Rally-World

Feel the world of Rally

Lightweights naderen de top van het autoklassement

Het is iets dat niet vaak voorkomt deze Dakar: de Lightweight Prototypes die sneller zijn dan de toppers in het autoklassement. Toch is dat precies wat er gebeurde in de korte duinetappe door het Empty Quarter op woensdag. Slechts zes rijders uit het autoklassement waren sneller dan de etappewinnaar bij de lightweights. Hieronder lees je alles wat er gebeurde tijdens de 10e etappe bij de T3’s en de T4’s.

Bij de T3’s werd de strijd om de etappeoverwinning een secondeduel tussen Red Bull-junior Seth Quintero en Yamaha-rijder Ignacio Casale. De twee gaven elkaar bijna niks toe gedurende de hele etappe. Het grootste verschil tussen de twee was 37 seconden, en dat was aan de finish. Quintero won de etappe terwijl Casale er net niet in slaagde zijn eerste etappe te winnen bij de T3’s, nadat de Chileen het quadklassement wist te winnen in 2014 en 2018.

De Portugezen waren sterk vertegenwoordigd tijdens de tiende etappe bij de lightweights. Zo eindigde Hélder Rodrigues de etappe als derde op een kleine drie minuten en kwam zijn landgenoot Ricardo Porem als vierde over de eindstreep. Cristina Gutiérrez Herrero is nog altijd verreweg de snelste dame in de rally en sloot de etappe van woensdag keurig af als vijfde vlak voor haar teamgenoten Austin Jones en Mitchell Guthrie.

In het algemeen klassement behoudt Guillaume de Mévius zijn leiding. De Belg ziet zijn dichtstbijzijnde concurrent Jones wel wat dichterbij komen, maar heeft nog altijd een voorsprong van 7 minuten en 48 seconden. De rest kunnen we inmiddels toch wel definitief afschrijven voor de eindzege op minimaal een uur achterstand. De Mévius zal dus nog vier etappes moeten volhouden om voor het eerst sinds 1983 weer voor een Belgische overwinning te zorgen in de Dakar Rally op vier wielen.

Ook de Nederlanders doen het nog altijd verdienstelijk in het klassement. Hans Weijs JR weet zijn Arcane net als dinsdag naar de 14e positie te sturen en blijft daarmee keurig negende in het klassement. Anja van Loon gaf van tevoren aan heel erg tegen de zware duinetappe op te zien, maar komt desondanks keurig als 27e over de eindstreep. Ze zakt daarmee in het algemeen klassement één plekje naar de 13e positie. Voor Roger Grouwels zit de Dakar Rally er helaas definitief op nadat de teamgenoot van Weijs tijdens de negende etappe opnieuw in de problemen kwam.

Bij de T4’s is het oud-motorrijder Gerard Farrés Guell die het snelst van start gaat tijdens de etappe en deze leiding eigenlijk geen moment afstaat. De familie Goczal probeert het wel, maar Marek Goczal en Eryk Goczal komen aan de eindstreep beiden ongeveer een minuut tekort op de Spanjaard. Red Bull-rijder Rokas Baciuska eindigt als vierde en behoudt daarmee de leiding in het klassement, al krimpt het gat met de 18-jarige Eryk Goczal naar slechts 3 minuten en 40 seconden. Farrés stijgt door zijn etappewinst naar de derde positie algemeen.

Paul Spierings rijdt wederom een fantastische etappe. De Nederlander scoort zijn tweede top 10 resultaat deze Dakar Rally met een negende tijd en is daarmee wederom de sterkste van de lage landen bij de T4’s. Gert-Jan van der Valk eindigt een kleine tien minuten achter Spierings op de 19e plek, terwijl Jeffrey Otten de duinetappe afsluit als 22e bij de SSV’s.

UITSLAG ETAPPE 10 LIGHTWEIGHT PROTOTYPES (T3)

  1. Seth QUINTERO (Can-Am)
  2. Ignacio CASALE (Yamaha – +0:37)
  3. Hélder RODRIGUES (Can-Am – +2:46)
  4. Ricardo POREM (Yamaha – +4:22)
  5. Cristina GUTIÉRREZ HERRERO (Can-Am – +4:23)

UITSLAG ETAPPE 10 SSV (T4)

  1. Gerard FARRÉS GUELL (Can-Am)
  2. Marek GOCZAL (Can-Am – +0:55)
  3. Eryk GOCZAL (Can-Am – +1:08)
  4. Rokas BACIUSKA (Can-Am – +2:30)
  5. Jeremías GONZÁLEZ FERIOLI (Can-Am – +3:14)

Share this…