Rally-World

Feel the world of Rally

Loeb verliest teamgenoten in etappezege

De vierde Dakar-etappe was volgens de organisatie een lastige qua navigatie. Na 425 kilometer Special Stage vol zanderige passages was het uiteindelijk Sebastian Loeb die aan het langste einde trok, maar daarbij zijn teamgenoot kwijtraakte onderweg. Lees hieronder het verslag van de tweede etappe bij de auto´s.

Dinsdag ging de etappewinst nog naar BRX-rijder Guerlain Chicherit, de teamgenoot van Loeb. Hij komt na 327 kilometer op snelheid daarentegen tot stilstand en verliest ruim anderhalf uur. Al voor het eerste waypoint verloor het team ook al Orlando Terranova. De Argentijn had aan de start heel veel last van zijn rug en moest na amper 10 kilometers de proef al verlaten en opgeven. Ook de laatste BRX-rijder, de Litouwer Vaidotas Zala, moest tijdens deze etappe opgeven met een kapotte schokdemper. Daarmee was het geen beste dag voor het Britse team.

Negenvoudig WRC-kampioen Sébastien Loeb had al meerdere slechte etappes achter de rug in zijn BRX en daarmee al uitgeschakeld in de strijd voor de eindzege, maar tijdens de vierde etappe stond het geluk, in tegenstelling tot bij zijn teamgenoten, eindelijk eens aan zijn kant. Na een probleemloze rit een een spannende strijd met Audi-rijder Stéphane Peterhansel komt Loeb als snelste aan de finish met een voorsprong van 13 seconden op zijn landgenoot. Daarmee heeft het team van Bahrain Raid Xtreme toch nog een kleine opsteker.

Het team van Audi mag daarentegen dik tevreden zijn na deze vierde etappe, met de tweede tijd voor Peterhansel, een derde tijd voor Carlos Sainz en een zevende tijd voor Mattias Ekström. Daartussen staat de als dertiende gestarte Nasser Al-Attiyah op de vierde plek met zijn Toyota en blijft daarmee comfortabel aan de leiding in het algemeen klassement voor Overdrive-rijder Yazeed Al-Rajhi, die deze etappe uiteindelijk als vijfde afsloot. Al-Rajhi ziet op zijn beurt Peterhansel dichterbij komen in het algemeen klassement, want het verschil tussen de twee is nog maar 34 seconden.

Zesde in de etappe was Al-Attiyah’s teamgenoot Henk Lategan, die de etappe van dinsdag nog knap als tweede wist af te ronden. Tijdens deze etappe was de Zuid-Afrikaan iets minder in vorm en moest zeven minuten toegeven op etappewinnaar Loeb. Debutant Lucas Moraes doet het vooralsnog ook fantastisch. De rookie pakte tijdens de vierde etappe een achtste plaats en staat in het sterke veld vol ervaren coureurs gewoon knap zesde! Hij versloeg op woensdag de zeer ervaren Giniel de Villiers en Romain Dumas, die de top 10 compleet maakten.

De verliezers van de vierde etappe kwamen overigens niet alleen uit het kamp van BRX. Ook Mathieu Serradori kwam na amper 9 kilometers al stil te staan met mechanische problemen. De nummer 6 uit het klassement kan daarmee een mooi resultaat in het eindklassement vergeten. Hetzelfde gold voor zijn teamgenoot Brian Baragwanath, vijfde algemeen voorafgaand deze etappe, en Simon Vitse, vierde algemeen voor deze etappe, waarmee de top 10 van het algemeen klassement flink op zijn kop is gezet.

Erik van Loon verloor vroeg in de etappe tijd door een lekke band en problemen met het loskrijgen van het wiel. In de eerste 200 kilometer lag het parcours vol stenen en rotsen en kwam Van Loon niet in zijn ritme. Daarna ging het beter. De Toyota-rijder kwam op ruim een half uur achterstand aan de finish en eindigde daarmee keurig als elfde. Tim en Tom Coronel stevenden wederom af op een knappe dagprestatie. Ze waren namelijk negentiende. Vanwege wat problemen bij de concurrenten schuiven ze in het algemeen klassement op naar de 18e plek.

UITSLAG ETAPPE 4 AUTO’S

 1. Sébastien LOEB (BRX)
 2. Stéphane PETERHANSEL (Audi – +0:13)
 3. Carlos SAINZ (Audi – +1:50)
 4. Nasser AL-ATTIYAH (Toyota – +2:06)
 5. Yazeed AL-RAJHI (Toyota – +7:04)
 6. Henk LATEGAN (Toyota – +7:23)
 7. Mattias EKSTRÖM (Audi – +10:45)
 8. Lucas MORAES (Toyota – +13:48)
 9. Giniel DE VILLIERS (Toyota – +18:11)
 10. Romain DUMAS (Toyota – +32:22)

TUSSENSTAND NA ETAPPE 4 AUTO’S

 1. Nasser AL-ATTIYAH (Toyota)
 2. Yazeed AL-RAJHI (Toyota – +18:18)
 3. Stéphane PETERHANSEL (Audi – +18:52)
 4. Carlos SAINZ (Audi – +32:55)
 5. Henk LATEGAN (Toyota – +45:25)
 6. Lucas MORAES (Toyota – +45:27)
 7. Giniel DE VILLIERS (Toyota – +48:13)
 8. Mattias EKSTRÖM (Audi – +50:00)
 9. Martin PROKOP (Ford – +1:14:43)
 10. Erik VAN LOON (Toyota – +1:15:40)
Share this…