pic

Foto: www.rallydigital.be

28-06-2015 – Na een spannende 1e dag, waar de dagzege, ten koste van Kevin Abbring’s crash, naar Craig Breen en Scott Martin ging (hier terug te lezen), gaan we verder met dag 2 van de rally. Hieronder leest u allemaal wat er gebeurde in de laatste kilometers van deze 51e editie.

Om maar eens te beginnen bij het BRC, waar Kris Princen na een lekke band van Freddy Loix de dag wist af te sluiten met een 1e plaats. Princen en navigator Peter Kaspers waren stonden tijdens de zaterdag echter niet meer aan de start. De Peugeot-rijder werd in de nacht van vrijdag op zaterdag onwel, waarnaar de dokter vanochtend besliste dat hij niet in staat was om te rijden, vanwege een te lage bloeddruk. Hierdoor ging de leiding in het BRC automatisch naar Freddy Loix en Johan Gitsels in de Skoda Fabia R5.

De strijd vooraan werd er echter niet minder spannender op. Iedereen schoof automatisch een plekje omhoog wegens het uitvallen van Princen, behalve de Britse rijder Kevin McCornack, die van de baan gleed en daarmee veel tijd liet liggen, waardoor hij terug viel naar de 10e positie. Ook Bruno Magalhães kon het tempo niet goed genoeg volgen, waardoor de Portugees na KP9 net buiten de top 10 viel.

Vooraan was het Bryan Bouffier, die in zijn DS3 R5 een aanval probeerde in te zetten, maar ook steeds meer hete adem in zijn nek kreeg door Stéphane Lefebvre en Freddy Loix, die derde en vierde stonden. Maar Breen had tijdens de tweede bouclé van twee proeven de nodige kinderziektes aan de Peugeot, waardoor hij de leiding weg moest geven aan Bouffier, maar slechts met een korte achterstand van 0.6 seconden. Op KP12 werd het van kwaad tot erger voor Breen en Martin, toen ze de fout in gingen en daarmee een halve minuut lieten liggen!

Daarbij had ook Lefebvre veel tijd laten liggen, hij reed lek aan het begin van de proef en eenmaal bij de finish was er geen rubber rechtsvoor meer te zien aan de auto, enkel velgen. Met dit grapje verloor Lefebvre echter wel 3 minuten, waardoor hij kansloos was voor de eindzege. Vooraan waren het Bryan Bouffier en Freddy Loix die het secondeduel met elkaar aangingen, daarachter zagen we Craig Breen op 28 seconden, gevolgd door Vincent Verschueren (Citroën) en Romain Dumas (Porsche).

Uitvallers waren er ook tijdens de zaterdag genoeg! Vooral in het BRC ging het er hard aan toe, want naast o.a. Kris Princen, Cédric Cherain en Joachim Wagemans was het nu de beurt aan Bernd Casier, die ook kennismaakte met de verraderlijke wegen van Ieper en in een flauwe bocht eraf ging, waardoor hij vervolgens niet verder kon en voor het tweede jaar op rij de wedstrijd mocht staken. Vervolgens was het Craig Breen’s auto die niet meer verder wilde. De motor was oververhit geraakt waardoor Breen voor de derde en laatste keer opnieuw pech had vandaag, hij moest de strijd ook opgeven, tot teleurstelling van de ‘Peugeot Rally Academy’.

Vooraan was het bloedstollend spannend geworden! Bouffier had op KP13 nog maar een voorsprong van 3 seconden, maar deze werd steeds verder verkleind. Op KP14 waren dit nog maar 1.4 seconden, maar op KP15 was die strijd ineens voorbij! Bouffier reed op deze proef lek en verloor daarmee 2 minuten, waardoor Loix en Gitsels vrij spel kregen als het ging om de eindoverwinning. Bouffier zakte terug naar de 2e positie met een korte voorsprong op Vincent Verschueren, die net als Loix goeie zaken deed in het BRC.

Het werd eerder dit weekend al gezegd, de favorieten voor de eindzege waren Kevin Abbring, Craig Breen, Stéphane Lefebvre, Bryan Bouffier en Freddy Loix. Al deze mannen, op Loix na, kregen echter te maken met het pechduiveltje deze wedstrijd die zich vaak rond deed. Loix reed echter foutloos en deed de laatste proeven dan ook erg rustig aan. Bouffier liep wel in, maar het was verreweg niet genoeg om Loix te kloppen, die de 10e zege op zijn naam schreef tijdens zijn debuut in de Fabia R5 en daarmee historie schreef in de Ypres Rally!

Romain Dumas, die spectaculair een 4e positie algemeen op de klok zette met zijn tweewielaangedreven Porsche, moest helaas nog meemaken dat hij en navigator Giraudet hun auto aan de kant moesten zetten vanwege mechanische problemen. Ook Josh Moffett crashte op de laatste proef van de wedstrijd en gaf daarmee een mooie 7e positie uit handen.

Loix kreeg achteraf nog een tijdstraf, maar dat hield hem gelukkig niet van de overwinning af! Bryan Bouffier wist alsnog de 2e plaats op zijn naam te schrijven, en Vincent Verschueren werd compleet verrast door zijn 3e plaats, die hij van te voren niet durfde te dromen! De Portugees Bruno Magalhães wist nog een sterk 2e deel van de zaterdag te rijden en kwam als snelste Peugeot-rijder uit de bus als 4e algemeen. Stéphane Lefebvre mocht uiteindelijk blij zijn dat hij nog een top 5 wist te bereiken!

De Junior ERC klasse werd na het uitvallen van Bergkvist nog erg spannend tussen de Pool Aleksander Zawada en de Duitser Marijan Griebel. Uiteindelijk was het toch Zawada in de Opel Adam, die ondanks 5 seconden straftijd, niet van de overwinning was af te houden en de zege pakte, met een voorsprong van 11 seconden op Griebel, ook rijdend in een Opel Adam.

En daarmee sluiten we de 51e editie van de Kenotec Ypres Rally af, een groot spektakel! Die over jaren nog wel besproken zal worden, want wie zal de succesreeks van Freddy Loix in de toekomst weten te kloppen? Dat zal heel lastig worden! De volgende wedstrijd op de ERC kalender is de rally van Estland, waar Breen zijn revanche wil nemen! De volgende wedstrijd op de Belgische rallykalender is pas weer in het najaar, waar de Omloop van Vlaanderen op het programma staat. Kris Princen wist deze vorig jaar nog te winnen in de Subaru Impreza WRC, maar hij is er dit jaar waarschijnlijk niet bij, aangezien hij inmiddels kansloos is geworden in de strijd om het BRC. Mannen w.o. Freddy Loix en Vincent Verschueren zijn er gelukkig wel weer bij en dat belooft uiteraard ook spektakel! Houd de site op de hoogte voor het actuele nieuws rondom het ERC en BRC.

Uitslag 51e Kenotec Ypres Rally 2015:

1. F. Loix / J. Gitsels (Skoda)

2. B. Bouffier / T. de la Haye (Citroën – +27.5)

3. V. Verschueren / V. Hostens (Citroën – +1:02.5)

4. B. Magalhães / H. Magalhães (Peugeot – +1:53.1)

5. S. Lefebvre / S. Prévot (Peugeot – +2:01.9)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.