Rally-World

Feel the world of Rally

Loeb verslaat debutant Moraes met einde in zicht

Hoewel de strijd om de eindzege beslist is in het autoklassement, is de strijd om het zilver met de dag spannender geworden. Sébastien Loeb reigde de ene dagzege na de ander op zijn naam en had er voorafgaand deze etappe al vier op een rij. Het gat met debutant Lucas Moraes wordt steeds kleiner en het tweede deel van de marathonetappe kon dus wel eens een cruciale gaan worden. Hieronder leest u hoe het dat de deelnemers in het autoklassement verging.

Negenvoudig WRC-kampioen Sébastien Loeb begon de etappe met negen minuten achterstand op Lucas Moraes, maar wederom leek de Fransman zich helemaal thuis te voelen in de duinen. De Prodrive-rijder was vanaf het begin af aan het snelste en domineert deze tweede week eigenlijk alleen maar bij de auto’s. Niemand kon dan ook voorkomen dat de Fransman zijn vijfde dagzege op rij boekte. Hij was ruim drie minuten sneller dan de nummer twee Mattias Ekström, maar belangrijker nog was dat hij ruim 11 minuten won op Moraes, waardoor Loeb de Braziliaan nu echt voorbij is in het klassement. Moraes zal nu de aanval in moeten met 2 minuten achterstand in de laatste twee etappes.

Nasser Al-Attiyah hoeft met zijn ruime leiding in het klassement geen risico’s meer te nemen, maar om nu te zeggen dat de Qatari zijn voet van het gaspedaal heeft gehaald… De Toyota-fabrieksrijder kwam in een hele zware etappe ‘slechts’ 3,5 minuut tekort op de dagwinnaar, waarmee hij beslag wist te leggen op de derde plaats in het etappeklassement.

Daarachter is het Guerlain Chicherit die de vierde tijd wist te klokken. Jakub Przygonski pakte de vijfde tijd in de MINI. Henk Lategan kende een matige dag, de Zuid-Afrikaan stond aan het begin van de proef stil en verliest ruim 48 minuten. Daardoor zakt Lategan naar de vijfde plaats in het klassement, Giniel de Villiers stijgt daardoor naar de 4e positie algemeen. Voor BRX-rijder Vaidotas Zala is de Dakar Rally van 2023 voorbij. De Litouwer kreeg te maken met een kapotte versnellingsbak en in het marathonbivak was het niet mogelijk deze nog te vervangen.

Tim en Tom Coronel waren vrijdag weer de beste Nederlanders. Ze eindigden op de 25e plek op een kleine 40 minuten achterstand van Loeb. Ronald van Loon kende een moeilijke eerste week, maar heeft zijn draai inmiddels gevonden. Hij eindigde vrijdag op iets meer dan een uur achterstand als 32e. Dave Klaassen boekt de 43e tijd en is daarmee net iets sneller dan Maik Willems, die 44e wordt.

UITSLAG ETAPPE 11 AUTO’S

 1. Sébastien LOEB (BRX)
 2. Mattias EKSTRÖM (Audi – +3:19)
 3. Nasser AL-ATTIYAH (Toyota – +3:31)
 4. Guerlain CHICHERIT (BRX – +7:13)
 5. Jakub PRZYGONSKI (MINI – +8:02)
 6. Mathieu SERRADORI (Century – +8:59)
 7. Martin PROKOP (Ford – +9:58)
 8. Yazeed AL-RAJHI (Toyota – +10:46)
 9. Giniel DE VILLIERS (Toyota – +11:34)
 10. Lucas MORAES (Toyota – +11:38)

TUSSENSTAND NA ETAPPE 11 AUTO’S

 1. Nasser AL-ATTIYAH (Toyota)
 2. Sébastien LOEB (BRX – +1:27:10)
 3. Lucas MORAES (Toyota – +1:29:11)
 4. Giniel DE VILLIERS (Toyota – +2:22:21)
 5. Henk LATEGAN (Toyota – +2:34:21)
 6. Martin PROKOP (Ford – +2:53:59)
 7. Brian BARAGWANATH (Century – +3:34:23)
 8. Wei HAN (Hanwei – +4:11:38)
 9. Mathieu SERRADORI (Century – +4:17:38)
 10. Juan Cruz YACOPINI (Toyota – +4:17:53)
Share this…