Rally-World

Feel the world of Rally

Loeb zet alles op alles richting einde Dakar Rally

Het autoklassement leek beslist na de eerste week, maar wordt het misschien toch nog spannend? Leider in het klassement Nasser Al-Attiyah neemt immers geen risico meer, maar de concurrentie zit niet stil. Er zijn nog vier dagen te gaan na de tiende etappe, en hieronder leest u alles wat er tijdens deze tiende etappe gebeurde in het autoklassement.

Hoewel de tiende etappe aanzienlijk korter was dan het grootste deel van de etappes tot nu toe, vormde het “opzettelijk korte” deel van 114 km op de route Haradh naar Sheybah een zware test voor mens en machine. De etappe ging bijna alleen maar door enorme duinen en begon op een grote, snelle grindbaan voordat hij na slechts drie kilometer off-piste ging

Sébastien Loeb ging als etappewinnaar van dinsdag met een goed gevoel van start tijdens de tiende etappe. De Fransman won tijdens de vorige etappe 11 minuten terug op leider in het klassement Nasser Al-Attiyah, maar moest de etappe van woensdag openen bij de auto’s. Dat ging de negenvoudig WRC-kampioen opvallend goed af. Bij het eerste waypoint klokte Loeb gelijk de snelste tijd voor merkgenoot Vaidotas Zala. Zala kwam daarentegen niet veel later met mechanische problemen stil te staan en zou bijna 4 uur verliezen!

Daarna stond er eigenlijk geen maat meer op Loeb, die op zeer overtuigende wijze de etappe op zijn naam schreef. Hij won met ruim drie minuten voorsprong op Mattias Ekström, de enig overgebleven Audi-rijder in de Dakar Rally. Eerder op de dag werd namelijk duidelijk dat Ekström’s teamgenoot Carlos Sainz ondanks zijn verwoede poging definitief uit de rally ligt. Debutant Lucas Moraes gaf ruim vijf minuten toe op etappewinnaar Loeb en eindigde als derde, maar dat is genoeg voor de Braziliaan om zijn tweede plaats in het klassement te verdedigen. In dat algemeen klassement heeft de 48-jarige Loeb al zijn zinnen gezet op de tweede plaats van Moraes. Het verschil tussen de twee is nu een kleine 16 minuten.

Nasser Al-Attiyah voelde zich helemaal thuis in de duinen van het Empty Quarter, maar de Qatarees nam geen risico’s. In de Toyota Hilux eindigde de klassementsleider op een kleine 6 minuten van Loeb als vierde, maar in het algemeen klassement houden hij en navigator Mathieu Baumel daarmee nog altijd een ruime voorsprong van 1 uur en 21 minuten over. Loeb en Moraes doen alles wat ze kunnen, maar eigenlijk is het toch wachten op een fout of problemen bij de titelverdediger.

Yazeed Al-Rajhi stond dinsdag onderdelen af aan Henk Lategan. Al-Rajhi, die al uitgeschakeld was voor het klassement, moest daardoor de proef verlaten, maar kon woensdag de race vanaf de dertigste startplek hervatten. Hij klokte de vijfde tijd. Jakub Przygonskí is ook uitgeschakeld voor het klassement, maar probeert Mini toch nog aan een dagsuccesje te helpen. De Pool eindigde de tiende etappe als zesde.

Tim en Tom Coronel konden in de tiende etappe niet aanhaken bij de top-twintig. De broers stonden enige tijd stil en kwamen met 37 minuten achterstand aan de finish. Maik Willems wordt 40e, Ronald van Loon pakt de 42e tijd en Dave Klaassen wordt 46e.

UITSLAG ETAPPE 10 AUTO’S

 1. Sébastien LOEB (BRX)
 2. Mattias EKSTRÖM (Audi – +3:04)
 3. Lucas MORAES (Toyota – +5:22)
 4. Nasser AL-ATTIYAH (Toyota – +5:45)
 5. Yazeed AL-RAJHI (Toyota – +6:01)
 6. Jakub PRZYGONSKÍ (Mini – +6:14)
 7. Henk LATEGAN (Toyota – +7:59)
 8. Mathieu SERRADORI (Century – +9:57)
 9. Martin PROKOP (Ford – +10:11)
 10. Guerlain CHICHERIT (BRX – +10:26)

TUSSENSTAND NA ETAPPE 10 AUTO’S

 1. Nasser AL-ATTIYAH (Toyota)
 2. Lucas MORAES (Toyota – +1:21:34)
 3. Sébastien LOEB (BRX – +1:37:23)
 4. Henk LATEGAN (Toyota – +1:48:37)
 5. Giniel DE VILLIERS (Toyota – +2:10:56)
 6. Romain DUMAS (Toyota – +2:45:24)
 7. Martin PROKOP (Ford – +2:50:02)
 8. Brian BARAGWANATH (Century – +2:56:28)
 9. Wei HAN (Hanwei – +3:43:22)
 10. Juan Cruz YACOPINI (Toyota – +4:00:35)

Share this…