Rally-World

Feel the world of Rally

López en Goczal op de valreep toch etappewinnaar

De eerste echte etappe van de Dakar Rally zit erop. De deelnemers kregen een lus van 367 kilometers voor hun kiezen met de start en finish in het Saoedische Sea Camp. Op de eerste dag van het nieuwe jaar gebeurde er meer dan genoeg! Lees hieronder het verslag van de lichtgewicht voertuigen tijdens de eerste etappe van Dakar 2023.

In de T3-categorie is het fabrieksteam van Red Bull Can-Am de grote favoriet met 5 topcoureurs aan het roer. Cristina Gutiérrez mocht als winnares van de proloog het spits afbijten, maar ondanks een sterke opening van de etappe werd al snel duidelijk dat de etappeoverwinning op zondag niet naar haar zou gaan. ‘The queen of the desert’ eindigde uiteindelijk als langzaamst geplaatste Red Bull coureur op de 10e stek.

Lange tijd leek het erop dat Guillaume de Mévius een stokje ging steken voor een tweede etappeoverwinning voor Can-Am. De Belg reed tot aan het voorlaatste waypoint aan de leiding met zijn OT3, maar valt dan hard terug in het klassement naar de vijfde stek. Helaas geen Belgische etappewinnaar dus, al wist De Mévius zich in het slotstuk nog sterk te herpakken door keurig als tweede te eindigen op 2 minuten van de etappewinnaar.

De uiteindelijke etappeoverwinning bij de lightweight prototypes ging uiteindelijk naar Francisco López Contardo, de regerend kampioen die voor het eerst sinds 2021 weer een etappe wint, want ondanks dat de Chileen vorig jaar de Dakar Rally won, schreef hij geen enkele etappe op zijn naam. Nu maakt hij zijn favorietenrol geheel waar voor De Mévius en zijn Amerikaanse teamgenoot Seth Quintero op de derde plaats. De vierde tijd is er voor Austin Jones en oud-Quadrijder Ignacio Casale eindigt op een vijfde plaats.

Hans Weijs JR deed zaterdag tijdens de proloog nog uitstekende zaken door als vijfde te eindigen, maar verloor tijdens de eerste etappe op zondag veel tijd. De regerend Nederlands rallykampioen wordt uiteindelijk slechts 19e, maar is daarmee wel de snelste Nederlander bij de T3’s. Anja van Loon eindigt als 26e, terwijl Weijs’ teamgenoot Roger Grouwels een dramatische etappe kent en lange tijd heeft stilgestaan met zijn Arcane in het beruchte laatste deel van de proef.

Bij de T4’s leek Rokas Baciuska af te stevenen op zijn tweede etappezege op rij, maar net als bij de motoren zorgde een tijdstraf aan de finish ervoor dat het feestje uitbleef. Baciuska werd terugverwezen naar de vierde plek en daardoor zorgt de nog maar 19-jarige Pool Eryk Goczal voor een sensatie! Hij klopt tijdens zijn eerste echte Dakar-etappe het complete veld en mag zich voegen bij het illustere rijtje van etappewinnaars in de Dakar Rally.

De jonge Goczal hield aan de eindstreep 1 minuut en 26 seconden over op de Spanjaard Pau Navarro, terwijl Eryk’s trotse oom Michal Goczal volgde op de derde plaats. Aan het begin van de etappe ging de Braziliaan Rodrigo Luppi de Oliveira nog even aan de leiding, maar viel halverwege de etappe snel terug en werd uiteindelijk 4e. De Spanjaard Juan Miguel Fidel maakt de top 5 in de SSV-klasse compleet.

Om de titel ‘beste Nederlander’ werd in de T4-klasse fel gestreden tussen Jeffrey Otten en Paul Spierings, maar uiteindelijk was het laatstgenoemde die aan het langste eind trok en als 22e eindigde in de etappe. Otten volgde slechts 44 seconden daarachter op de 23e positie. Ook Gert-Jan van der Valk zat niet ver bij zijn landgenoten vandaan en mag tevreden zijn met een 25e positie.

UITSLAG ETAPPE 1 LIGHTWEIGHT PROTOTYPES (T3)

  1. Francisco LÓPEZ CONTARDO (Can-Am)
  2. Guillaume DE MÉVIUS (OT3 – +2:00)
  3. Seth QUINTERO (Can-Am – +3:20)
  4. Austin JONES (Can-Am – +3:25)
  5. Ignacio CASALE (Yamaha – +3:53)

UITSLAG ETAPPE 1 SSV (T4)

  1. Eryk GOCZAL (Can-Am)
  2. Pau NAVARRO (Can-Am – +1:26)
  3. Michal GOCZAL (Can-Am – +1:51)
  4. Rodrigo LUPPI DE OLIVEIRA (Can-Am – +4:25)
  5. Juan Miguel FIDEL (Can-Am – +5:22)
Share this…