Dakar 2018: Loeb wint vierde etappe, toppers in de problemen

10-01-2018 – Sébastien Loeb heeft gisteren de vierde Dakar-etappe bij de auto’s op zijn naam geschreven. Op een actierijke dag wist de Fransman z’n teamgenoten Carlos Sainz en Stephane Peterhansel nipt voor te blijven, om daarmee de tiende etappezege in z’n Dakar-loopbaan in de wacht te slepen.

Loeb nam al vroeg in de etappe het voortouw ten opzichte van andere deelnemers, maar pas tegen het einde van de etappe konden de echte verschillen worden gemaakt. Loeb kwam uiteindelijk met een marge van anderhalve minuut ten opzichte van Carlos Sainz aan de finish. Stéphane Peterhansel gaf drie minuten prijs op een derde plaats, maar heeft de leiding in het algemene klassement nog altijd in handen.

De 330 kilometer lange etappe werd daarmee een overtuigende prooi voor het team van Peugeot, dat zelf echter ook niet zonder kleerscheuren door de vierde etappe kwam. Cyril Despres knalde zo hard tegen een steen waardoor een wiel van zijn Peugeot afbrak en de Fransman kansloos is voor de strijd om de podiumplekken.

Achter Peterhansel bezorgde Mikko Hirvonen het tot dusver zo geplaagde X-Raid een klein succesje met een vierde plaats. Eugenio Amos was de verrassing van de dag met een keurige vijfde tijd. Bernhard ten Brinke eindigde de vierde etappe op een zevende plek, maar moest wel 42 minuten toegeven op de snelste tijd van Loeb.

Ook zijn Toyota-teamgenoten Nasser Al-Attiyah en Giniel de Villiers verloren veel tijd. Al-Attiyah kreeg bijna een uur aan z’n broek, De Villiers verloor een uur en een kwartier. Daardoor heeft Peugeot onder aanvoering van Peterhansel nu de eerste drie plekken in het klassement in handen. Al-Attiyah staat op iets minder dan een uur vierde. Bernhard ten Brinke is opgeklommen naar de vijfde positie algemeen. Peter van Merksteijn kwam als zestiende aan de finish in de vierde etappe. Zijn achterstand bedroeg meer dan een uur.

Pos. Coureur
Nat. Merk Tijd
1. Sebastien Loeb FRA Peugeot 3u 57m 53s
2. Carlos Sainz SPA Peugeot +01m 53s
3. Stephane Peterhansel FRA Peugeot +03m 16s
4. Mikko Hirvonen FIN MINI +34m 36s
5. Eugenio Amos ITA Buggy +35m 46s
6. Khalid Al Qassimi VAE Peugeot +40m 29s
7. Lucio Alvarez ARG Toyota +41m 05s
8. Bernhard ten Brinke NED Toyota +42m 22s
9. Yazeed Al Rajhi SAU MINI +43m 05s
10. Martin Prokop TSJ Ford +47m 04s

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.