Rally-World

Feel the world of Rally

Loeb vecht zich terug naar het podium

Na de rustdag in Riyad op maandag vertrokken de teams vanuit de Saoedische hoofdstad richting Haradh voor een special van 359 km. Tot nu toe wordt het klassement aardig gedomineerd door de Toyota’s nadat de concurrentie het in de eerste week liet liggen. Hieronder lees je hoe het die concurrentie tijdens de negende etappe verging.

We waren amper 6 kilometer onderweg of het ging al helemaal mis voor Carlos Sainz. De Spanjaard sprong iets te enthousiast over een duin, tuimelde met de neus recht naar beneden en komt met een doffe klap abrupt tot stilstand. De coureurs stappen uit en met de hulp van de locals krijgen ze de gedeukte bolide weer op vier wielen. Sainz werd aanvankelijk afgevoerd naar het ziekenhuis ter controle, maar bedacht zich en ging terug naar zijn auto om de schade te repareren en zijn weg te vervolgen.

Niet veel later kwamen er ook problemen voor de nummer twee in het klassement Henk Lategan. De Zuid-Afrikaan reed de wielophanging van zijn Toyota Hilux kapot en moest wachten op hulp. Die kwam uit de hoek van Yazeed Al-Rajhi. De Saudische coureur is al uitgeschakeld voor een goed klassement en stond onderdelen af aan de Zuid-Afrikaan. Hij kon zijn weg met veel tijdverlies vervolgen, Al-Rajhi verliet de proef en reed over de openbare weg naar het bivak in Haradh.

Hierdoor viel het plan van leider in het klassement Nasser Al-Attiyah compleet in duigen. De Qatarees had zich voorgenomen om Sainz en Lategan aan zich voorbij te laten gaan om hun sporen te volgen, maar door het wegvallen van de twee had Al-Attiyah zich voor niets laten terugvallen. Desondanks viel het tijdverlies mee en zou de regerend kampioen als achtste in de etappe eindigen, maar risico’s voor een etappezege neemt Al-Attiyah niet. Alles met het oog op de eindzege in Dakar 2023.

En daardoor kwam de weg eigenlijk helemaal open voor de BRX Hunters deze etappe. Sébastien Loeb was tijdens de hele etappe ruim de snelste en kwam met een voorsprong van ruim 3 minuten op zijn dichtste achtervolger over de finish. De Fransman ontving daarentegen opnieuw een tijdstraf na afloop van de rit, maar dit keer had hij nog altijd 57 seconden voorsprong op Vaidotas Zala, genoeg om de etappezege op zijn naam te schrijven. Het werd een 1-2-3’tje voor Prodrive, want ook Guerlain Chicheirt scoorde een top 3 resultaat door op ruim twee minuten van Loeb te eindigen.

De vierde tijd van Mattias Ekström was een klein lichtpuntje voor Audi in een tot nu toe verschrikkelijke Dakar Rally voor het team. Romain Dumas meldde zich ook in de top 5 met zijn Toyota, hij bleef Mini-rijder Jakub Przygonskí voor. Giniel de Villiers eindigde als zevende in de hoogst geplaatste fabrieks-Toyota voor teamgenoot Al-Attiyah. De top 10 werd compleet gemaakt door Sebastian Halpern en debutant Lucas Moraes.

Moraes blijft imponeren in het algemeen klassement, want door de problemen van Lategan stijgt de rookie naar de tweede plaats. Al-Attiyah gaat door die problemen nog comfortabeler aan de leiding in het klassement, terwijl Loeb langzaam maar zeker terug naar de top klimt en nu als derde algemeen geklasseerd staat. In de strijd om de tweede plaats kan het nog heel spannend worden, want Moraes, Loeb en Lategan staan binnen een half uur van elkaar.

Tim en Tom Coronel hebben de negende etappe in een uitstekend tempo afgewerkt. Alle wielen zaten nog aan de Century en de broers reden de proef uit op 23 minuten van Loeb. Dat was goed voor de achttiende plek in het dagklassement. Dave Klaassen eindigde op de 42e plek, Ronald van Loon werd 43ste. Maik Willems kende een lastige dag, hij verloor behoorlijk wat tijd.

UITSLAG ETAPPE 9 AUTO’S

 1. Sébastien LOEB (BRX)
 2. Vaidotas ZALA (BRX – +0:57)
 3. Guerlain CHICHERIT (BRX – +2:08)
 4. Mattias EKSTRÖM (Audi – +5:11)
 5. Romain DUMAS (Toyota – +7:38)
 6. Jakub PRZYGONSKÍ (Mini – +8:23)
 7. Giniel DE VILLIERS (Toyota – +8:55)
 8. Nasser AL-ATTIYAH (Toyota – +8:58)
 9. Sebastian HALPERN (Mini – +10:08)
 10. Lucas MORAES (Toyota – +10:33)

TUSSENSTAND NA ETAPPE 9 AUTO’S

 1. Nasser AL-ATTIYAH (Toyota)
 2. Lucas MORAES (Toyota – +1:21:57)
 3. Sébastien LOEB (BRX – +1:43:08)
 4. Henk LATEGAN (Toyota – +1:46:23)
 5. Giniel DE VILLIERS (Toyota – +2:04:17)
 6. Romain DUMAS (Toyota – +2:25:51)
 7. Martin PROKOP (Ford – +2:45:36)
 8. Brian BARAGWANATH (Century – +2:48:06)
 9. Wei HAN (Hanwei – +3:32:15)
 10. Juan Cruz YACOPINI (Toyota – +3:52:52)
Share this…