met de Rally van Polen van 19-21 mei 2023.

Aanvankelijk was het plan van McRae Junior om een programma in het Junior WRC af te werken nadat hij eind vorig jaar een voor het kampioenschap gespecifieerde Ford Fiesta Rally3 had getest, maar door de vroege start van dat kampioenschap dit jaar was de overstap naar het Junior ERC haalbaarder. De Junior ERC-klasse staat open voor alle Rally4- en Rally5-wagens en is er voor alle coureurs onder de 27 jaar.

“De Junior ERC is een perfecte stap voor mij”, zei Max McRae, “Het rijden in Australië de afgelopen jaren is fantastisch geweest, maar ik wist dat ik de stap naar Europa moest maken en dat is dan ook waar komend seizoen om draait. Er staan een aantal geweldige evenementen op de ERC-kalender met enorm veel variëteit, van de supersnelle rally’s in Polen en Letland tot de uitdagende asfaltrally’s in Rome en Tsjechië, en dan is er natuurlijk de geheel nieuwe Royal Rally of Scandinavia in Zweden”.

ERC-manager Iain Campbell voegde daaraan toe: “De naam McRae is één van de meest iconische namen uit de rallysport en we zijn ongelooflijk vereerd dat een derde generatie van de McRae-familie deelneemt aan het European Rally Championship”. Het programma in het Europees Kampioenschap voor Max McRae dit jaar moet uiteindelijk een opstapje gaan vormen om in 2024 een volledig seizoen in het Wereldkampioenschap Rally’s af te werken.

FIA Junior ERC Championship 2023 kalender
1 79e Orlen Rally Polen (gravel, 19 – 21 mei)
2 Tet Rally Liepāja, Letland (gravel, 16 – 18 juni)
3 Royal Rally of Scandinavia, Zweden (gravel, 6 – 8 juli)
4 Rally di Roma Capitale, Italië (asfalt, 28 – 30 juli)
5 Barum Czech Rally Zlín (asfalt, 18 – 20 augustus)
6 Rally Hongarije (asfalt, 6 – 8 oktober)

Share this…