Foto: www.rallylovers.be

21-03-2016 – Ex-WRC rijders Freddy Loix en François Duval mochten afgelopen weekend allebei zegevieren tijdens de tweede manche van het Belgian Rally Championship rondom Spa. Loix en navigator Johan Gitsels wisten tijdens de reguliere rally na een fel duel als snelste uit de bus te komen, terwijl François Duval op zijn beurt met een ruimere voorsprong de winst bij de Historics op zijn naam schreef. Hoe het bij hen en de rest van de deelnemers verliep op de proeven, leest u hieronder.

De vrijdagavond bestond uit 5 klassementsproeven. Daar werd eigenlijk al gelijk duidelijk dat het duel opnieuw zou gaan tussen de Skoda Fabia R5 van Loix en de Peugeot 208 T16 van Kris Princen. De rest liep namelijk na die eerste avond al tegen een achterstand van rond de minuut aan, terwijl Loix en Princen in een fel secondeduel verstrikt waren geraakt. Uiteindelijk zou het verschil tussen deze twee heren dan ook slecht 0.9 seconden zijn, voorlopig nog in het voordeel van Loix en Gitsels. Op de derde positie volgde voorlopig een andere Skoda Fabia R5, op de naam van Xavier Bouche, die merkgenoot Vincent Verschueren knap achter zich wist te houden. Cédric Cherain moest overigens als één van de favorieten al na twee klassementsproeven zijn Ford Fiesta R5 aan de kant zetten met technische problemen.

Tijdens de zaterdagproeven zou het duel tussen Loix en Princen beslist gaan worden. En daar sloeg ‘Fast Freddy’ zijn slag. Hij won de eerste zes klassementsproeven van de zaterdag op rij en daardoor was het gat tussen de twee favorieten vergroot naar 25 seconden, waardoor het duidelijk werd dat Loix de eindzege in handen zou gaan nemen, aangezien Princen deze achterstand niet meer goed wist te maken. Uiteindelijk zou het verschil nog oplopen naar 35 seconden en was de tweede zege voor Loix en Gitsels dit seizoen een feit. Princen moest tevreden zijn met de tweede positie, en daarachter was het Verschueren die op de zaterdag Bouche nog voorbij wist te gaan. De vijfde positie was vervolgens voor Cédric de Cecco, die een knap debuut met zijn nieuwe Peugeot 208 T16 achter de rug heeft. Bij de enige Nederlander die aan de start kwam van dit evenement, Bob de Jong, ging het goed mis nadat hij deze verschrikkelijk harde klap meemaakte.

Zoals gezegd was de overwinning bij de historics bestemd voor François Duval in de Ford Escort MK2. Zijn belangrijkste concurrenten tijdens deze wedstrijd waren o.a. François de Spa, Jean-Pierre van de Wauwer en Bernard Munster in de Porsches. Die laatste moest echter met pech aan de kant na een sterk optreden aan het begin van de wedstrijd, waardoor Spa en Van de Wauwer uiteindelijk op volgorde de posities twee en drie op hun naam zouden gaan schrijven.

Freddy Loix: “Deze zege heeft een bijzondere betekenis, want deze rally was heel stresserend. Ik gaf het beste van mezelf, maar nooit kon ik een definitief verschil bij elkaar rijden. Toen ik in de namiddag even van het gas ging in de veeleisende stroken, nam Kris meteen drie seconden terug, relaxen was dus geen optie. Daarom hou ik zoveel van rally: strijden om elke seconde! Ik wil tot slot onderlijnen in welke mate ik gecharmeerd ben door het parcours, dat op uitzondering van een strook onverhard hier en daar, echt fantastisch en enorm selectief is gebleken. Zulke proeven wil ik elke dag afwerken!”

Kris Princen: “In normale omstandigheden zie ik niet in hoe ik Freddy had kunnen kloppen. Ik wacht ongeduldig op de volgende evolutie, die ongeveer vijftien pk zou moeten toevoegen aan mijn bolide. Dat gezegd zijnde, deze tweede plaats bevalt me wel, aangezien ze behaald werd na een prachtig duel op een ongelofelijk terrein.”

François Duval: “Ik ben naar de Spa Rally afgezakt om plezier te beleven en dat doel heb ik in ieder geval behaald. Het snelle, technische en verraderlijke parcours, door de winterse omstandigheden, was echt ongelofelijk. Bovendien moest ik tot het einde alles uit de kast halen, want de Porsche-rijders gunden me geen rust.”

De volgende afspraak voor het BRC brengt ons naar Tielt, waar op 8 & 9 april de TAC Rally zal worden verreden. Houd de site op de hoogte om ook niks van dit evenement te hoeven missen!

 

Einduitslag Spa Rally 2016

1. F. Loix / J. Gitsels (Skoda Fabia R5 – 1:50:06.3)

2. K. Princen / P. Kaspers (Peugeot 208 T16 – +35.6)

3. V. Verschueren / V. Hostens (Skoda Fabia R5 – +2:33.8)

4. X. Bouche / K. Fernandez (Skoda Fabia R5 – +3:07.9)

5. C. de Cecco / R. Jamoul (Peugeot 208 T16 – +3:40.6)

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.